Kroonprinses

Wil prinses Amalia na de seksistische uitspraken nog steeds bij het studentencorps?

Prinses Amalia tijdens de fotosessie van het koninklijk gezin op Paleis Noordeinde.  Beeld ANP
Prinses Amalia tijdens de fotosessie van het koninklijk gezin op Paleis Noordeinde.Beeld ANP

Prinses Amalia wilde dolgraag bij een studentencorps tijdens haar studietijd in Amsterdam. Maar welke invloed hebben seksistische uitspraken van mannelijke leden van een Amsterdams corps op dat besluit?

Stefan Keukenkamp

In het boek Amalia van Claudia de Breijdraait de prinses er niet om heen. Ze wil hoe dan ook bij het studentencorps. “Met een jaarclub, alles erop en eraan", vertrouwt ze De Breij toe. In september begint ze met haar studie politics, psychology, law and economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam. Een lidmaatschap van studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. is dan een logische stap.

Het hardnekkige gerucht wil dan ook dat de kroonprinses tot de komende lichting bij het Amsterdamse studentencorps gaat behoren. Voorzitter Heleen Vos liet eind juni in een interview met Trouw doorschemeren dat ze bekend is met die verhalen, maar: “Ze heeft zich nog niet gemeld.”

Seksisme bij het corps

Nu het corps in opspraak is gekomen vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken door mannelijke leden tijdens de lustrumviering is het maar de vraag of die aanmelding er nog van komt. Vrouwen van AVSV. stellen in een mail, met ruim 270 ondertekenaars, klaar te zijn met het seksisme. De vereniging onderzoekt de kwestie en besloot als reactie op de kritiek de inschrijving van nieuwe aspirant-leden op te schorten.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) kan duidelijkheid verschaffen over of Amalia zich wilde aansluiten bij dit Amsterdamse corps, maar doet dat niet. De RVD is nooit scheutig met informatie in dit soort kwesties, de studententijd van de troonopvolgster wordt immers beschouwd als een privékwestie.

Het in opspraak geraakte Amsterdamse corps telt bijna twintig vrouwendisputen, sommigen bestaan al tientallen jaren. Sommige disputen zouden Amalia niet willen vanwege al het ‘gedoe’ dat een prinses met zich meebrengt.

Verontwaardigde reacties

De verontwaardiging over de seksistische uitspraken bij het Amsterdamse corps is intussen groot. De Amsterdamse burgemeester Halsema noemt het gedrag “onaanvaardbaar” en onderzoekt welke maatregelen nodig zijn. Ook onderwijsminister Robbert Dijkgraaf is “erg geschrokken” van de seksistische uitlatingen.

De hogeschool en universiteiten in Amsterdam laten weten voorlopig geen beurzen uit te keren aan de vereniging. Die maatregel was eerder al afgekondigd vanwege geweldsincidenten en extreme vernedering bij de vereniging.

Lees ook:

Weer gaat het mis bij het studentencorps. ‘Vrouwen zeggen heel duidelijk: dit pikken wij niet’

Milou Deelen protesteerde in 2017 al tegen slutshaming bij de Groningse studentenvereniging Vindicat. Vijfenhalf jaar later bestaat het fenomeen nog steeds, dit keer gaat de ophef om seksistische uitspraken van leden van het Amsterdamsch studentencorps. Heeft ze nog hoop voor een inclusiever corps?

.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden