Reisbranche

Zijn er straks nog wel hotelkamers over voor de afwachtende Nederlandse vakantieganger?

Zomer 2020. Een toerist op het Levante-strand van Benidorm aan de Costa Blanca.  Beeld ANP
Zomer 2020. Een toerist op het Levante-strand van Benidorm aan de Costa Blanca.Beeld ANP

Grote reisorganisaties zien dat het aantal boekingen langzaam toeneemt, maar van een run op vakanties is nog geen sprake. Begrijpelijk, gezien het negatieve reisadvies, maar het kan wel betekenen dat je achter het net vist.

Het Europees coronacertificaat kwam deze week een stap dichterbij, maar hoe ziet dat er straks in de praktijk uit? Komen er aanvullende test- en quarantaineplichten, wat als de besmettingen niet dalen of als er nieuwe varianten opduiken? Onzekerheden, onzekerheden, terwijl de zomermaanden naderen. Toch maar boeken voor Griekenland of Italië?

De meeste Nederlanders wachten af, blijkt uit een rondgang langs grote reisorganisaties. “Het loopt nog geen storm, maar we zien het de laatste weken wel aantrekken”, zegt Audrey Denkelaar, woordvoerder van Corendon. Bij TUI Nederland ziet woordvoerder Petra Kok dat er wel belangstelling is, maar boekingen op grote schaal nog uitblijven. “Op dit moment is het reisadvies nog negatief”, zegt Kok. “We hopen dat er binnenkort landen met een oranje reisadvies naar geel of groen gaan. Ik denk dat veel vakantiegangers daarop wachten. Wij zien dat er op de website veel wordt gekeken naar vakanties in Griekenland, Spanje, Turkije en Curaçao, Aruba en Bonaire.”

Wintersport, nu al

Die bestemmingen komen ook boven bij Sunweb, Corendon en Booking.com. “Maar ook Mallorca, Menorca, Ibiza en de Algarve”, zegt Martine Langerak, woordvoerder van Sunweb. “En opvallend, we zien dat mensen nu al boeken voor het najaar en de wintersport. We hebben nog nooit zoveel boekingen gehad in deze periode voor het komend wintersportseizoen.”

Vertrouwen is er dus wel voor de langere termijn. Wie voor de kortere termijn zekerheid wil, kiest voor Nederland. De meest gezochte zomerbestemmingen op de website van Booking.com waren tussen 5 en 25 april: Amsterdam, Maastricht, Scheveningen, Noordwijk aan Zee en Zandvoort. Vorig jaar stonden rond deze tijd ook Barcelona en Split nog in de top vijf. In 2019, pre-corona dus, waren steden als Parijs, Londen, Berlijn, Bangkok en Praag populair.

Stijgende prijzen, wellicht ook in buitenland

De verschuiving naar binnenlandse bestemmingen zet dus ook dit jaar door. Maar Nederland is duur. In de meivakantie zijn de prijzen tot wel 25 procent gestegen, volgens onderzoek van vakantieparkvergelijker Parkvakanties.nl. Dat heeft te maken met de economische wetten van vraag en aanbod. De vraag naar Nederlandse vakantieverblijven is gestegen, het aanbod is gelijk gebleven. En dus stijgen de prijzen. Datzelfde kan ook gebeuren bij buitenlandse vakanties. Of dat straks echt het geval zal zijn, hangt af van het aantal landen waar Europeanen naartoe kunnen en van het aantal Europeanen dat werkelijk op reis gaat, wat weer samenhangt met de lokale corona-uitbraken. Weer die onzekerheden.

Het Verenigd Koninkrijk probeert met een voortvarend vaccinatieprogramma greep te krijgen op de coronapandemie. Dat lijkt te werken. Premier Boris Johnson heeft al een tiental landen vrijgegeven, zodat Engelsen deze zomer naar Frankrijk, Spanje of Italië kunnen. “Je zag toen direct een run ontstaan op de vakantiebestemmingen die hij vrijgaf,” zegt Denkelaar van Corendon. Als Duitsers straks ook massaal gaan boeken, en Nederland sukkelt verder met aanhoudende besmettingsgolven, blijft er dan nog een hotelkamer of appartement over voor de naar vakantie hunkerende Nederlanders?

Wat blijft over?

Sunweb is niet bang dat accommodaties aan de neus van Nederlanders voorbij gaan. Corendon en TUI zeggen ook dat zij al hebben ingekocht voor de Nederlandse markt. Maar een deel van die ingekochte hotelkamers en appartementen zijn onder voorbehoud gereserveerd. Als zich geen gasten aandienen uit Nederland, vervallen de opties op de vakantieplekken en gaan ze naar liefhebbers uit andere landen.

Dus toch maar boeken, zeggen de reisorganisaties, die in maart de campagne Just Book It zijn gestart. Reisbureaus hebben een belang bij snelle boekingen. Zij zijn zwaar getroffen het afgelopen jaar. Hoe eerder de boekingen, des te meer zekerheid ze hebben over hun inkomsten.

Hoewel: om Nederlanders over te halen om toch te boeken, geven reisbureaus geen vouchers meer, maar geld terug, mocht het misgaan. Dat zou alsnog het mislopen van inkomsten betekenen. En voor de Nederlander die eropuit wil, betekent dat weer geen vakantiereis naar het zuiden. Daarom bieden reisorganisaties ook flexibele boekingen aan. Die zijn eenvoudig om te zetten naar een andere bestemming. En repatriëren als het echt volledig uit de hand loopt? “Rutte zei: dat gaan we niet doen”, zegt Kok van TUI Nederland. “Dat hoeft hij ook niet te doen, dat is ons werk.”

Veilig naar de camping in Cadzand

Ze heeft al heel wat van de wereld gezien, vloog de Atlantische Oceaan over voor reizen naar Mexico en Venezuela. Andere culturen zijn haar niet vreemd, maar dit jaar doorkruist Marjan Mogesomp ons eigen land. Van noordoost naar zuidwest, om precies te zijn: ze verruilt Aalden voor een weekje Cadzand. En dat wordt ook gewoon heel leuk, vermoedt ze. “Ik ben er nog nooit geweest, dus laat het maar gewoon over me heen komen.”

Het is een bewuste keuze om in eigen land te blijven. Kan het voor anderen al spannend zijn om in tijden van corona ver weg te gaan, voor Mogesomp geldt dat in het bijzonder. “Ik ben MS-patiënt en dus extra gevoelig. In een vliegtuig met andere mensen is op dit moment echt geen optie voor mij. En het voordeel van een binnenlandse vakantie is dat ik zeker weet dat we weg kunnen.”

Met dat laatste spreekt ze uit ervaring, want vorig jaar ging het mis. De geplande reis naar Gran Canaria kon niet doorgaan, Mogesomp moest thuisblijven. Extra wrang, omdat ze de vijf jaar daarvoor ook niet was weggeweest. “Hoewel ik me thuis ook prima vermaak, baalde ik daar wel van.”

De voucher die ze van de reisorganisatie ontving, heeft ze laten uitbetalen. “Met dat geld kan ik nu mooi naar Zeeland. Ik ga samen met een vriendin, we hebben een huisje op een camping waar zij al jaren komt. Het is leuk om weer eens weg te kunnen. En Cadzand is een veilige optie.”

Weer een jaar niet naar Frankrijk is geen optie

Hem een francofiel noemen gaat misschien wat ver. Maar Arjan Wijnmaalen en zijn gezin zijn echte Frankrijkgangers. Voor dit jaar staan er drie weken in de Ardèche op het programma. Ja, ze hebben getwijfeld. Eventjes in elk geval, want ze waren er snel uit. Eén zomer zonder vakantie is genoeg geweest. Dit jaar gaan ze gewoon weer.

“Het is nu ook wel een ander verhaal dan vorig jaar”, zegt de vader van twee kinderen (12 en 9) uit Pijnacker. “Toen hadden we waarschijnlijk alleen op de camping kunnen blijven, je kon als toerist nergens heen. We wisten niet eens of de restaurants open zouden zijn. Daar ga ik geen duizend kilometer voor rijden. Wij zijn mensen die er tijdens de vakantie echt op uittrekken. Ik wil wat kunnen zien van de omgeving, musea bezoeken. Continu op de camping blijven is niets voor ons.”

Een zomer zonder echte vakantie zorgt er wel voor dat het gezin Wijnmaalen dit jaar extra uitkijkt naar de zomermaanden. “We zijn vorig jaar nog wel een midweekje weggeweest, maar vooral de kinderen vonden het toch minder leuk dan anders. Het was ook geen Frankrijk natuurlijk. Nu gaan we voor ons gevoel weer écht weg, drie weken met de vouwwagen op pad.”

De terughoudendheid vanwege corona hebben ze definitief overboord gegooid. Wijnmaalen: “We vinden het niet erg om een mondkapje op te moeten als we ergens naar binnen gaan. Het gaat erom dat we lekker dingen kunnen bezoeken, niet vastzitten aan één plek. Daar lijkt het dit jaar wel op. Nou, dan vinden we dat we maar gewoon moeten gaan.”

Met lichte twijfel de oceaan over

Allerlei landen passeerden de revue. Zo vielen bijvoorbeeld Albanië en Turkmenistan af ten faveure van Mexico. Die bestemming wordt het, mits de coronasituatie in het land de komende maanden niet verergert. Voor de zekerheid wacht Victor de Boer uit Leeuwarden om die reden nog even met boeken. “We willen half juli vertrekken, aan het begin van mijn vakantie. Een maandje eerder leggen we de tickets vast, zo is het plan. Zodat we redelijk zeker weten dat we ook echt weg kunnen.”

We, dat zijn Victor en een vriend van hem. Twintigers die het avontuur tegemoet gaan. Vastomlijnde plannen zijn er niet, dat maakt het ook makkelijker om de boeking nog even uit te stellen. “We vliegen naar Mexico City en willen dan een beetje door het land trekken. We huren een auto en dan zien we wel. Waarschijnlijk trekken we vooral door minder toeristische gedeelten, al zullen we ook enkele bezienswaardigheden bezoeken. En we willen een mooie duik maken.”

Hoewel Midden-Amerika sowieso tot de verbeelding spreekt, hebben de coronamaatregelen van Mexico wel invloed gehad op de keuze van de reisbestemming. “Het land heeft een open beleid. Met een negatieve test mogen we het land in en kunnen we gaan en staan waar we willen. We hoeven ook niet overal mondkapjes op. Regio’s met veel besmettingen vermijden we.”

Desondanks geeft de student archeologie toe zich wel een beetje zorgen te maken om corona. “Ik heb zeker getwijfeld. Zo vraag ik me af wat er gebeurt als ik ziek word. Is dit het goede jaar om te gaan, heb ik me afgevraagd. Maar ik vind het ook fijn om eindelijk weer even weg te kunnen, naar een hele andere omgeving. Daarom houdt de onzekerheid me uiteindelijk niet tegen.”

Lees ook:

Keert het massatoerisme na corona weer terug?

Met het vakantieseizoen in aantocht maken toeristen weer voorzichtig plannen voor een tripje naar Parijs, Venetië of Barcelona. Hoe hebben steden die normaal onder de voet worden gelopen door toeristen de adempauze gebruikt die de corona-crisis bood? Een revolutie is het niet geworden.

Meerderheid Nederlanders voelt veel voor een light-variant van de vaccinatieplicht

Al maanden probeert de overheid de geesten rijp te maken voor een vaccinatiepaspoort. Zorgminister De Jonge is geen voorstander van dwang. Premier Rutte ook niet. Hij wil ‘nudgen’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden