Ultimatum

Ziekenhuismedewerkers zijn het zat: stakingen in meer dan vijftig ziekenhuizen

Zorgpersoneel van het Amphia tijdens een van de drie zit-acties in de hal van het ziekenhuis.  Beeld ANP
Zorgpersoneel van het Amphia tijdens een van de drie zit-acties in de hal van het ziekenhuis.Beeld ANP

Het geduld van de bonden is op. In ruim vijftig ziekenhuizen komen half maart stakingen, omdat werkgevers niet aan de looneisen willen voldoen.

Eline van Suchtelen

Tientallen ziekenhuizen in Nederland sluiten half maart hun deuren voor mensen die niet-spoedeisende zorg nodig hebben. Het zorgpersoneel in meer dan vijftig ziekenhuizen staakt die dag voor een betere cao met meer salaris en een hogere reiskostenvergoeding.

Volgens Michel van Erp, woordvoerder van NU’91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, is de actiebereidheid bij zorgpersoneel ‘historisch hoog’. “Actievoeren zit verpleegkundigen niet in het bloed, omdat de patiënt er altijd de dupe van is. Maar de patiënt is al dagelijks de dupe van dit beleid. De werkdruk is hoog, het salaris laag. Het is een probleem van de hele samenleving geworden, daarom willen we nu echt een signaal afgeven.”

Op de actiedag − de datum wordt later bekend − zijn de poliklinieken gesloten. Planbare operaties moeten worden uitgesteld. Voor levensbedreigende situaties is de spoedeisende hulp wel open.

Vakbond ziet geen andere optie

Door de plannen worden de wachtlijsten in de zorg alleen maar langer, zegt Van Erp. Door de verschillende coronagolven van de afgelopen jaren werden veel andere behandelingen uitgesteld. Het lukt nog niet om die wachtlijsten in te lopen. Van inhaalzorg is amper sprake.

Toch ziet vakbond FNV Zorg & Welzijn geen andere optie dan massale staking. Het personeel wil een loonsverhoging van 10 procent voor dit jaar, plus een verhoging van 100 euro bruto per maand. En de kosten voor openbaar vervoer en parkeren moeten beter worden vergoed. “Ziekenhuispersoneel krijgt nog steeds maar 8 cent per kilometer, dat is niet uit te leggen voor deze groep”, zegt Van Erp.

Onenigheid over loonsverhoging

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wil niet ingaan op verdere looneisen. Ze vinden dat er al genoeg is geboden. Het personeel krijgt dit jaar een verhoging van 5 procent in februari en nog eens 5 procent in december. Volgend jaar komt daar nog 3 procent bovenop. Daarmee zijn de ‘grenzen opgezocht van de beschikbare financiële ruimte en middelen van onze instellingen’, aldus de NVZ.

De bonden vinden onder meer dat er voor volgend jaar opnieuw gekeken moet worden naar de inflatie. “Als je berekeningen van economen ziet, zou de inflatie volgend jaar hoger uit kunnen vallen dan die 3 procent. Als we daarmee akkoord gaan, gaan we dus meteen weer naar beneden.”

De werkgevers doen de oproep om het cao-overleg te hervatten om alsnog tot een resultaat te komen, maar daar ziet de FNV geen heil in.

Lees ook:

Verpleegkundige Tanneke Goverse is het zat: ‘Ik ben al vijf jaar niet op vakantie geweest’

Medewerkers van de algemene ziekenhuizen dreigen met actie: dinsdag loopt hun ultimatum af. Verpleegkundigen Tanneke Goverse en Arjan van den Broek leggen uit waarom ze strijden: een hoger loon, het behoud van een pensioenregeling en een betere reiskostenvergoeding.

Bonden dreigen met landelijke staking in ziekenhuizen

Werknemers in de algemene ziekenhuizen dreigen in de strijd om een beter loon met een zwaar middel: ze willen in het hele land het werk neerleggen. Dinsdag loopt hun ultimatum af.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden