ReportageRijdende dierenarts

Zieke kat? Kattendokter Janneke Moedt (42) komt naar je toe

Kattendokter Janneke Moedt op pad met haar elektrische bakfiets. Beeld Olaf Kraak

Om stress bij katten te beperken, behandelt Janneke Moedt de dieren aan huis, ondanks het coronavirus.

Twee weken geleden startte kattendokter Janneke Moedt (42) haar nieuwe onderneming: de Kattendokter aan huis. Vier dagen per week fietst ze met haar bakfiets door Haarlem op weg naar klanten. Althans, dat was de bedoeling. Maar nu het coronavirus verder om zich heen grijpt, ondervindt de oprichter van de gloednieuwe onderneming veel negatieve effecten.  

“Ik kan momenteel alleen nog maar dringende bezoeken doen”, zegt Moedt. Het gaat dan om katten die ernstig ziek zijn of kittens die bepaalde belangrijke vaccins nodig hebben. Ook vraagt ze haar klanten van tevoren aan te geven als zij last hebben van luchtwegklachten. Wanneer dit het geval is, verzoekt zij de klant om de kat mee te laten nemen naar de dierenkliniek door iemand die klachtenvrij is.

Omdat ze net is begonnen met de Kattendokter aan huis, is Moedt momenteel nog bezig met het opbouwen van een klantenkring. De corona-uitbraak zal dit proces vertragen. Ook zal ze inkomsten mislopen. Volgens Moedt heeft dit momenteel geen prioriteit: “Ik vind het verkleinen van de kans op virusoverdracht belangrijker dan gederfde inkomsten”.

Moedt begon haar zaak als kattendokter aan huis, omdat veel katten bang zijn voor een bezoek aan de dierenarts. Katten blijken vaak veel rustiger te reageren als zij in hun vertrouwde omgeving een behandeling krijgen.

Een kat weet niet wat hem overkomt

Met haar bakfiets volgeladen met dierenartsmateriaal fietst de kattendokter door de regenachtige straten van Haarlem. Ze is vandaag onderweg naar de 16-jarige poes Plien in Bloemendaal, die flink is afgevallen en last heeft van een rode, vurige huid. “Met zo’n zieke kat is het fijn dat we thuis kunnen blijven en haar niet hoeven mee te nemen naar een dierenkliniek”, zeggen baasjes Brenda en Rob Clemens. Teruggetrokken op een van haar lievelingsplekken, verschuilt poes Plien zich voor de drukte. Opgerold tot een bal ziet ze er mager uit en onder haar witbruine vacht zit het vol rode plekken. Haar baasje tilt haar voorzichtig op en neemt haar mee naar de woonkamer. Normaal zit Plien er bij de arts gespannen bij, maar nu blijft ze rustig liggen.

Kat Plien (16) blijft relatief rustig onder de behandeling van Moedt.Beeld Olaf Kraak

Plien wordt op de weegschaal gezet. Ze stribbelt een beetje tegen, maar blijft dan stil liggen. 3,3 kilogram projecteert het scherm. Ze is ruim dertig procent van haar gewicht verloren. Moedt opent haar laptop. In een softwareprogramma voor dierenartsen noteert zij alle gegevens. “Gewichtsverlies bij een kat kan een gevolg zijn van een vergrote schildklier”, vertelt ze. Als Moedt de keel van Plien nakijkt, voelt deze inderdaad vergroot.

Er worden in Nederland zo’n 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden. Bijna twee keer zoveel als dat er honden zijn. Volgens kattendeskundige José Dieker, aangesloten bij Stichting Platform Professionele Dierengedragskundigen, zijn katten erg stressgevoelig. “De stress tijdens een dierenartsbezoek wordt grotendeels veroorzaakt door het verlies van controle.” Als voorbeeld noemt Dieker rare geuren, geluiden en een kleine mand die wiebelt: een kat weet op dat moment niet wat hem overkomt.

Als afscheid geen hand maar een elleboog

Tijdens haar werk in de dierenkliniek merkt Moedt dat katten vaak onrustig zijn tijdens een onderzoek. Sommige willen helemaal niet meewerken. Ze blijven niet op de onderzoekstafel zitten of blazen, krabben of bijten. Zo kwam ze op het idee om de Kattendokter aan huis op te zetten. De tarieven voor een afspraak komen overeen met die van een dierenkliniek. Wel vraagt Moedt twintig euro voor de voorrijkosten.

Moedt heeft gekozen voor de fiets omdat ze graag buiten is en in beweging wil blijven. Hij is elektrisch: de bakfiets met volledige medische uitrusting is anders veel te zwaar. De monsters die ze bij het dier afneemt, kan ze onderzoeken in haar thuislab. Alleen een operatie of een röntgenonderzoek moet in de kliniek gebeuren.

Na het onderzoek springt Plien gauw weer van de tafel en rent terug naar haar lievelingsplek. Moedt noteert nog wat laatste gegevens. Ze spreekt met de baasjes af om over een paar dagen te bellen over de onderzoeksresultaten. Als afscheid geen hand maar een elleboog, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Met haar volgeladen tassen loopt ze weer richting haar bakfiets. Naar de volgende klant is het een klein halfuur fietsen. Gelukkig is het nu droog.

Lees ook:

Komt uw kat buiten? Dan overtreedt hij Europese regels

Een kat die de deur uit gaat richt een ecologische ravage aan. En wie de regels goed leest, ziet dat het eigenlijk ook helemaal niet mag, zeggen twee juristen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden