Nieuws Horeca-overlast

Wildplassen, braken, lawaai: Amsterdam baalt van terrasterreur

Beeld Jean-Pierre Jans

Nergens is de horecadichtheid zo groot als in de Amsterdamse Pijp. Bewoners zijn de overlast van terrassen zat. Maar van inperken wil het stadsdeel niet weten.

Een peuter raapt een stuk karton op bij uitpuilende horecacontainers vol afval. Zijn moeder gooit het twintig meter verderop in een afvalbak. Een fietser zeilt tussen plantenbakken door op een stukje straat dat alleen voor voetgangers is bedoeld. Serveersters lopen op terrassen af en aan met volle bladen.

De horeca in de Pijp, vlak bij de Albert Cuypmarkt, is uit zijn voegen gebarsten. In Amsterdam als geheel groeide het aantal horecavestigingen van 4500 in 2014 naar 5800 in 2018, een toename van bijna 30 procent. De Pijp is de buurt met de grootste horecadichtheid. ‘Overlast van horeca is stijgende, net als drukte in het centrum. Er komen steeds meer terrasaanvragen’, schreef de burgemeester in 2017. Toch zijn die bijna allemaal gehonoreerd.

Bovendien zijn tegenwoordig de terrassen van cafés, restaurants en hotels het hele jaar door bezet. De reden: terrasverwarming, het rookverbod binnen en een ruimhartig vergunningenbeleid. De gevolgen: wildplassen, braken, lawaai, overlast door geparkeerde fietsen en meubilair, schotten en bedrijfsafval in de openbare ruimte.

350 handtekeningen

Momenteel werken gemeente en stadsdeelcommissie Zuid, waar de Pijp onder valt, aan nieuw beleid. Bevriezen van de omvang is het motto. Maar voor bewoners is de maat meer dan vol. Zij voeren actie voor inperking van de omvang en openingstijden van de horeca.

Een petitie voor minder overlast van terrassen in de populaire Eerste Sweelinckstraat leverde 350 handtekeningen op. “Wij willen aan de even kant een groene boulevard in plaats van de terrassen die de boel vanaf juni blokkeren”, zegt Raymond Wiersema, die er woont.

“De balans in deze woonbuurt is zoek. Ondernemers verdienen, wij dragen de lasten. Er is amper handhaving van de regels”, verwoordt Wiersema. Het is het verhaal dat binnenstadbewoners al jaren vertellen. Wiersema heeft vijf dagen per week last van muziek en gasten van het restaurant op de hoek, dat zonder toestemming ‘na het diner verandert in een discotheek’. “Vanaf woensdag staan tot diep in de nacht gasten buiten te roken.”

Festivalterrein

Wiersema hoort de muziek in zijn slaapkamer, klaagde vele malen, maar bij een meting bleef het geluid binnen de normen. De bewoner begrijpt niet dat híj na elf uur ’s avonds stil moet zijn, maar de horeca niet. “Kijk naar het buitenzetten van afvalcontainers en meubilair, het lijkt soms of wij op een festivalterrein wonen. Handhaving ontbreekt.”Amsterdam heeft zo’n vijfhonderd handhavers, van verschillende afdelingen. De gemeente is van plan hun werk op elkaar af te stemmen.

In Zuid moet de ‘doorloop’ tussen stoep en terras officieel twee meter zijn. Een wandeling toont dat dit vaak niet het geval is. Her en der bouwen horecaondernemers de stoep vol alsof het privéruimte is.

Het nieuwe asbest

Lector aan de Hogeschool van Amsterdam Walther Ploos van Amstel zag na de verruiming van het terrassenbeleid in 2017 het aantal terrassen en de bijbehorende geluidsoverlast exploderen: “Geluid is het nieuwe asbest”. Voor ondernemers is een terras een mooie waardevermeerdering, die ook extra inkomsten oplevert. In de nauwe Pijp zijn terrassen toegewezen van 65 tot 110 vierkante meter. Ploos ziet in de hele stad dat ‘anonieme’  investeerders steeds meer tegenover de bewoners komen te staan. “Dat komt de sociale cohesie in de buurt niet ten goede.”

Wiersema kan het bevestigen: “Met elke nieuwe eigenaar begint het rekken en trekken opnieuw. Mijn buren zijn met hun kindjes al verhuisd om het lawaai.”

Stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel (D66) is juist tevreden. Zijn nieuwe beleid voorkomt uitbreiding van terrassen. “En inperking is niet aan de orde. Wij handhaven waar nodig.” Capel spreekt van een goede balans tussen bewoners en ondernemers. Wel wenst hij dat er in het nieuwe horecabeleid van de gemeente aandacht komt voor ‘formulevervaging’: “Je ziet inderdaad dat restaurants tegen elven veranderen in een gin-tonicbar waar plaatjes gedraaid worden.” Jaren geleden is de plicht om na sluiting terrasmeubilair binnen te halen ‘losgelaten’. “Dat mag van mij in drukke gebieden weer terugkomen.”

Amsterdam klaagt, Rotterdam juicht

Terwijl Amsterdammers klagen over de vele terrassen, juicht Rotterdam uitbreiding van de horeca juist toe. Rotterdam wil een levendige stad zijn, aldus een woordvoerster van burgemeester Aboutaleb. ‘Rotterdam bruist!’, luidt het begin van de horecanota. En dat lijkt te lukken. De gemeente is trots om in de top 10 van ‘The Lonely Planet’ en the New York Times te staan.

De verschillen tussen 010 en 020 zijn talrijk. Zo is Rotterdam veel ruimer van opzet. Amsterdam staat aan de top met 5800 horeca-ondernemingen die veelal in de historische binnenstad zitten. Rotterdam heeft, ondanks de spectaculaire recente groei, 3612 horeca-zaken (tegen 1978 in 2014). Den Haag zit Rotterdam op de hielen.

Het bestuur van de Maasstad geeft de komende jaren veel ruimte aan experimenten.

Lees ook:

Hard geluid is nog geen herrie

De WHO scherpt de definitie van lawaai aan. Op papier leven miljoenen Nederlanders nu ineens in de herrie. ‘In een luide omgeving is de kans op hart- en vaatziekten groter.’

Met je voeten in het zand in het binnenland, strandpaviljoens bezig aan opmars

Nooit meer in de file naar de kust. Om op een strandstoel te liggen met een piña colada in je hand, hoef je niet meer naar de Noordzeekust. Het aantal strandpaviljoens buiten de kustgebieden is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, zo blijkt uit een publicatie van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden