Binnenland Moorden

Zaak tegen liquidatiebende Ridouan T. dijt alsmaar uit

Politie op de Tt. Melissaweg in Amsterdam-Noord, nadat Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B., is doodgeschoten door bendelid Shurandy S. Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank van Amsterdam voor het eerst een compleet ‘bedrijfsprofiel’ gepresenteerd van de liquidatiebende die zou worden geleid door de voortvluchtige Ridouan T. en zijn rechterhand Saïd R. Voor justitie is duidelijk dat alle lijntjes in deze ‘geoliede moordmachine’ bij hen uitkomen. Die machine had het vooral voorzien op mensen die niet ‘loyaal’ waren aan de leiding. Op roddelen alleen al stond de kogel.

De organisatie kende ook een vaste rolverdeling met een middenkader, een logistieke afdeling die voor ‘fietsen’ (auto’s), ‘ratelslangen’ (snelvuurwapens), ‘g’tjes’ (Glock-pistolen) en ‘bonen’ (munitie) zorgde, zodat de ‘heads’ (de schutters) hun werk konden doen. Loopjongens onderaan in de hiërarchie verleenden hand- en spandiensten.

Inmiddels zijn er zestien verdachten in dit enorme liquidatieproces. Twaalf mannen zitten vast, van twee is de voorlopige hechtenis geschorst, terwijl de tweekoppige leiding tot frustratie van het OM nog voortvluchtig is. Voor elk van hen staat een beloning van 100.000 euro op de tip die leidt tot hun aanhouding.

Ook zonder die twee begon gisteren de zitting waarop het zogenoemde Marengo-onderzoek voor het eerst in volle omvang werd gepresenteerd. Het betreft een zogeheten regiezitting van drie dagen, inhoudelijk wordt de zaak volgend jaar pas behandeld. Dezer dagen zal ook de veelbesproken kroongetuige Nabil B. publiekelijk worden gehoord. Mede dankzij hem kon justitie genoeg bewijs tegen de bende verzamelen. Ook putte zij uit een miljoen zogeheten PGP-berichten waarvan de verdachten dachten dat de versleuteling niet te kraken was. Dat aantal berichten zal door het gebruik van nieuwe technieken door de politie de komende maanden nog toenemen.

Volgens justitie is ook de verdenking tegen de bende alleen maar toegenomen. Ze maakte bekend dat er in september nog nieuwe zaken worden toegevoegd, zodat de teller komt te staan op vijf uitgevoerde moorden, drie moordpogingen en drie gevallen waarin voorbereidingen voor een liquidatie getroffen waren. De meeste verdachten worden aan slechts een deel van deze zaken gelinkt, maar allen worden vervolgd voor deelname aan deze criminele organisatie.

Kroongetuige

Kroongetuige Nabil B. maakte aanvankelijk ook deel uit van deze bende. Maar hij stapte in 2017 naar de politie omdat hij zichzelf emotioneel klem voelde zitten na een ‘vergismoord’ van de bende op een kennis van hem. Kort nadat bekend werd dat Nabil B. kroongetuige van justitie was geworden, werd zijn broer vermoord – vermoedelijk door de bende van Ridouan T.

Door zijn deal met justitie komt B. ervan af met een straf van twaalf jaar voor vier moorden en moordplannen. Hij heeft bij het OM 41 verklaringen afgelegd, die zijn verwerkt in een dossier van ruim 1500 pagina’s. In ruil voor de ‘50 procent korting’ op zijn straf moet hij ook ter zitting belastende verklaringen tegenover de andere bendeleden afleggen.

De verdediging plaatst kanttekeningen bij de inzet van de kroongetuige. Justitie wil die geschminkt en met vervormde stem als eerste horen. Volgens de advocaten is justitie al tweeënhalf jaar bezig hem voor te bereiden en daarom willen zij als eerste vragen kunnen stellen, zonder de regie van justitie. Ze willen ook zijn kunnen zien en zijn stem horen.

De zaak wordt donderdag voortgezet.

Lees ook:

Politie en OM: gevaar familie kroongetuige Nabil B. onderschat. 

“We hebben geen rekening gehouden met een liquidatie op een familielid.”

Hoe Ridouan T., een topcrimineel zonder strafblad, uit handen blijft van justitie.
Justitie zoekt hem met man en macht. Ondertussen lijkt Ridouan T. vrijelijk met de media te communiceren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden