Gezondheid

Ziekteverzuim bijna net zo hoog als tijdens piek in 2000

Het ziekteverzuim was in het vierde kwartaal van vorig jaar enorm. Beeld Tomas Schats
Het ziekteverzuim was in het vierde kwartaal van vorig jaar enorm.Beeld Tomas Schats

Stille kantoortuinen en onlinevergaderingen die amper worden bezocht: het ziekteverzuim was in het vierde kwartaal van vorig jaar enorm. Vooral in de zorg meldden werknemers zich ziek, blijkt uit CBS-cijfers.

Isabel Baneke

Opnieuw zijn er meer werknemers geveld door ziekte. In oktober, november en december vorig jaar was het ziekteverzuim 5,6 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is bijna net zo veel als in het vierde kwartaal van 2000, toen het hoogste verzuim tussen 1996 en nu werd gemeten. Vooral in de zorg zagen werknemers zich genoodzaakt thuis te blijven.

Een verzuimpercentage van 5,6 betekent dat van elke duizend te werken dagen er 56 zijn gemist wegens ziekte. Doorgaans vallen in het eerste en laatste kwartaal meer mensen uit dan in de lente en de zomer. Zo kruipen mensen in de winter warm bij elkaar in afgesloten ruimtes, waardoor virussen sneller kunnen worden overgedragen. Vanwege dat seizoenspatroon vergelijkt het CBS ziekteverzuim met dezelfde periodes in voorgaande jaren.

Lager verzuimpercentage in de jeugdzorg

Bij het openbaar bestuur was het verschil met een jaar eerder het grootst: 5,7 procent in 2021 en 6,4 procent in 2022. Daarmee lag het verzuim in deze bedrijfstak voor het eerst in negentien jaar hoger dan 6 procent. Toch worden zorgmedewerkers het vaakst geveld door gesnotter, griep en andere kwalen: met een ziekteverzuim van 8,0 procent naderde het verzuimcijfer in de gezondheids- en welzijnszorg de hoogste waarde die in een vierde kwartaal werd gemeten, namelijk 8,1 procent in 2000.

Ook opvallend zijn de verschillen binnen de zorg zelf. Verplegers, verzorgers en mensen die in de thuiszorg werken, zitten op een ziekteverzuim van 9,3 procent. Ook in de gehandicaptenzorg en de kinderopvang lag het verzuim hoger dan gemiddeld. Alleen de jeugdzorg had een lager verzuimpercentage dan een jaar eerder.

Lees ook:

Op zoek naar een nieuwe baan? Word verzuimadviseur, die zijn niet aan te slepen

De vraag naar verzuimadviseurs is in korte tijd verdubbeld, dat heeft alles te maken met het hoge verzuim in ons land. Experts waarschuwen wel. De beroepsgroep is nog zo jong dat niet altijd duidelijk is voor wie ze werken en welke belangen er in het spel zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden