ReportageZandvoort

Zandvoort hopt met gemak van Rutte naar Baudet, en weer terug. ‘Van mijn stem op Forum kreeg ik spijt’

Wandelaars op het strand van Zandvoort. Beeld ANP
Wandelaars op het strand van Zandvoort.Beeld ANP

In Zandvoort werd bij de verkiezingen de ene rechtse partij ingeruild voor de andere. ‘Ik ben oubollig en dan ga je terug naar het oude nest.’

Een Zandvoorter stapt niet over naar de SP, zegt Richard Bruynzeel (73) in zijn woonaccessoireswinkel in het centrum van de badplaats. “Zandvoort is VVD, dat zal altijd zo blijven”, vervolgt hij. “Hooguit wissel je binnen de rechterkant van politieke partij.” Zoals hijzelf. Vier jaar geleden koos Bruynzeel bij de Tweede Kamerverkiezingen voor Forum voor Democratie. Woensdag ging zijn stem naar de VVD.

Zandvoort, de badplaats van ondernemers. Horeca, strandtenten en toerisme. Dan kom je automatisch uit op de rechterkant, zeggen dorpsbewoners. Woensdag kwamen de VVD en de PVV in Zandvoort als de twee grootste partijen naar voren. Al verloren ze in vergelijking met de vorige Tweede Kamerverkiezingen.

‘Ondernemers zullen altijd rechts denken’

Want verschuivingen zijn er wel. Net als landelijk wisselden in Zandvoort kiezers van partij binnen het rechtse blok. Naar de VVD toe, zoals Bruynzeel, of er juist vandaan. In de kustplaats lijken de twee koplopers vooral stemmen te hebben afgestaan aan FvD en de rechtse nieuwkomer JA21. De partij van Thierry Baudet klom in Zandvoort van 3,5 procent naar 6,4 procent, JA21 kwam uit het niets op 3,5 procent. Derde grote winnaar in de badplaats is D66.

“Misschien is de laatste maanden onvrede ontstaan vanwege corona”, probeert Bruynzeel Baudets winst in Zandvoort te verklaren. “Forum is tegen de coronamaatregelen. Ondernemers hebben niks verdiend. Dan ga je het zoeken ­binnen een andere rechtse partij. Ondernemers zullen altijd rechts denken.”

Hij nam juist afscheid van FvD. Het geruzie binnen de partij vorig jaar en het vertrek van Theo Hiddema, ‘een welbespraakte man die ik hoog heb zitten’, brachten hem woensdag terug naar de VVD. “Ik ben oubollig en dan ga je terug naar het oude nest”.

Van de PVV naar FvD vanwege coronamoeheid

Zandvoortse rechtse kiezers blijken niet happig om openlijk over hun stemkeuze te spreken. Ze vrezen door hun dorpsgenoten te worden aangesproken als ze openlijk zeggen dat ze op Forum voor Democratie of de PVV hebben gestemd. Dus houden ze hun mond.

Maar wie zijn oor te luister legt in het centrum hoort over de verhuizingen op de rechterflank. Van de PVV naar FvD vanwege coronamoeheid. Want Geert Wilders sprak zich te weinig uit tegen de coronamaatregelen en Baudet deed dat juist wel. Van de VVD naar de PVV. Want Mark Rutte doet te weinig tegen immigratie en heeft de zorg, met name die voor ouderen, laten verslonzen. Wilders zet hier al jaren consequent een sterk verhaal tegenover, vindt een deel van de Zandvoorters.

Monique Biesot (56) koos vier jaar geleden voor de VVD en stapte in 2019 bij de Provinciale Statenverkiezingen over naar FvD. Woensdag kleurde de makelaar het vakje bij ‘Rutte’ rood. Baudet kwam twee jaar geleden dynamisch en energiek op haar over. “Laat ik dat eens proberen. Spijt van gehad”, lacht ze in haar kantoor in het dorpscentrum. Ze viel over zijn naaktfoto bij het water, zijn ‘onbetrouwbaarheid’ en de interne ruzies binnen de partij. Dus toch weer Rutte. Om hem een hart onder de riem te steken vanwege alle negativiteit die hij over zich heen krijgt, zegt ze, en voor zijn steun aan het bedrijfsleven.

‘Ik hoop dat JA21 in een coalitie komt’

Biesot dacht nog aan JA21, de partij van FvD-verlaters Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. Met drie zetels nieuw in de Tweede Kamer. “Nanninga doet het goed in de Amsterdamse gemeenteraad. Maar de partij moet zich eerst maar eens bewijzen. Ik hoop dat JA21 in een coalitie komt, zodat Mark de kans krijgt om over rechts te gaan”, zegt ze met haar hond op schoot.

Biesot ziet zichzelf niet een nieuwe partijwissel maken. PVV is voor haar te extreem. FvD heeft afgedaan. “Ik voel me prettig bij de VVD. Het moet heel gek lopen wil ik daar weggaan. Of JA21 moet er positief uitspringen.”

Lees ook:

Ondernemen in crisistijd, hoe is dat?

Een strandtenthouder, een modezaak, een fysiotherapeut en een fiscaal dienstverlener vertellen over hoe zij in Zandvoort ondernemen tijdens crisistijd. Dat verkeert nogal. De winkel is al failliet, de fiscalist merkt er weinig van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden