null

Rechtszaak aanhangster IS

Yousra L. kwam niet achter haar toetsenbord vandaan, toch is ze veroordeeld voor oorlogsmisdrijven

Al pleegde ze de feiten vanachter een toetsenbord, toch is Yousra L. veroordeeld voor terrorisme- en oorlogsmisdaden. De alleenstaande moeder uit Uithoorn kreeg met zes jaar cel en tbs een fiks hogere straf dan de eis van justitie.

De strafeis vond de Haagse rechtbank veel te laag. Zij veroordeelde de 33-jarige Yousra L. dinsdag tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging, het dubbele van de straf die justitie voor ogen had. De alleenstaande moeder uit Uithoorn verspreidde via berichtenapp Telegram allerlei propagandamateriaal van Islamitische Staat (IS). Daarmee nam zij deel aan de terreurorganisatie, oordeelde de rechter. Bovendien zweepte ze anderen op tot het plegen van een terroristische aanslag.

L., die twee jaar geleden al voor de rechter moest verschijnen vanwege haar uitreis naar IS-gebied in 2015, is schuldig bevonden aan terrorisme- en oorlogsmisdrijven. Op het jihadistische Telegram-kanaal Greenbirds (de naam verwijst naar het jihadistisch bijgeloof dat groene vogels de zielen van martelaars in hun hart dragen) plaatste ze teksten over het extremistisch gedachtengoed van IS.

‘Aangerand in de persoonlijke waardigheid’

Ook met de beelden die ze deelde, droeg L. volgens de rechtbank bij aan een essentieel onderdeel van de terreurgroep: IS’ mediastrategie. Zo plaatste de vrouw twee video’s waarop te zien is dat krijgsgevangenen op gruwelijke wijze om het leven worden gebracht. Eén van die filmpjes voorzag ze van vernederend commentaar. Daardoor heeft ze het slachtoffer ‘aangerand in de persoonlijke waardigheid’, vindt de rechtbank. En dat is een oorlogsmisdrijf.

Bovendien bleef het niet bij woorden. L. leerde zichzelf en anderen hoe een bomgordel kan worden gemaakt. En ze wierf kapitaal en deelnemers voor de jihad. Zo moedigde ze de Britse bekeerlinge Safiyya Amira S. aan. Kort na haar arrestatie in 2019 bekende deze vriendin van L. dat zij van plan was om bepakt met explosieven een bezoek te brengen aan St. Paul’s Cathedral in Londen. S. is afgelopen zomer veroordeeld tot levenslang.

Omdat de vrouw lijdt aan MS, een ziekte die haar zenuwen beschadigt, én aan een psychische impulsstoornis, vindt de rechtbank dat haar daden L. niet volledig kunnen worden aangerekend. Wel wordt haar kwalijk genomen dat ze amper berouw toont. Ze typeert IS als een groep jongens die het recht had een Islamitische Staat te stichten. Dat een rechtbank een hogere straf oplegt dan geëist, is niet uniek. De man die in 2018 de verdrinkende tiener Orlando niet te hulp schoot, kreeg een jaar geleden bijvoorbeeld 44 maanden cel opgelegd. Justitie had de rechter om twintig maanden gevraagd.

Lees ook:

Al jaren probeert Syriëganger Ilham B. uit Gouda terug te keren naar Nederland, woensdag staat ze voor de rechter

Ilham B. stond vorige maand voor de rechter. Wie is deze IS-vrouw uit Gouda?

Nederlandse IS-vrouwen en hun (tachtig) kinderen wachten tevergeefs op terugkeer

In 2018 was Trouw in het kamp Ain Issa en trof daar onder andere Ilham B..

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden