Asielzoekers

Zo'n 150 asielzoekers slapen buiten bij aanmeldcentrum Ter Apel

Afgelopen weekend sliepen er ook al asielzoekers buiten Ter Apel.  Beeld ANP
Afgelopen weekend sliepen er ook al asielzoekers buiten Ter Apel.Beeld ANP
Redactie Trouw

Ongeveer 150 asielzoekers brengen de nacht van dinsdag op woensdag buiten door bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, zo meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het gaat om mensen die wel onderdak aangeboden hebben gekregen, maar die ervoor kiezen daar geen gebruik van te maken.

Eerder werd al door het COA uitgelegd dat mensen hier soms voor kiezen omdat zij hopen dan vroeg aan de beurt zijn voor identificatie en registratie. Bij het aanmeldcentrum zijn watertappunten en is ook water en ijs uitgedeeld aan de asielzoekers vanwege de hitte. Het COA plaatste twee weken geleden al luifels om wachtende asielzoekers te beschermen tegen zon en regen.

Het is niet ondenkbaar dat asielzoekers hun afspraak met de IND missen als ze naar een andere opvangplek gaan. Door de vele verhuizingen van asielzoekers weten de IND niet altijd waar de asielzoekers zijn die zij moeten zien. Dat betekent dat uitnodigingen niet naar de juiste locatie gaan, dat er geen vervoer geregeld is waarmee asielzoekers op hun afspraak kunnen komen of dat er geen tolken, advocaten of verhoormedewerkers beschikbaar zijn.

Die vele verhuizingen en het daaruit voortvloeiende gebrek aan overzicht worden overigens wel veroorzaakt door de problemen in de asielopvang. Al maandenlang moet het Centraal orgaan opvang asielzoekers (Coa) elke avond gemeenten bellen en bedelen om bedden voor mensen die voor het hek staan te wachten.

Het aanmeldcentrum zit al lange tijd overvol, onder meer doordat de doorstroom van vergunninghouders vanuit opvanglocaties naar woningen stagneert. Ook komen asielzoekers soms na een paar weken weer terug naar Ter Apel als de crisisnoodopvang waar zij werden opgevangen, sluit.

Lees ook:

Griekse toestanden in Ter Apel: hoe kan het zo misgaan in de asielopvang?

Asielzoekers zijn de dupe van bezuinigingen, personeelskrapte en chaos bij alle organisaties die zich met hen bezighouden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden