Loonsverhoging

Ziekenhuizen vragen kabinet meer geld om personeel te kunnen betalen

Beeld ANP

Als ziekenhuizen de lonen fors moeten verhogen, dan moeten ze het met minder mensen stellen om het hoofd boven water te houden. Tenzij het kabinet met meer geld voor de ziekenhuiszorg over de brug komt, waarschuwt ziekenhuizenvoorman Ad Melkert.

Het beteugelen van de zorgkosten is een speerpunt van de laatste regeringen. Tegelijkertijd dringt het kabinet aan op het betalen van hogere lonen, zodat burgers na de schrale crisisjaren weer meer te besteden krijgen en zo de economie aanjagen. Daardoor geruggensteund, leggen de vakbonden stevige looneisen op tafel.

De ziekenhuizen voelen zich gemangeld tussen die twee verlangens. De cao-onderhandelingen zijn verzand.
Het kabinet vraagt al het uiterste van de ziekenhuizen, vindt Melkert. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wijst erop dat hun uitgaven de komende jaren maar 1,7 procent per jaar mogen oplopen, terwijl het beroep op ziekenhuiszorg gemiddeld bijna 3 procent groeit. Daar moeten de ziekenhuizen zelf al een mouw aanpassen.

Als ze hogere lonen moeten uitbetalen zonder extra geld van het kabinet, kunnen ze minder mensen aannemen. En dan dreigt "een negatieve spiraal", waarschuwt Melkert in een brief aan het kabinet. Dan stijgt de werkdruk, is het moeilijker nieuw personeel te vinden en groeien de wachtlijsten.

De FNV vindt dat Melkert de eigen verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen afschuift. "Dit is een afleidingsmanoeuvre, ze leggen de bal terug bij Rutte. In plaats van het trucje dat ze het niet kunnen betalen, kunnen de werkgevers beter hun laatste loonbod van tafel halen en weer gaan overleggen met de bonden, om verdere arbeidsonrust af te wenden", zegt cao-onderhandelaar Elise Merlijn.

Lees ook: 

Zorg in de zomer: geen bedden meer en korter douchen door personeelstekort

Het structurele tekort aan zorgpersoneel leidt deze zomer tot nog meer problemen dan vorig jaar, zeggen verpleegkundigen. De stress neemt toe, bleek eerder uit onderzoek van beroepsvereniging V&VN.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden