Grensoverschrijdend gedrag

Wijkagent in Den Haag uit functie gezet wegens ongepaste appjes

null Beeld

Ook bij de politie komt seksueel grensoverschrijdend gedrag voor. Onlangs is een Haagse wijkagent uit zijn functie gezet, omdat hij een onprofessionele relatie begon met een kwetsbare bewoonster van zijn wijk.

Isabel Baneke en Kristel van Teeffelen

De wijkagent uit Den Haag werd uit zijn functie gezet vanwege ‘ernstig plichtsverzuim’. Hij verstuurde onder meer ongepaste appberichten aan een bewoonster van zijn wijk. De vrouw diende afgelopen zomer een klacht in tegen de agent. Daarbij overhandigde ze ook de appgeschiedenis tussen de twee, die bestaat uit duizenden berichten. Een deel daarvan is expliciet seksueel van aard.

De vrouw, die uit een gewelddadige relatie kwam en te maken had met een ex die haar stalkte, voelde zich zeer ongemakkelijk bij het gedrag van de agent, vertelt ze in een interview in Trouw. De wijkagent was in die periode haar eerste aanspreekpunt bij de politie als haar ex zich in de buurt liet zien. “Ik was bang dat kwijt te raken, daarom bleef ik aardig tegen hem.”

Disciplinair onderzoek

De politie in Den Haag zegt hoge eisen te stellen aan de betrouwbaarheid en integriteit van medewerkers. Een agent moet zich ‘zowel tijdens het werk als in zijn privéleven onthouden van gedragingen die maatschappelijk niet aanvaardbaar zijn, of die gevolgen kunnen hebben voor het aanzien en het goed functioneren van de politie’, schrijft een woordvoerder. Ze wil niet ingaan op details in de zaak rond de wijkagent. Ook de agent zelf wil niet reageren op vragen.

Na de klacht van de bewoonster startte de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie een disciplinair onderzoek. Dat leidde onlangs tot een definitieve strafoplegging. De agent werkt niet meer als wijkagent en is in salarisschaal en rang teruggezet.

Hoe vaak agenten over de schreef gaan, zegt de politie niet te weten. Cijfers over meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag houdt de organisatie niet bij. Onlangs verscheen wel een onderzoek naar onwenselijk gedrag binnen de politie. Pesterijen, intimiderende of discriminerende gedragingen en seksueel grensoverschrijdend gedrag komen onder politiemensen bovengemiddeld vaak voor, bleek uit de medewerkersenquête. Wel is er sprake van een daling ten opzichte van 2018.

Lees ook:

Malissa was slachtoffer van stalking, en daarna begon de wijkagent avances te maken

Vanwege een stalkende ex werd Malissa gekoppeld aan een wijkagent. Maar wat begon als een professionele relatie, eindigde met een trauma.

Pesterijen en discriminatie komen binnen de politie bovengemiddeld vaak voor

Het gaat beter dan voorheen. Maar nog steeds komen pesten, intimidatie en discriminatie bovengemiddeld vaak voor bij de politie. Ook meldt een derde van de medewerkers grensoverschrijdend gedrag niet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden