Zeeuwse marinekazerne

Zeeland wil niet achter het net vissen bij marinierskazerne

De Zeeuwse stad Vlissingen, het waterschap en de provincie eisen van Den Haag opheldering over de komst van de marinierskazerne. In een brief aan staatssecretaris Barbara Visser (defensie) vragen ze of de gemaakte afspraken nog worden nagekomen.

Reden voor de brief, die de gemeente Vlissingen publiceerde, zijn volgens de stad geruchten dat onlangs in de ministerraad zou zijn besloten om de kazerne mogelijk naar Apeldoorn te verhuizen. De Zeeuwse bestuurders vragen Visser deze week aan hen ‘te bevestigen dat de verplaatsing van de marinierskazerne naar Vlissingen niet ter discussie staat’.

Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne 

In 2012 is het besluit genomen om de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne in Vlissingen te bouwen ter vervanging van de kazerne in Doorn. Toen was het plan dat deze medio 2017 in gebruik zou worden genomen, maar dat is meermaals uitgesteld.

In de brief geven de schrijvers aan dat al veel werk is verzet voor de komst van de kazerne naar Zeeland. “Land is onteigend, mensen hebben hun huis moeten verlaten, een camping is verplaatst, er is gesaneerd en de infrastructuur is aangelegd.” Ook stellen ze dat de kazerne van belang is voor de lokale werkgelegenheid.

Tweede Kamer

Bij de mariniers is er veel weerstand tegen Vlissingen. Ze vrezen dat gezinnen uit elkaar worden getrokken en dat sociale contacten verloren gaan. Ook in de Tweede Kamer zetten een aantal partijen, waaronder regeringspartij D66, vraagtekens bij de verhuizing. GroenLinks ziet niets meer in de verhuizing, net als de PVV.

Het ministerie laat weten dat het besluit uit 2012 nog steeds staat. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden