Rookbeleid

Wordt de e-sigaret eerder verboden dan de gewone sigaret?

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het is nog te vroeg voor een verbod op de e-sigaret. Dat vindt Reinskje Talhout, topexpert tabak van het RIVM.

Redactie

Nederlandse longartsen sloegen vandaag alarm, omdat het aantal gebruikers van de e-sigaret met klachten is toegenomen van drie naar acht. Zij pleiten voor een totaalverbod op de e-sigaret.

Talhout: “Natuurlijk maken ook wij ons zorgen. Maar eerst is er meer onderzoek nodig naar de huidige gevallen. Wat voor vloeistoffen hebben deze mensen bijvoorbeeld gebruikt in hun e-sigaret? Is dit structureel of toeval? Dat moeten we eerst weten.” Daarover is het RIVM in overleg met de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), Trimbos en andere partijen.

Nederlandse longartsen maken zich al langer zorgen over het product, dat jarenlang werd geprezen als het ‘gezondere’ alternatief voor verstokte rokers. Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), hield namens de vereniging een enquête onder de 1100 leden over de e-sigaret. Al snel kwamen er drie meldingen binnen van gebruikers die met klachten bij de longarts terechtkwamen. Dat aantal is inmiddels opgelopen tot acht, van wie één patiënt op de intensive care belandde.

Er is nog geen bewijs, maar er zijn wel aanwijzingen dat de e-sigaret de oorzaak is van deze klachten. Reden genoeg om de elektronische sigaret direct van de markt te laten verdwijnen, vindt longarts Wanda de Kanter, fervent tegenstander van roken. “Er zijn heel weinig mensen die door het gebruik van de e-sigaret volledig stoppen met roken.”

De Kanter vindt dat de volgende generatie niet opgeofferd moet worden voor die paar stoppers. “Laat mensen stoppen op medisch recept. We moeten ervoor zorgen dat de jeugd niet verslaafd raakt aan een schadelijk usb-rookstickje.”

Lees ook:

Hoe het Nederlandse anti-rookbeleid de tabaksindustrie in de kaart speelde

Angst bij KWF Kankerbestrijding en andere gezondheidsfondsen om de strijd met de roker aan te gaan, heeft in Nederland een radicaal en effectief beleid tegen tabaksgebruik verhinderd. De organisaties liepen met een boog om het onderwerp heen, schrijft Trouw-journalist Joop Bouma in zijn recent uitgekomen boek ‘De Sjoemelsigaret’.

Waarom de sigaret nog lang niet uit Nederland is verbannen

Vier vragen (en antwoorden) over het rookklimaat in Nederland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden