Liveblog protesten

Zo'n 700 klimaatactivisten aangehouden bij demonstratie XR op A12

De politie verwijdert activisten van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag. Beeld ANP
De politie verwijdert activisten van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag.Beeld ANP

Op deze plek houden we u zaterdag op de hoogte van de situatie in Den Haag. Daar vinden twee demonstraties plaats, van Farmers Defence Force in het Zuiderpark en van Extinction Rebellion rond snelweg A12.

Redactie Trouw
Live
 1. 22:23 11-3-2023

  Zo'n 700 klimaatactivisten aangehouden bij demonstratie XR op A12

  Zo'n 700 klimaatactivisten zijn zaterdag aangehouden bij de demonstratie van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag, meldt de politie. Ook zijn twee mensen aangehouden bij de boerendemonstratie in het Zuiderpark in dezelfde stad.

  De klimaatactivisten hielden sinds het middaguur het begin van de Utrechtsebaan bezet, zoals dat stuk snelweg heet. De politie riep op om te vertrekken. Om de demonstratie verder te "ontmoedigen", werden na 17.00 uur waterkanonnen ingezet. Volgens de politie hebben de actievoerders na aankomst op het politiebureau droge kleding gekregen.

  Bij de boerendemonstratie in het Zuiderpark werd de chauffeur opgepakt die met zijn shovel een afzetting van de politie doorbrak. Hij verzette zich bij zijn aanhouding en daardoor raakten twee agenten lichtgewond. Ook is er nog iemand anders aangehouden. (ANP)

 2. 21:26 11-3-2023

  Vier actievoerders XR onwel geraakt bij demonstratie A12

  Vier actievoerders van Extinction Rebellion zijn onwel geworden in Den Haag zaterdag. De gemeente laat weten dat zij bij de blokkade op de A12 en bij het station in Den Haag waren. De demonstranten zijn geholpen door de ambulancedienst.

  De brandweer en hulpverleningsorganisatie GHOR Haaglanden hadden bovendien een tent neergezet op de Zuid Hollandlaan in Den Haag voor medische controle. Daar zijn veertien demonstranten langsgekomen voor controle en verzorging. De actievoerders konden hier ook droge kleding krijgen als zij nat waren geworden van het waterkanon bij de demonstratie. (ANP)

 3. 21:15 11-3-2023

  Laatste demonstranten van de A12, ook actievoerders weg uit boom

  De laatste demonstranten van Extinction Rebellion zijn zaterdag door de politie van de A12 in Den Haag gehaald en aangehouden. Ook enkele actievoerders die hoog in een boom zaten, zijn naar beneden gekomen. Ze konden zich uit de voeten maken en lijken een aanhouding te voorkomen.

  Extinction Rebellion demonstreerde op de snelweg tegen subsidies voor fossiele brandstoffen. De gemeente wilde het begin van de snelweg in Den Haag eigenlijk voor het donker weer vrij hebben. Dat is niet gelukt.

  Het is nog onduidelijk hoeveel demonstranten zijn aangehouden. Extinction Rebellion verwacht dat dit er ongeveer zeshonderd zijn. De politie meldt dat de weg weer wordt opengesteld voor verkeer, zodra hij is schoongemaakt. (ANP)

 4. 20:57 11-3-2023

  Burgemeester: triest dat actie van politie in Den Haag nodig was

  Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag vindt het 'triest' dat de politie moest ingrijpen om de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) op de A12 in de Hofstad te ontbinden. Ook zegt hij zaterdagavond te balen van de schade die is aangericht door een shovelchauffeur bij het Zuiderpark, die daar bij de boerendemonstratie een afzetting van de politie doorbrak.

  Den Haag was zaterdag het toneel van twee grote demonstraties: een blokkade van de A12 door klimaatactiegroep XR en een protestactie van Farmers Defence Force (FDF) en Samen voor Nederland in het Zuiderpark, die het onder meer oneens zijn met het stikstofbeleid. De laatste demonstratie was aangemeld en is veilig verlopen, laat Van Zanen weten. Wel had hij in de ochtend een noodbevel afgekondigd in Den Haag. Trekkers die op weg waren naar de stad werden weggeleid of aan de kant gezet.

  Extinction Rebellion had de blokkade van de A12 niet vooraf bij de gemeente aangemeld. Het was de zesde keer dat de klimaatactiegroep de Utrechtsebaan blokkeerde, het begin van de A12 in Den Haag. (ANP)

 5. 19:47 11-3-2023

  Greenpeace: waterkanon inzetten tegen demonstranten gaat te ver

  Klimaatorganisatie Greenpeace zegt dat het inzetten van waterkanonnen tijdens de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) alle perken te buiten gaan. "Dit is onacceptabel en past niet bij een stad die staat voor vrede en recht," zegt directeur Andy Palmen. 

  XR zegt dat meerdere activisten onderkoeld zijn geraakt door hun natte kleding. Het waterkanon staat volgens de gemeente op een "benevelstraal". Die is bedoeld om de demonstranten te ontmoedigen om bij de blokkade te blijven. Overigens heeft de brandweer in een aangrenzende straat in Den Haag een tent opgezet, waar actievoerders droge kleding en medische controle kunnen krijgen.

  "Dat zoveel mensen bereid zijn op de A12 te blijven zitten terwijl de politie waterkanonnen inzet, laat zien hoe groot de urgentie van de klimaat- en ecologische crisis is", zegt een woordvoerder van XR. "Deze winter zitten mensen in koude huizen met onbetaalbare energierekeningen terwijl de fossiele industrie woekerwinsten binnenharkt." Extinction Rebellion demonstreert op de snelweg tegen subsidies voor fossiele brandstoffen.

 6. 18:52 11-3-2023

  Politie begint ontruiming door activisten geblokkeerde snelweg

  De politie is rond 18.00 uur begonnen aan het ontruimen van de snelweg A12 in Den Haag, die al uren door demonstranten van Extinction Rebellion (XR) geblokkeerd wordt. Demonstranten worden van de snelweg gehaald en in bussen gezet. Zij zijn daarmee ook meteen aangehouden, meldt de politie, die eerder probeerde actievoerders te ontmoedigen door ze nat te spuiten met waterkanonnen.

  De gemeente had gemeld dat de demonstratie om 17.00 uur afgelopen moest zijn. "Daarna zal de politie maatregelen treffen om de omgeving vrij te maken." Sommige actievoerders hebben zich aan elkaar vastgeketend. 

  Het zal de politie werk opleveren om ze van elkaar los te maken. "Doel is om de weg voor het donker weer vrij te hebben", meldde de gemeente eerder zaterdag op Twitter.

  XR protesteert op de snelweg A12 bij Den Haag tegen subsidies voor fossiele brandstoffen. Voor de blokkade was geen toestemming gegeven, maar een paar duizend mensen liepen aan het begin van de middag toch de weg op.

  De weg is - op het laatste stuk na - inmiddels in beide richtingen weer geopend.

 7. 18:17 11-3-2023

  Brandweer Den Haag biedt natgespoten demonstranten droge kleding

  Actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die nat zijn geworden door het waterkanon kunnen bij de brandweer droge kleding halen. De gemeente Den Haag laat weten dat de brandweer uit voorzorg een tent heeft neergezet op de Zuid Hollandlaan, waar de demonstranten kunnen ook een medische controle krijgen.

  De straat ligt naast het begin van de A12 in Den Haag, waar XR sinds het begin van de middag actievoert tegen subsidies voor fossiele brandstoffen. De politie heeft de demonstranten meermaals opgeroepen om weg te gaan. Om de actie echt te beëindigen zette de politie na 17.00 uur waterkanonnen in. Die staan op een "benevelstraal", waardoor de demonstranten nat worden.

  Veel demonstranten zitten op de grond gehuld in poncho's of in gouden reddingsdekens om warm te blijven. (ANP)

 8. 17:36 11-3-2023

  'Het waterkanon wordt op iedereen gebruikt'

  De politie is inmiddels druk in de weer met het ontruimen van de A12, waar de milieuactivisten van Extinction Rebellion (XR) sinds het middaguur demonstreren tegen fossiele subsidies. Verslaggever Tim van der Pal is aanwezig bij de demonstratie en laat telefonisch weten dat het door de politie gebruikte waterkanon op 'alle aanwezigen' wordt gebruikt: "Het maakt niet of je demonstrant, journalist of gewoon een toeschouwer bent."

   Volgens Van der Pal is de politie begonnen met het verwijderen van XR-leden die zich op de snelweg liggen. Ondanks het gebruik van het waterkanon kan het nog even duren voor de weg weer vrij is; enkele actievoerders hebben zich aan elkaar vastgeketend.

  "De politie probeert de weg nu vrij te maken door in een lijn op te trekken," zegt Van der Pal. (Trouw)

 9. 17:21 11-3-2023

  Politie zet waterkanon in bij demonstratie XR op A12

  De politie heeft het waterkanon ingezet tegen actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die sinds het middaguur vandaag de Utrechtsebaan blokkeerden. Dat gebeurde op het laatste deel van de A12 dat eindigt in Den Haag. Rond 17.10 uur is de politie begonnen met de beëindiging van de demonstratie.

  De burgemeester had toestemming gegeven het waterkanon in te zetten "om de veiligheid van politie en hulpdiensten te waarborgen" met de "benevelstraal", zo meldt de gemeente. "We doen dat om actievoerders op een vreedzame manier te ontmoedigen om daar te blijven", voegt een woordvoerder van de politie toe.

  Activisten probeerden eerder het waterkanon te blokkeren. In een toespraak riep een actievoerder op om bij de inzet van het waterkanon uit Duitsland te gaan liggen en het hoofd te beschermen. (ANP)

  ANP - De politie zet het waterkanon in tegen actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die sinds het middaguur de Utrechtsebaan blokkeerden.
 10. 17:08 11-3-2023

  Gemeente Den Haag wil 'voor het donker' activisten van A12 hebben

  De actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die de weg blokkeren bij de snelweg A12 in Den Haag, zijn rond 16.00 uur verzocht te vertrekken, meldt de gemeente. "Doel is om de weg voor het donker weer vrij te hebben", zo liet de gemeente op Twitter weten. Het tijdstip van zonsondergang ligt rond 18.30 uur.

  "Actievoerders wordt nu verzocht om zich van de weg nabij het Malieveld te verwijderen; dit in verband met de veiligheid van zowel demonstranten als politiepersoneel." 

  In een aanvullend bericht op Twitter stelt de Den Haag dat de demonstratie om 17.00 uur afgelopen moet zijn. "Daarna zal de politie maatregelen treffen om de omgeving vrij te maken." Sommige actievoerders hebben zich aan elkaar vastgeketend; het zal de politie werk opleveren om ze van elkaar los te maken.

  XR protesteert op de snelweg A12 bij Den Haag tegen fossiele subsidies. Voor de blokkade was geen toestemming gegeven, maar een paar duizend mensen liepen aan het begin van de middag toch de weg op en zitten er nog steeds.

  De weg is - op het laatste stuk na - inmiddels in beide richtingen weer geopend. (ANP)

 11. 16:46 11-3-2023

  Politie: ‘Over 20 minuten gaan we mensen arresteren’

  Verslaggever Tim van der Pal is ter plekke bij de duizenden demonstranten van Extinction Rebellion die nog op de A12 zijn, op het laatste stukje Utrechtse Baan in Den Haag. ‘De politie heeft zojuist omgeroepen dat ze om 17.00 uur mensen gaan arresteren als ze niet zijn vertrokken.’  Activisten gaan zitten. De ME komt uit busjes tevoorschijn.

  Activisten van XR gaan zitten nadat de politie ze heeft gevraagd voor 17.00 uur te vertrekken. Foto Tim van der Pal

  De sfeer is gemoedelijk, aldus Van der Pal. De meeste mensen staan, sommigen liggen. Niemand is vastgelijmd of iets dergelijks. Mensen zijn vrolijk, af en toe klimt iemand in een paal en draagt een gedicht voor. Er zijn nog veel ouderen en mensen met kinderen. Het contrast met de sfeer het Zuiderpark is groot. Daar klonk veel boosheid, hier meer optimisme en geloof in de toekomst.

  Veel mensen zeggen ik ga niet weg, als de politie dat wil. Maar demonstrant Tom van Zantvliet (25) wel: "Als de politie straks echt waarschuwingen begint uit te delen via een intercom op de spuitwagens, dan ga ik wel weg. Dat is het me niet waard. Daarna ga ik een borrel drinken met mijn vrienden.” (Trouw)

 12. 15:42 11-3-2023

  Klimaatbetogers voelen waterkanonnen op zich gericht

  De hele middag al gaat het bij de activisten van Extinction Rebellion (XR) in Den Haag over de waterkanonnen die daar klaar staan. “Ik zie nu een politievoertuig met zo’n waterkanon op de weg staan”, zegt demonstrant Rosanne Rootert, die een eind wil aan fossiele subsidies en op de weg naar de A12 staat. 

  Ze is zelf niet lid van XR, maar ze is hier omdat haar man hier niet mag zijn, want hij heeft een gebiedsverbod. Ze is getrouwd met klimaatactivist Lucas Winnips.

  Een uur geleden heeft de politie gewaarschuwd dat mensen met kinderen of een rollator zich beter uit de voeten kunnen maken, zegt ze. “Het is afwachten wat er gaat gebeuren. Ik begrijp dat je kunt vallen als je door zo’n kanon geraakt wordt. Jezelf klein maken is beter.”

  Aan het begin van de demonstratie speelde een symfonieorkest van zestig muzikanten een stuk van Beethoven bij de A12. Zevende symfonie, tweede deel. Rootert begeleidde een cellist. “Ze hadden alle instrumenten meegenomen, zelfs de pauken. Op een dode planeet klinkt geen muziek, dat was het idee van de muzikanten.” Ook kun je denken aan het orkest dat doorspeelde, terwijl de Titanic zonk.

  Rosanne Rootert in Den Haag.

  De A12 konden ze niet op, zegt Rootert. “Die had de politie zelf afgesloten. Terwijl het orkest speelde, begon de politie te vorderen. Als ze dat driemaal doen, kunnen ze gaan arresteren. Nog voordat dit muziekstuk van zeven minuten was uitgespeeld, hadden ze dat gedaan.”

  Het leek er dus op dat de politie snel een einde wilde maken aan de manifestatie. “Dat is denk ik niet gelukt doordat activisten en supporters, waaronder grootouders en kinderen, door elkaar zijn komen te staan.” (Hans Nauta)

 13. 15:26 11-3-2023

  Boerenprotest heeft veel weg van een campagnebijeenkomst

  Op de betoging in het Zuiderpark van Farmers Defence Force en Samen voor Nederland zijn duidelijk twee verschillende groepen mensen te onderscheiden, zegt verslaggever Tim van der Pal. Twee groepen die elkaar vinden in hun opvattingen. De sfeer is boos en soms bijna agressief, maar het blijft bij woorden, vooral over andere politici.

  Vooraan bij het podium staan de aanhangers van de rechtse politici die zaterdagmiddag het podium beklimmen: mensen als PVV’er Geert Wilders, FvD’er Pepijn van Houwelingen, Wybren van Haga van Groep Van Haga en omroepvoorzitter Arnold Karskens van Ongehoord Nederland. Voor politici is dit een ideaal podium om stemmen te winnen.

  Verder van het podium staan de boeren en andere sympathisanten. In een cirkel om al deze mensen staan kraampjes voor hamburgers, bier en friet. Op flinke afstand daarbuiten heeft de politie een afzetting geplaatst. Daar staan ook agenten. ME is hier niet te zien. (Trouw)

  ANP - Thierry Baudet van Forum voor Democratie is ook aanwezig in het Zuiderpark.
 14. 14:43 11-3-2023

  Stickerplakker aangehouden voor belediging

  De politie heeft een klimaatactivist opgepakt, die een sticker op een waterwerper van de politie plakte. Volgens de politie, die er op Twitter melding van maakt, is deze persoon aangehouden voor belediging.

  Extinction Rebellion protesteert zaterdag op snelweg A12 in Den Haag tegen fossiele subsidies. Het waterkanon is overigens nog niet gebruikt. (ANP)

 15. 14:22 11-3-2023

  Laatste stuk van de A12 blijft dicht door klimaatactie

  Een deel van de Utrechtsebaan in Den Haag is weer open. Alleen het laatste gedeelte van de snelweg A12 tussen het Malieveld en het Prins Bernhardviaduct is nog afgesloten omdat er mensen op het wegdek zitten, meldt een woordvoerder van de gemeente Den Haag.

  Het gaat om de rijbanen in beide richtingen. Het verkeer op de N44 de stad in en uit, kan ongehinderd doorrijden.

  Rond het middaguur startte Extinction Rebellion (XR) met een protest tegen fossiele subsidies. XR schat in dat 3000 mensen meedoen aan de blokkade. (ANP)


  ANP - Betogers van Extinction Rebellion laten zich naar de snelweg afzakken in Den Haag.
  ANP - Klimaatdemonstranten en de politie stonden tegenover elkaar bij de Utrechtsebaan.
 16. 14:00 11-3-2023

  FDF-voorman Van den Oever trapt protest in Zuiderpark af

  Met een toespraak van Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force, is de demonstratie in het Zuiderpark begonnen. Hij spreekt over mensen die ‘vermalen worden door het systeem’ en over de noodzaak het kabinet weg te stemmen.

  De boerenorganisatie mikt bij deze demonstratie in Den Haag niet niet alleen op het stikstofprobleem. Ook verwijst FDF bijvoorbeeld naar de slachtoffers van de toeslagenaffaire en de Groningse aardbevingsschade, en naar gepensioneerden die niet rond kunnen komen.

  Om die reden staan er ook toespraken van politici op het programma. "Dit is het ideale podium voor de oppositie zich in de kijker te spelen", zegt Van den Oever. Hij kondigt toespraken aan van PVV, BVNL en Forum voor Democratie. Deze partijen zoeken hun kiezers onder teleurgestelde mensen met weinig vertrouwen in de politiek. 

  Iedereen moet woensdag gaan stemmen bij de provinciale verkiezingen, en zoveel mogelijk machtigingen meenemen, zegt Van den Oever. Stem ze weg, is het thema van de demonstratie.

  De vrachtwagens die nu langs het Zuiderpark staan geparkeerd, blokkeren een vluchtroute en moeten daarom ruimte maken, zegt een woordvoerder van Farmers Defence Force tegen de massa. (Hans Nauta)

 17. 13:28 11-3-2023

  Snelweg toch geblokkeerd door klimaatactivisten

  Meer dan drieduizend mensen hebben volgens Extinction Rebellion (XR) aan het begin van de zaterdagmiddag snelweg A12 in Den Haag geblokkeerd. Ongeveer 1500 anderen protesteren in de omgeving van de snelweg. 

  Volgens de actiegroep zijn het twee keer zoveel demonstranten als bij eerdere demonstraties.

  De groep blokkeerde al vijf keer eerder de A12. De politie probeerde de blokkade te voorkomen en laat demonstranten weten dat ze moeten vertrekken. De burgemeester heeft toestemming gegeven om desnoods een waterkanon in te zetten. (ANP)

 18. 12:37 11-3-2023

  Vrachtwagens rijden Zuiderpark in na vernieling blokkade met shovel

  Meerdere vrachtwagens zijn het demonstratieterrein in het Zuiderpark in Den Haag opgereden nadat een shovel een afzetting van de politie omver had gereden. De chauffeur van de shovel is aangehouden en het voertuig is in beslag genomen. Farmers Defence Force demonstreert zaterdagmiddag in het park.

  Rond half twaalf kwam er een stoet met een shovel en veertien trucks het park ingereden. Deze voertuigen staan nu opgesteld langs het veld waar de demonstranten staan. 

  In het Zuiderpark zijn inmiddels duizenden demonstranten aanwezig. Veel mensen hebben omgekeerde Nederlandse vlaggen bij zich, dragen rode boerenzakdoeken en hartjesballonnen. Op het veld staan ook, zoals vooraf bepaald door de gemeente, twee tractoren. (ANP)

 19. 12:04 11-3-2023

  Klimaatactivisten Extinction Rebellion beginnen blokkade A12

  Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) proberen zaterdagmiddag de A12 te blokkeren, de politie houdt ze tegen. Vanuit verschillende kanten proberen honderden activisten op de Utrechtsebaan te komen, tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer.

  De zwarte doeken op de hekken die rondom de tunnelbak zijn neergezet, worden losgeknipt.

  De weg is zowel de stad in als de stad uit afgesloten, meldt de politie. (ANP)

 20. 11:51 11-3-2023

  ‘Als u de snelweg betreedt, zal de ME optreden’

  De politie en de gemeente Den Haag waarschuwen demonstranten van Extinction Rebellion rondom de Utrechtsebaan dat blokkeren van de snelweg verboden is. De politie roept om dat demonstreren op de nabijgelegen Koekamp wel is toegestaan. 

  "Als u de Utrechtsebaan toch zal betreden dan zal de ME optreden en kunnen ze daarbij geweld gebruiken", wordt omgeroepen. Medewerkers van de gemeente Den Haag delen flyers uit rondom de Utrechtsebaan en  agenten staan klaar bij om in te grijpen. 

  Extinction Rebellion (XR) is van plan om rond het middaguur een gedeelte van de A12 te blokkeren. (ANP)

 21. 11:04 11-3-2023

  Politie Den Haag leidt tientallen tractoren van de weg

  Zo'n dertig tractoren zijn in Den Haag van de weg gehaald. Dat gebeurde in de buurt van industrieterrein Forepark aan de rand van de stad. Het gaat om een groep uit Nieuwleusen (Overijssel).

  Volgens de bestuurders werden ze door politie van de weg geleid. Ze zeggen hun tractoren niet te willen laten staan om met het ov verder te reizen naar het Zuiderpark, waar zaterdag wordt gedemonstreerd. 

  De gemeente staat tractoren niet toe in de stad, daarom is een noodbevel uitgevaardigd. Maximaal twee tractoren mogen in het Zuiderpark aanwezig zijn. (ANP)

 22. 10:51 11-3-2023

  Eerste betogers voor boerenprotest komen aan in Zuiderpark

  De eerste demonstranten zijn aangekomen in het Zuiderpark in Den Haag. Daar vindt vanmiddag het protest plaats van Farmers Defence Force en Samen voor Nederland. 

  Veel mensen hebben omgekeerde Nederlandse vlaggen bij zich. Tractoren zijn er niet te zien. In het park mogen er maximaal twee staan, heeft de gemeente bepaald. Het protest begint officieel rond 12.00 uur. 

  Farmers Defence Force (FDF) zei eerder dat het 'de grootste demonstratie ooit' zou worden, en zei te hopen op 100.000 demonstranten. Volgens de gemeente heeft de actiegroep aangegeven dat er 25.000 mensen komen.

  De protestactie is volgens FDF niet alleen om de boerenstandpunten naar voren te brengen over bijvoorbeeld het stikstofbeleid en gedwongen uitkoop van boeren, maar ook om andere maatschappelijke problemen onder de aandacht te brengen, zoals de toeslagenaffaire en de gascrisis in Groningen. (ANP)

  ANP - Demonstranten verzamelen zich voor de demonstratie van Farmers Defence Force in het Zuiderpark in Den Haag.
 23. 09:53 11-3-2023

  Zwaar materieel in Haagse binnenstad voor demonstraties

  Op verschillende plekken in de binnenstad van Den Haag staan legertrucks met daarop zeecontainers om te voorkomen dat tractoren het centrum in kunnen rijden, meldt de politie.

  De legertrucks staan onder meer in de Grote Marktstraat bij de kruising met het Spui, op de Fluwelen Burgwal achter het stadhuis en waar de Bezuidenhoutseweg overgaat in de Herengracht, dichtbij centraal station. Op het Lange Voorhout stond zaterdagochtend ook een aantal shovels. Daarnaast is toegang tot het Noordeinde vanaf De Plaats afgesloten met twee blokken om te voorkomen dat er een tractor door kan.

  Boeren demonstreren zaterdag vanaf 12.00 uur in het Zuiderpark en Extinction Rebellion voert vanaf het middaguur actie rondom de Utrechtsebaan. Om een deel van de tunnelbak staan sinds vrijdagavond zwarte hekken. De politie heeft Duitse waterkanonnen paraat voor eventuele ongeregeldheden. (ANP)

 24. 09:27 11-3-2023

  Vanuit meerdere plekken tractoren onderweg naar Den Haag, gaat om tientallen

  Ondanks dat maar twee tractoren aanwezig mogen zijn bij het boerenprotest in het Zuiderpark in Den Haag zaterdagmiddag, ziet de politie dat er tientallen trekkers onderweg zijn naar de stad. "We zien dat er vanuit meerdere plekken tractoren onderweg zijn naar Den Haag", schrijft de politie op twitter.

  De voertuigen mogen de stad niet in en zullen worden tegengehouden of weggeleid, hiervoor heeft de gemeente een noodbevel afgekondigd. Bestuurders van de voertuigen worden aangesproken, meldt de politie. (ANP)

 25. 08:27 11-3-2023

  Tientallen tractoren van de weg gehaald op N11 bij Alphen aan den Rijn

  De politie heeft op de N11 bij Alphen aan den Rijn een groep met tientallen tractoren op weg naar Den Haag van de weg gehaald.

  Ook in het Westland waren boeren in trekkers onderweg naar Den Haag, meldt de ANWB. Zij zijn teruggestuurd.

  Volgens de politie parkeert een groep op weg naar Den Haag de voertuigen in Poeldijk en gaat met bussen verder naar het Zuiderpark in Den Haag. Daar start om 12.00 uur een demonstratie van Farmers Defence Force (FDF) en Samen voor Nederland. De gemeente had gesteld dat er maximaal twee trekkers aanwezig mochten zijn bij de actie.

  Trekkers die toch Den Haag in willen worden weggestuurd of weggeleid bij de stadsgrens, meldt de gemeente. Om dat te bewerkstelligen is een noodbevel afgekondigd. De gemeente vreest voor verstoring van de openbare orde en veiligheid. (ANP)

 26. 08:02 11-3-2023

  Noodbevel in Den Haag, trekkers worden weggestuurd bij stadsgrens

  Trekkers die de stad Den Haag in willen worden weggestuurd of weggeleid bij de stadsgrens, meldt de gemeente. Om dat te bewerkstelligen is een noodbevel afgekondigd. De gemeente vreest voor verstoring van de openbare orde en veiligheid.

  Farmers Defence Force (FDF) houdt zaterdag naar eigen zeggen hun grootste demonstratie ooit in het Zuiderpark in Den Haag. FDF demonstreert van 12.00 tot 16.00 uur met Samen voor Nederland, een door zichzelf benoemde niet-politieke vrijheidsbeweging. De actiegroep hoopt 100.000 demonstranten naar het park te trekken, maar heeft volgens de gemeente aangegeven met 25.000 mensen te komen. De gemeente zegt dat er geen maximum aantal deelnemers is. Wel mogen er maximaal twee tractoren in het park staan.

  Ook klimaatactivisten van Extinction Rebellion voeren zaterdag actie in Den Haag. De groep heeft aangegeven rond het middaguur een deel van de A12 te willen blokkeren. (ANP)

 27. 08:02 11-3-2023

  XR verwacht zo'n 4600 mensen voor blokkade en protest A12

  Meer dan 2800 mensen hebben zich aangemeld om zaterdag de A12 bij Den Haag te blokkeren, meldt Extinction Rebellion (XR). Ook zouden 1800 anderen zich hebben opgegeven voor een demonstratie op de randen van de tunnelbak van de snelweg. Volgens XR is dat "ruim twee keer zoveel als tijdens de vorige blokkade".

  Klimaatactivisten van XR gaan zaterdag rond het middaguur een deel van de snelweg blokkeren. Met de actie op de Utrechtsebaan verzetten ze zich tegen fossiele subsidies. De groep blokkeerde de A12 vijf keer eerder. Eerder deze week riep de gemeente Den Haag de activisten op om in de buurt van station Den Haag Centraal te demonstreren.

  Onder de demonstranten zijn meer dan 80 wetenschappers. Volgens XR zullen 60 van hen ook de meedoen aan de blokkade van de snelweg. (ANP)

 28. 18:04 9-3-2023

  Demonstraties van Exctinction Rebellion én Farmers Defence Force. Kan Den Haag dat vandaag wel aan?

  Demonstraties van twee actiegroepen tegelijk – actiegroepen ook die niks met elkaar hebben en de ander mogelijk zelfs vijandig bejegenen: hoe gaat Den Haag dat zaterdag waarmaken?

  Veel over de te verwachten politie-inzet wil de woordvoerder van de burgemeester niet kwijt. “Maar we krijgen assistentie van andere korpsen en houden versterking achter de hand.” Dat Den Haag wel wat te wachten staat, blijkt ook uit brieven en besluiten die burgemeester Jan van Zanen deze week naar zijn gemeenteraad stuurde. Vrees dat Farmer Defence Force en Extinction Rebellion elkaar in de haren vliegen is er niet, zo ver liggen de locaties waar zij demonstreren uit elkaar. Zorgen zijn er wel. 

  Lees hier het hele stuk over de protesten in Den Haag.

  Anne Blaak

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden