Uitgestelde zorg

Ziekenhuizen schalen zorg terug wegens toestroom coronapatiënten

Een saturatiemeter bij een coronapatient op de cohortafdeling van een ziekenhuis. Beeld ANP
Een saturatiemeter bij een coronapatient op de cohortafdeling van een ziekenhuis.Beeld ANP

Meerdere ziekenhuizen moeten door de instroom van coronapatiënten de operaties en behandelingen die eerder al verzet werden, opnieuw uitstellen.

Hannah van der Wurff

Door de flinke toestroom van coronapatiënten schaalt het Limburgse VieCurie Ziekenhuis in Venlo en Venray de reguliere zorg af. Ook zet het ziekenhuis de inhaalzorg stop. Hetzelfde gebeurde vandaag ook in de regio Zwolle, waar sommige ziekenhuizen nog niet waren toegekomen aan het inhalen van eerder verzette operaties en behandelingen.

Zeven ziekenhuizen in regio Haaglanden en Hollands-Midden kondigden donderdagavond al aan de inhaalzorg stop te zetten. De tien ziekenhuizen in de regio Brabant schalen de inhaal- en reguliere zorg met 5 tot 10 procent af door de drukte. Dat zijn volgens een woordvoerder alleen ‘niet urgente’ ingrepen, zoals een knieoperatie. Er wachten volgens een woordvoerder nog ‘vele duizenden’ op een operatie of behandeling. Het St. Jans Gasthuis in Weert geeft op vrijdag ook aan de zorg te gaan verminderen.

Het uitstellen van een operatie doet het Limburgse VieCurie ziekenhuis alleen als het medisch verantwoord is, zegt bestuursvoorzitter IJsbrand Schouten. Hij geeft aan dat het stopzetten van de inhaalzorg verschrikkelijk, maar noodzakelijk is. Volgens Schouten heeft het ziekenhuis al wel 80 procent van de inhaaloperaties en behandelingen kunnen uitvoeren.

“Het probleem is dat de instroom van voornamelijk coronapatiënten snel is toegenomen. Overplaatsen naar andere ziekenhuizen gaat nauwelijks; die zijn ook overbelast,” aldus Schouten.

Ziekenhuisbestuurders riepen vorige week in Trouw de overheid op om meer te doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op dinsdag zal het demissionaire kabinet aankondigen of er nieuwe maatregelen nodig zijn.

Lees ook:

Ziekenhuisdirecteuren roepen overheid op: doe iets aan corona-uitbraak

Het aantal coronabesmettingen loopt snel op, en inmiddels ook het aantal ziekenhuisopnames. Ziekenhuisbestuurders zijn bezorgd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden