null

Uithuisplaatsingen

Worden in Nederland meer kinderen bij hun ouders weggehaald dan in andere landen? Het blijkt niet te kloppen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Nederland geen koploper uithuisplaatsingen. Vergeleken met andere landen in West-Europa behoort Nederland tot de middenmoot, met 8,8 per 1000 kinderen die niet thuis wonen.

Kristel van Teeffelen

Worden ook Oost-Europese landen meegerekend, dan zit Nederland onder het gemiddelde, stellen de hoogleraren orthopedagogiek Annemiek Harder van de Erasmus Universiteit en Erik Knorth van de Rijksuniversiteit Groningen op basis van cijfers van Eurochild en Unicef.

Het idee dat in Nederland veel meer kinderen bij hun ouders worden weggehaald dan in andere landen, is hardnekkig. Tijdens het NOS-debat voor de gemeenteraadsverkiezingen zei Gert-Jan Segers, voorman van de ChristenUnie, nog dat Nederland in Europa kampioen uithuisplaatsen is. Een opmerking die ook met enige regelmaat in het parlement klinkt.

Finland is koploper

Uit de cijfers die Eurochild, een organisatie gefinancierd door de Europese Unie, verzamelde blijkt dat in West-Europa in Finland, Frankrijk, Luxemburg, Denemarken en Duitsland meer kinderen bij pleegouders of in een instelling wonen dan in Nederland. Finland is met 11,41 per 1000 jeugdigen koploper.

Onderzoeker Annemiek Harder waarschuwt wel voorzichtig te zijn met de vergelijkingen. “Elk land heeft een eigen systeem en een eigen manier van registreren. In Oost-Europese landen zitten bijvoorbeeld ook kinderen in weeshuizen bij de cijfers.” Daarom is het volgens haar het beste Nederland te vergelijken met West-Europese landen, waar de systemen wat meer overeen komen.

Volgens Harder is het nuttig de cijfers van landen naast elkaar te leggen om van elkaar te leren. Zo valt op dat Italië met 2,74 per 1000 kinderen onderaan in de lijst staat. “Het is interessant om uit te zoeken waarom het verschil met Nederland zo groot is. Spelen opa en oma een grotere rol in de opvoeding in Italië? Ligt het aan de cultuur?”

Er ontbreken in Nederland ook veel data over uithuisplaatsingen. Zo is niet bekend hoeveel kinderen uiteindelijk weer worden teruggeplaatst bij hun ouders. Minister Franc Weerwind voor rechtsbescherming zegt te kijken hoe de registratie beter kan.

null Beeld Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood

Lees ook :

Toeslagenouders van wie kind werd weggehaald, krijgen gratis advocaat

Het kabinet zegt ouders die te maken kregen met de toeslagenaffaire en een uithuisplaatsing extra te ondersteunen. Toch zal niet elk kind teruggaan naar huis.

De werkweek van Sylvana: ‘Ik ben jeugdbeschermer, advocaat, mediator en pispaal tegelijk’

Jeugdbeschermers hebben te maken met een grote werklast, bedreigingen en veel kritiek. Wat betekent dat in de praktijk? Een week op pad met de Rotterdamse jeugdbeschermer Sylvana.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden