ReportageContact

Zeventigplussers op speeddatemiddag: ‘Eindelijk hebben we weer een uitje’

Arie Vels en Anka Smit op hun speeddate.  Beeld Herman Engbers
Arie Vels en Anka Smit op hun speeddate.Beeld Herman Engbers

Ouderen die tegen corona zijn gevaccineerd, kunnen na een jaar van lockdowns eindelijk weer uit. Op deze zonnige middag pakken tien mannen en acht vrouwen in de Achterhoek het meteen serieus aan: ze gaan speeddaten.

Marije van Beek

Hij is aan de vroege kant. In een kraakwitte polo (“Gisteren heb ik deze nog even in de was gedaan”) zit Arie Vels te wachten aan een tafeltje van een etablissement aan de rand van Borculo. Op deze zonnige middag gaat de 72-jarige Doetinchemmer, na een jaar van restricties en lockdowns, voor het eerst van zijn leven speeddaten.

Best spannend, zou je denken, maar Vels blijft er kalm onder. Hij heeft al wel eens gewoon één op één gedatet, via internet, zegt Vels, die sinds vijfeneenhalf jaar weduwnaar is. “Maar dat was allemaal niks”, zegt hij in het Achterhoeks. Een paar jaar terug is hij afgewezen door iemand die een wandelmaatje zocht. “Toen liep ik wat mank.” Maar dat kan nu geen probleem meer vormen, vertelt Vels. “Ik heb me laten opereren, dus nu kan ik weer goed lopen.”

Donkkerrode tafelkleden

Onder een paar bomen, waar een glooiing in het gras loopt, maakt Getty Schepers van het bedrijf Dating Oost, gespecialiseerd in liefdesbemiddeling voor senioren, de laatste zaken in gereedheid voor de speeddatesessie. Nu de meeste senioren hun coronavaccinatie hebben gekregen kan ze voor het eerst sinds een jaar weer zorgeloos evenementen organiseren. Tien keurig gedekte tafels staan al klaar, de donkerrode tafelkleden bewegen zachtjes in de wind.

Tevreden bekijkt Vels de pastorale setting. Afgelopen jaar kwam er door corona niet veel van daten terecht, zegt hij. “Tsja, waar moest je afspreken? Om nou meteen iemand op de bank uit te nodigen, dat is ook zo wat. Dit is neutraal terrein. En nu hoef ik ook niet zelf koffie te schenken.”

Chagrijnig

Hij zoekt een opgewekt type, maar dat is nog niet zo makkelijk te vinden onder oudere vrouwen, zegt Vels. Goed, hij moet toegeven dat dit ook voor oudere mannen geldt. “Daarom juist. Chagrijnig ben ik zelf al.”

Als alle deelnemers zijn gearriveerd, rinkelt Getty Schepers een vuurrode handbel met daarop de woorden ‘love time’. De eerste ronde gaat in. Vanaf nu hebben alle mannen en vrouwen tien minuten om kennis te maken. Her en der wordt een ietwat stramme elleboogbegroeting uitgewisseld.

‘Daar gaan m’n haren van overeind staan’

Een van de koppels leunt meteen ontspannen achterover in de stoelen. Hij, de 73-jarige Tom de Rijke uit Doetinchem, drinkt een witbiertje, zij, de 74-jarige Anke Wagemaker uit Zutphen, stuurt het gesprek op geestige wijze binnen een minuut naar heikele thema’s als religie en politiek. “Je moet wel weten dat sommige personen sterke gevoelens bij me oproepen”, zegt ze, alsof ze een belangrijk onderdeel van haar gebruiksaanwijzing ontvouwt. “Mark Rutte bijvoorbeeld: daar gaan m’n haren dus recht van overeind staan.”

Hij trekt een zuur gezicht, en zegt: “Jammer.” Onaangedaan kijkt Wagemaker hem aan . “Tsja”, zegt ze nog. Maar dan begint De Rijke te lachen - geintje, zegt hij. “Ik denk er precies zo over.” Ze klinken even vrolijk op hun eensgezindheid.

Speelse schouders

Enkele meters verderop is Arie Vels intussen met Anka Smit (75) uit Winterswijk aan tafel beland. Bij hen gaat het over veilige thema’s zoals elkaars kinderen, een gemeenschappelijke bekende, en de vraag waar een bepaalde molen aan de IJssel ligt. Smit beweegt af en toe speels met haar schouders als ze vertelt. En waar Vels eerst nog met de armen over elkaar zat, begint hij naarmate het gesprek vordert steeds een beetje verder naar voren te leunen.

Na afloop van de tien minuten vertelt Smit dat ze, helemaal na dit coronajaar, graag weer met iemand samen zou zijn. “Dan kunnen we samen op stap, reizen maken. Of een lange fietstocht, dat staat hoog op mijn lijstje, maar zoiets doe je toch niet zo snel als vrouw alleen.” Deze middag vond ze heel geslaagd, zegt ze. “Eindelijk kon ik weer een dagje uit.”

Vervolgafspraak

En het gesprek met Vels? “Het was heel gezellig”, lacht ze. Of de twee een match hebben zal binnen een week blijken, als Dating Oost alle gegevens heeft verwerkt. Vels levert net het formulier in waarop hij heeft ingevuld met welke van de tien vrouwen hij een vervolgafspraak wil maken.

Vergeleken met eerder op de middag lijkt zijn snor iets minder te hangen, en hij lacht nu gemoedelijke rimpeltjes om zijn ogen. Toch blijkt zijn norsheid na al dat vrouwelijk gezelschap nog niet geheel verdwenen. “Er zat maar één gezellige bij”, zegt hij, half mopperend.

Lees ook:

Veilig op vakantie in coronatijd? Probeer een vulkanisch eiland (en andere tips en trucs)

Nu Europa steeds geler kleurt, komen de vakantiekriebels los. Maar vakantie in coronatijd is een werkwoord. Neem mee: een printer. Laat thuis: angst voor bureaucratische rompslomp. Een hulpgids voor de onwetende vakantieganger.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden