Wolven

Wolf heeft zich nu ook in Drenthe gevestigd

De wolf is definitief terug in Nederland.  Beeld Staatsbosbeheer
De wolf is definitief terug in Nederland.Beeld Staatsbosbeheer

De wolf voelt zich steeds meer thuis in Nederland. Het dier is nu ook een blijvertje in Drenthe.

Roelant Frijns

De wolf heeft zich definitief gevestigd in Drenthe. Dat blijkt uit een nieuwe rapportage van BIJ12, de organisatie waar boeren hun schade melden door wolven. Volgens BIJ12 verblijft er al zes maanden achtereen een mannetjeswolf in Drenthe. Daarmee is er officieel sprake van een vestiging. Het exacte leefgebied van het dier wordt nog onderzocht.

Hij is gesignaleerd in het Drents-Friese Wold, en aan weerszijden van de A28 tussen Emmen en Drachten. Dat de wolf aan beide kanten van de snelweg is gezien, is volgens BIJ12 ‘bijzonder’, aangezien snelwegen een barrière kunnen vormen voor wolven. Ook op de heide onder Eindhoven lijkt zich een mannetjeswolf te hebben gevestigd; daarover hoopt de organisatie eind deze maand zekerheid te kunnen geven. Van dit specifieke exemplaar zijn zowel in Zuidoost-Brabant als in Limburg sporen aangetroffen. Het mannetje is de eerste wolf in Nederland die afkomstig is uit het Alpengebied; alle andere naar Nederland gemigreerde wolven zijn afkomstig uit Centraal-Europa. Die herkomst is vastgesteld door genetisch onderzoek van de uitwerpselen van de dieren.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Een mannetje zoekt nog een territorium

Het is niet de enige wolf in Noord-Brabant; ook ter hoogte van Den Bosch is meerdere malen een wolf gesignaleerd, maar dit specifieke mannetje lijkt volgens BIJ12 nog op zoek te zijn naar een territorium. Tot voor kort vestigden wolven zich alleen nog maar op de Veluwe in Gelderland. Op de Noord-Veluwe loopt een paartje rond dat al twee keer jongen heeft gekregen. Die roedel bestaat volgens BIJ12 mogelijk uit negen dieren, waarvan er minimaal vier dit voorjaar geboren zouden zijn. Eén van de welpen uit 2019, een vrouwtje, heeft zich gevestigd op de Zuidwest-Veluwe. De Midden-Veluwe is daarnaast het leefgebied van een solitair vrouwtje. In totaal zijn er in de periode van 22 mei tot en met 16 juli in heel Nederland 54 zekere waarnemingen van wolven of wolvensporen gedaan. In die periode werden 17 incidenten geregistreerd van wolven die schapen aanvielen. Van die 17 meldingen kwamen er 11 uit Noord-Brabant, vier uit Drenthe, één uit Friesland en één uit Groningen. De provincie Drenthe werkt aan een schadepreventieplan om het aantal aanvallen van de ‘nieuwe’ wolf te beperken.

Lees ook:

De bloeddorstige wolf, ‘wen er maar aan’

De regeling om schapenhouders financieel te steunen bij preventieve maatregelen om aanvallen door een wolf tegen te gaan, moet worden uitgebreid, vindt de Zoogdiervereniging. Want willekeurige bloedige aanvallen op grazend vee zullen blijven voorkomen.

En weer vallen de schapen van boer Jos ten prooi aan een wolf, ‘dat moordlustige beest’

Voor de derde keer in een week tijd treft Jos Verhulst een slachting aan onder zijn schaapskudde rond Heusden. In totaal zijn er nu 43 dieren van hem doodgebeten. Het werk van een wolf, zegt hij resoluut. Dat denkt ook het wolvenmeldpunt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden