Gedupeerde ouders

Wolfsen: Raad van State discrimineerde ook slachtoffers van toeslagenaffaire

null Beeld
Redactie Trouw

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat de Raad van State ‘medeplichtig’ is aan de discriminatie van slachtoffers van de toeslagenaffaire. Hij deed die uitspraak woensdag in het programma Nieuwsuur.

De Raad van State moest eerder haar oordeel geven in een aantal zaken uit de toeslagenaffaire. In die zaken stelde de Raad de Belastingdienst in het gelijk. Wolfsen hekelt het feit dat de Raad niet heeft gelet op het disproportionele aantal slachtoffers met een dubbele nationaliteit. Volgens hem heeft de Raad juist als taak om discriminatie tegen te gaan. “Als je dat niet doet, werk je mee aan het discrimineren van mensen”, zei Wolfsen.

Volgens hem viel de niet-Nederlandse achtergrond van de slachtoffers niet te missen. “Als je dat niet ziet, is er iets mis met je waarnemingsvermogen.” Bij Nieuwsuur kreeg Wolfsen bijval van een aantal rechtsgeleerden.

De Raad van State besloot dit jaar tot een zelfonderzoek omdat er naar aanleiding van de toeslagenaffaire al eerder harde kritiek was op het instituut. De voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak, Bart Jan van Ettekoven, zei toen dat de Raad een grondige blik in de spiegel zou werpen: “Wij gaan onze hele kast met zaken en uitspraken doorlichten”.

Lees ook:

Raad van State vernietigend over toeslagenaanpak: traag, complex en leidt juist tot ongelijkheid

De hersteloperatie van het toeslagenschandaal is te complex en vergroot de ongelijkheid, oordeelt de Raad van State.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden