InterviewHuizentekort

Woningnood is slecht voor de gezondheid

Zo'n 60 procent van de ondervraagde woningzoekenden ervaart stress of piekergedachten bij alleen al de gedachte aan de situatie op de woningmarkt. Beeld ANP
Zo'n 60 procent van de ondervraagde woningzoekenden ervaart stress of piekergedachten bij alleen al de gedachte aan de situatie op de woningmarkt.Beeld ANP

Uitzichtloosheid en somberte, dat kenmerkt de gevoelens van woningzoekenden over hun situatie. Die conclusie volgt uit een steekproef van hun mentale gezondheid.

Joost van Egmond

Psycholoog Gijs Coppens ziet ze in zijn praktijk geregeld aankloppen: mensen voor wie de woningnood probleem nummer één is. Te krap behuisde gezinnen, of twintigers die noodgedwongen bij hun ouders wonen. Het gedeelde gevoel is ‘ik kan hier niet weg’.

Het was de aanleiding om een onderzoek te laten doen naar de mentale gezondheid van woningzoekenden. Enkele van de uitkomsten: 58 procent voelt zich machteloos, 60 procent ervaart stress of piekergedachten bij alleen al de gedachte aan de situatie op de woningmarkt en voor niet minder dan 18 procent is de woonsituatie het meest stressvolle dat zich op dit moment in hun leven afspeelt. Al met al geeft een op de drie woningzoekenden de eigen mentale gezondheid rapportcijfer 6 of lager.

Verbaasde dat u?

“De schaal wel. We weten allemaal dat er objectief een groot probleem is. Die woningnood is echt, en wonen is een basisbehoefte voor het welzijn. Maar daarbovenop blijkt dat het relativeren van de eigen situatie erg moeilijk is. Mensen lijden hier echt onder.”

Als mensen met deze problemen bij u komen, wat kunt u ze dan bieden?

“We helpen in onze praktijk mensen om te gaan met hun emoties, maar aan het echte probleem kunnen we natuurlijk weinig doen. Ik ben psycholoog, geen planoloog.”

Vanuit een psychologenblik: wat zou deze mensen het meest helpen?

“Bied perspectief. Dat is de sleutel. De oplossingen voor het huizentekort waar nu mee gerekend wordt, hebben een looptijd van tien jaar. Dat helpt mensen niet. In tegendeel; de gevoelens van onmacht en hopeloosheid gáán over die tien jaar wachten. Dat is te lang voor een mens. En als je perspectief verliest, ligt wanhoop op de loer. Dus je moet een manier vinden om de urgente gevallen in twee of drie jaar aan een huis te kunnen helpen. Dat zou een enorm verschil maken in hun gevoelens nu. Drie jaar wachten is iets wat we aankunnen.”

Lees ook:

Woningzoekers zitten klem: ‘Er is gewoon helemaal niets’

Ze zwerven niet bij honderdduizenden over de straat, al die Nederlanders die op zoek zijn naar een huis. Maar nijpend is hun situatie vaak wel.

De manier waarop we nu huizen verdelen, werkt niet. Wat werkt wel?

Dat inwoners zo’n tien jaar moeten wachten op een sociale huurwoning is niet langer acceptabel, vinden de gemeenten. Ze zoeken naar een nieuw verdeelsysteem.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden