Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) komt aan bij de Koninklijke Schouwburg op Prinsjesdag.  Beeld ANP
Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) komt aan bij de Koninklijke Schouwburg op Prinsjesdag.Beeld ANP

PrinsjesdagMode

Zeg het met je hoed: op Prinsjesdag wordt politiek bedreven met mode

Robin Goudsmit

Op deze Prinsjesdag vertelt de hoedjesparade veel over hoe de politieke wind staat.

Dit jaar vindt Prinsjesdag plaats in wat je op zijn minst woelige tijden kunt noemen. Aan de onopgeloste energie-, asielopvang-, stikstof- en wooncrisis heeft het kabinet een flinke kluif.

De hoofdpijndossiers van het kabinet zijn terug te zien in de hoeden van de aanwezigen op Prinsjesdag. BBB-leider Caroline van der Plas tooit zich, geïnspireerd door de stikstofproblematiek, met een strooien hoed met boerenzakdoek en graanhalmen. En ze is niet de enige die vandaag steun aan boeren betuigt, Thierry Baudet (Forum voor Democratie) draagt een boerenzakdoek als pochet.

Tweede Kamerlid Thierry Baudet en zijn vrouw Davide Heijmans arriveren bij de Koninklijke Schouwburg voor Prinsjesdag. Beeld ANP
Tweede Kamerlid Thierry Baudet en zijn vrouw Davide Heijmans arriveren bij de Koninklijke Schouwburg voor Prinsjesdag.Beeld ANP

Vanwege de hoge energieprijzen en de grote financiële zorgen die veel mensen hebben, zijn er ook Kamerleden die het sober houden. Zo draagt Corinne Ellemeet (GroenLinks) geen hoed en een zwarte jurk. “Iets van ingetogenheid” past volgens haar op deze Prinsjesdag, zegt ze tegen de NOS. Sowieso lijken er dit jaar minder hoeden te zijn.

Minister van defensie Kajsa Ollongren (D66) wil met haar kleding verwijzen naar de oorlog in Oekraïne. Ze draagt een chique, sportieve crèmekleurige jurk van sweaterstof van een Oekraïense ontwerper.

Minister Kajsa Ollongren (Defensie) komt aan bij het ministerie van algemene zaken op Prinsjesdag.  Beeld ANP
Minister Kajsa Ollongren (Defensie) komt aan bij het ministerie van algemene zaken op Prinsjesdag.Beeld ANP

Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) vraagt aandacht voor de staat van de oceanen en zeeën. Ze doet dat in een diepblauwe tweedehands jurk die bewerkt is door textielkunstenaar Mary Poppelier. Ook draagt ze een sjerp met de tekst ‘Hoezee! Hoezee! Hoezee!’ Op haar hoofd draagt ze een diadeem met zeesterren.

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (PvdA) komt aan bij de Koninklijke Schouwburg. Beeld ANP
Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (PvdA) komt aan bij de Koninklijke Schouwburg.Beeld ANP

Kamerlid Jorien Wuite (D66), wier voorouders van Sint Maarten komen, draagt een kimono versierd met blue beads, die vroeger op het eiland gebruikt werden door tot slaaf gemaakte mensen. Als ze hun vrijheid kregen, gooiden ze deze kralen in zee.

Aankomst van Sylvana Simons (BIJ1)  op Prinsjesdag.
 Beeld Brunopress
Aankomst van Sylvana Simons (BIJ1) op Prinsjesdag. Beeld Brunopress

Ook BIJ1-leider Sylvana Simons gooide hoge ogen in een letterlijk schitterende zilveren jurk en zwart-witte hoed. Het idee is dat haar outfit ‘mensen een spiegel voorhoudt', aldus Simons.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en kroonprinses Amalia bij het vertrek van de Koninklijke stoet van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg.  Beeld ANP
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en kroonprinses Amalia bij het vertrek van de Koninklijke stoet van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg.Beeld ANP

Prinses Amalia, die voor het eerst Prinsjesdag bijwoont, draagt een groene japon met daarbij een lichtroze hoed en een tasje. Die accessoires heeft ze geleend van haar moeder, zo ontdekte Máxima-kenner Josine Droogendijk. De koningin woont de plechtigheden bij in een grijze mantel. De jurk is gemaakt door de Nederlandse ontwerper Mohamed Benchellal.

Lees ook:

Staaltjes van vakmanschap sieren het koninklijk hoofd

Op het vorstelijk hoofd waren ze al bijzonder, de hoeden van koningin Beatrix. Maar als losse objecten krijgen ze nog een extra dimensie volgens Trudie Rosa de Carvalho, conservator Kostuum & Textiel van Paleis Het Loo. Zij verdiepte zich in zo’n 110 hoeden die Beatrix droeg tussen 1980 en 2013.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden