NieuwsWoningbouw

Zit Nederland wel te wachten op al die nieuwe woningen?

Huizen in aanbouw in Den Haag Zuidwest. Beeld Phil Nijhuis

Bijbouwen. Projectontwikkelaars, bouwers en makelaars roepen er al jaren om. Maar juist nu er meer gloednieuwe woningen de grond worden uitgestampt, haken consumenten af vanwege de hoge prijzen, zien makelaars.

Sommige bouwers stellen de initiële vraagprijs zelfs iets naar beneden bij om alle woningen verkocht te krijgen. Zit Nederland wel te wachten op al die nieuwe woningen? Zeker wel, zei voorzitter Ger Jaarsma van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars en taxateurs vorige week tijdens zijn laatste persconferentie. 

“Nog altijd wonen er jongeren noodgedwongen langer thuis. Ook heel wat statushouders komen niet aan de bak”, aldus de scheidend voorzitter. “In Amsterdam bijvoorbeeld wonen er inmiddels meer mensen samen in één huis dan een aantal jaren geleden”, vult woningmarkteconoom Nic Vrieselaar van de Rabobank aan. 

De wens om te verhuizen, zegt woningmarktdeskundige Paul de Vries van Kadaster, stelden mensen tijdens de crisis heel lang uit. “Nu komt die wens weer tot uiting. We hebben dus echt woningen nodig om de doorstroom op de woningmarkt op gang te brengen.”

Toch lijkt die ‘dichtgeslibde’ woningmarkt het op het eerste gezicht zonder extra nieuwe woningen af te kunnen. Neem Amsterdam, de stad waar bewoners volgens velen al jaren geen kant meer op kunnen. Daar werden het afgelopen kwartaal maar liefst 22 procent meer woningen verkocht dan een jaar eerder. Dat was deels te danken aan de huizenbezitters die hun woning op de top van de markt nog van de hand willen doen. 

In diezelfde periode werden er 13 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht, blijkt uit NVM-cijfers. De makelaarsvereniging ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen al zes kwartalen op rij dalen en repte vorige week van ‘de grootse daling’ in die periode. Het voornaamste knelpunt: de prijs. Wie een nieuwbouwwoning aanschaft is om en nabij 380.000 euro kwijt, 80.000 euro meer dan voor een gemiddelde woning die al staat. Niet iedereen kan die tienduizenden euro’s extra opbrengen.

Bouwen al die ontwikkelaars en bouwers dan voor de leegstand? Deskundigen schudden bij die vraag direct het hoofd. Bouwen gebeurt pas als het gros van de woningen al is verkocht, zeggen ze bijna allemaal. 

Die peperdure nieuwbouwwoningen hebben hun prijs vooral te danken aan de stijgende grondkosten, stijgende bouwkosten en de prijzige energietransitie. Een gasloos huis, zo legde Jaarsma uit, is zo enkele tienduizenden euro’s duurder dan een huis waar nog een ouderwetse cv in zit.

Maar ook bouwers en beleggers zijn debet aan die hoge prijzen, stelt Vrieselaar. “Beleggers gaan er net als gemeenten van uit dat hun grond meer waard wordt. Dat gespeculeer met grondkosten werkt prijsopdrijvend en vertraagt de nieuwbouw.” En dan zijn er nog de bouwers die met forse vraagprijzen het onderste uit de kan willen halen. 

Vergeet ook niet, nuanceert De Vries van Kadaster, dat nieuwbouwwoningen altijd al een stuk duurder waren dan bestaande woningen. “Ze zijn vaak groter, mooier, met nieuwere technieken gebouwd.” Volgens het CBS ligt de prijs van een pas gefabriceerd onderkomen 10 procent hoger dan bestaande bouw. Maar dat was negen jaar geleden niet heel veel anders. Sterker, toen was het verschil met 16 procent zelfs nog groter. En in 2003 betaalde de koper voor een nieuwbouwwoning zelfs 22 procent meer dan voor een bestaand pand.

Lees ook:

Eindelijk meer lucht op de Amsterdamse woningmarkt

De tijden van ellenlange rijen voor Amsterdamse woningen met een te koop-bord voor het raam zijn voorbij. Geen dertig man meer die door de krappe keukens en slaapkamers van knusse jaren dertig woninkjes schuifelen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden