Vaccinatiestrategie

Ziekenhuizen blij met beleidswijziging De Jonge: ‘Hier is de logistiek klaar’

Minister Hugo de Jonge (rechts) wordt rondgeleid tijdens een werkbezoek aan de locatie voor opslag van vaccinaties. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge (rechts) wordt rondgeleid tijdens een werkbezoek aan de locatie voor opslag van vaccinaties.Beeld ANP

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is ingenomen met de ommezwaai van minister Hugo de Jonge om een selecte groep zorgmedewerkers eerst te vaccineren.

“Fantastisch”, noemt NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst het nieuws dat ziekenhuispersoneel in de acute zorg zich toch met voorrang kan laten vaccineren tegen het coronavirus. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maakte zaterdag die ommezwaai bekend. “In de ziekenhuizen is de logistiek klaar. De vaccins worden eerst over tien traumacentra in het land gedistribueerd, en dan halen de ziekenhuizen de vaccins daar op, of ze worden bezorgd.”

Vanaf welke dag het personeel volgende week een prik kan halen, en of dat in alle ziekenhuizen kan, is nog niet bekend. Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het LNAZ zal dat nog niet maandag kunnen, zoals de ziekenhuizen hoopten. Maandag of dinsdag wordt bekend wanneer het prikken kan beginnen. “De winst zit hem erin dat de prioriteitenlijst is veranderd, dat de selecte groep verpleegkundigen en artsen het vaccin krijgen toegediend”, reageert Van der Horst.

‘Het kon ook eigenlijk niet anders’

“Als wij maandag zouden kunnen beschikken over de vaccins, gaan we direct voortvarend en met enthousiasme van start”, reageert Frank den Elsen, woordvoerder van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. “We brengen in elk geval in kaart wie er kan gaan prikken en we zorgen dat we intern een locatie en logistiek gereed hebben. We zijn blij dat het kabinet deze draai gemaakt heeft, het kon ook eigenlijk niet anders.”

“Het is goed dat onze mensen die dagelijks in de frontlinie staan de noodzakelijke bescherming krijgen, en daarmee ook onze patiënten”, zegt Bart Berden, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg in Brabant. “Het is een erkenning van de belangrijke rol die ook de ziekenhuizen hebben in deze crisis.”

De afgelopen dagen hebben diverse ziekenhuisorganisaties zwaar gelobbyd om ziekenhuispersoneel toe te voegen aan de prioriteitenlijst, waarop tot zaterdag alleen medewerkers van verpleeghuizen stonden. De meer besmettelijke, Britse variant van het virus deed de zorgen over een op handen zijnde noodsituatie toenemen. Kuipers en voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care drongen er al voor de kerst bij minister Hugo de Jonge (zorg) op aan om ziekenhuispersoneel voorrang te geven. Woensdagavond zetten zij hun oproep kracht bij in het televisieprogramma Nieuwsuur.

“Zonder daar triomfantelijk over te zijn, we hebben maximale druk uitgeoefend”, beaamt NVZ-woordvoerder Van der Horst. “Waar we bang voor zijn is dat de druk op de rest van het personeel enorm toeneemt als er meer uitval komt, door ziekmeldingen of omdat medewerkers moeten wachten op de uitslag van een test.”

‘Nederland kent geen verplichting, het komt aan op overtuigen’

In totaal komen ongeveer 30.000 medewerkers in aanmerking: naast verpleegkundigen op ic’s en corona-afdelingen in de ziekenhuizen gaat het om personeel van ambulances en spoedeisende hulp. “Ziekenhuizen mogen zelf bepalen waar de knelpunten zitten, maar dat zijn wel de groepen waar we het over hebben”, zegt Van der Horst.

Het is nog onbekend hoe groot de vaccinatiebereidheid is onder het ziekenhuispersoneel. Onder hen liet vorig jaar slechts eenderde zich tegen griep inenten, maar de bereidheid zou voor covid hoger kunnen liggen, hoopt Van der Horst. “Uit onderzoeken komt een heel ruime marge naar voren, tussen de 35 en 60 procent in.”

Van der Horst verwacht dat mensen op corona-afdelingen en ic’s wel overtuigd zijn van de noodzaak van vaccineren. “Daar zit dat virus overal op, en verpleegkundigen zien ook de effecten ervan op de patiënten. Wij hebben altijd gezegd dat het heel belangrijk is dat je je laat vaccineren, maar we kunnen niks afdwingen. Nederland kent geen verplichting, dus het komt aan op overtuigen.”

Ook huisartsen krijgen prioriteit

Inmiddels hebben ook huisartsen voorrang geregeld bij het ministerie. “We hebben vandaag een duidelijke afspraak gemaakt met VWS: iedereen die een rol heeft in de huisartsenspoedzorg maakt onderdeel uit van de keten acute zorg en gaat zo snel mogelijk gevaccineerd worden”, aldus Ella Kalsbeek, voorzitter van de landelijke huisartsenvereniging LHV.

LHV en VWS hadden al eerder afgesproken dat alle huisartsen en hun medewerkers die patiënten gaan vaccineren, vóórdat ze starten met vaccineren zelf ook de mogelijkheid krijgen om gevaccineerd te worden. Dat gebeurt dan met het Moderna-vaccin, wat ze zelf ook zullen gaan toedienen bij hun patiënten. Dit vaccin wordt nog deze maand verwacht. Beide partijen hebben gisteren afgesproken dat als het vaccin van Moderna in januari niet beschikbaar komt, er een andere oplossing wordt gezocht voor snelle vaccinatie van huisartsen die werken in de 24-uurs huisartsenspoedzorg.

Het kabinet was tot dit weekend huiverig om de vaccinatiestrategie te wijzigen. Volgens minister De Jonge zou dat een ingewikkelde puzzel worden. Het voornemen was tot dusver om vrijdag te beginnen met alleen het vaccineren van medewerkers van verpleeghuizen, zodat die minder snel de kwetsbare bewoners zouden aansteken. Die vaccinatiecampagne begint op drie centrale plekken: in Veghel, Rotterdam en Houten. Op die dag liggen er 340.000 vaccins van farmaceut Pfizer klaar. Daarvan gaan er nu dus 30.000 naar ziekenhuismedewerkers.

Lees ook:

De dreigende code zwart kan de ‘roadmap vaccinatiestrategie’ veranderen

De lobby van de ziekenhuizen om een deel van hun personeel eerst te vaccineren draaide afgelopen week op volle toeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden