Rookverbod

Ziekenhuizen worden rookvrij met nicotinepleisters, stopcursussen en handhavers

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ze zijn er nog wel, de ziekenhuizen die op de stoep een speciale ‘rookabri’ hebben staan waar verstokte rokers hun sigaret kunnen roken. Maar het worden er snel minder. In hoog tempo maken ziekenhuizen hun hele terrein rookvrij.

Sinds deze maand hebben weer acht ziekenhuizen zichzelf rookvrij verklaard. In Nijmegen, Beverwijk, Assen, Schiedam, Amstelveen, Dirksland, Amsterdam-Noord en Doetinchem zijn alle rookplekken verdwenen. Daarmee is nu 41 procent van de ziekenhuizen rookvrij, zegt de Nederlandse vereniging van ziekenhuizen (NVZ). Twee jaar geleden had nog maar 9,5 procent van de ziekenhuizen een rookverbod.

De vaart zit erin sinds staatssecretaris Paul Blokhuis (preventie) met de zorg afspraken maakte over roken. De ziekenhuizen beloofden per 2025 geheel rookvrij te zijn. Met dit tempo gaat dat makkelijk lukken.

Vaak zijn het artsen die het voortouw nemen om hun eigen ziekenhuis sneller rookvrij te krijgen, zoals gebeurde in Dirksland en Doetinchem. Eén regio loopt voorop: in Brabant waren twee jaar geleden bijna alle ziekenhuizen al rookvrij.

Ziekenhuizen delen nicotinepleisters uit aan rokende patiënten en personeel, als die het moeilijk vinden om te stoppen. Sommige bieden gratis stopcursussen. Opvallend is dat nergens in hun vocabulaire de ziekenhuizen het woord ‘rookverbod’ ­gebruiken. De toonzetting is ­positief. De gratis stopcursussen heten ‘Voel je vrij’.

Goedkoop is het rookvrij maken niet. Alleen al in het Radboud-umc kost de overstap twee ton. Dat geld gaat niet alleen naar nieuwe bordjes, maar ook naar tien speciale terreincoaches, die op de parkeerplaats het rookverbod gaan handhaven.

Lees ook:

Ziekenhuis opent kliniek speciaal voor rokers

Roken is meer dan een ongezonde gewoonte, het is een verslavingsziekte. Vanuit die gedachte opent Wilhelmina Ziekenhuis Assen als eerste een polikliniek verslavingsgeneeskunde voor longpatiënten die roken.

Lees ook: Alle rookplekken op het werk vervroegd dicht

Het kabinet zet de vaart erin met nieuwe rookverboden.Rookruimtes op het werk worden per 2022 verboden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden