KlimaatInterview

Wiebes ziet onderhandelingen stroef verlopen in Madrid

Minister Eric WiebesBeeld ANP

VVD-minister Eric Wiebes (economische zaken en klimaat) nam gisteren in Madrid poolshoogte op de VN-klimaattop. Trouw nam met hem de tussenstand door aan de hand van zes klimaatstellingen.

Beeld Sander Soewargana

Wiebes: “Bepaalde grote landen trappen hier in Madrid op de rem. De VS hebben duidelijk gemaakt dat ze niet meedoen, Brazilië feitelijk ook. De Russen staan ook niet bepaald te trappelen, Saudi-Arabië en Australië net zomin. Europa komt in aanmerking voor een voortrekkersrol. Wij willen wel. China hopen we tot afspraken te verleiden. Over de voortgang van deze top ben ik nog bezorgd, de onderhandelingen over artikel 6, de CO2-certificatenhandel, verlopen stroef. Er zijn landen die hun certificaten dubbel willen meetellen. Dat kan écht niet.”

Beeld Sander Soewargana

“Als we de nieuwe CO2-certificatenhandel laten overspoelen door oude Kyoto-certificaten, dan zijn we echt slecht bezig. Als je een gat in het schip slaat, dan vaart het niet meer, begrijp je wel? We moeten dus werken aan een sluitend, solide systeem. Wel moeten we in Madrid onderhandelen, dus we moeten slim te werk gaan. Wat mogelijk kan, is de Kyoto-rechten toestaan met strikte beperkingen en regels.”

Beeld Sander Soewargana

“Nee, ik denk dat de rechter daarmee grote moeite zou hebben. De Urgenda-uitspraak gaat heel specifiek over verminderen van binnenlandse uitstoot. Het is een creatief idee, maar hier gaat het niet op.”

Beeld Sander Soewargana

“Je kunt in je eentje nooit helemaal je zin krijgen. Zelf luister ik net zo lief naar onze eigen VN-jongerenvertegenwoordigers als naar Thunberg. Haar grote punt is de urgentie, dat is wel goed. Want kijk, mijn moeder is tachtig jaar oud, die voelt die urgentie misschien wat minder. Ik vind het begrijpelijk dat de jongeren zich laten horen. Als ze zich niet waren gaan roeren, dan waren we minder ver geweest in besef over klimaatverandering.”

Beeld Sander Soewargana

“Goed zo. Bedenk wel: dat gaat niet alleen maar over het subsidiëren van mensen, zodat ze klimaatstappen zetten. De beste manier om te zorgen dat iedereen kan meedoen, is zorgen dat er per saldo geen banen verdwijnen, maar bijkomen. Zelfs in een regio als Polen kan dat. Daar werken mensen vooral in de kolenmijnen. Maar ook dáár kun je groene banen creëren, ter compensatie. Nederland kan met het Klimaatakkoord een heel eind komen om te voldoen aan de Green Deal. Ik verwacht dat het goed in elkaars verlengde ligt. Wij hebben weinig extra huiswerk.”

Beeld Sander Soewargana

“Zeg! Wat een wonderlijke stelling. Je moet die partijen er juist bij bijtrekken. Bedrijven mogen hun voorkeur aangeven. Het is aan de overheid om verstandig met de lobby om te gaan. Om principieel niet met de industrie te gaan praten, daar ben ik het totaal mee oneens. Net zo goed als groene ngo’s, heeft de industrie een rol. We zitten met een fossiele industrie, klopt, maar die kan dingen lostrekken. Gaat de waterstofindustrie er komen, omdat ambtenaren dat bedenken? Nee. Dat doet de industrie. Net als de plannen voor CO2-opslag. De milieubeweging is boos op de industrie, omdat CO2-opslag in het Klimaatakkoord staat. Daar mag je mij de schuld van geven. Ik heb het expres vastgelegd, met goede redenen. We kunnen niet zonder CO2-opslag.”

Lees ook:

Oliereuzen lobbyen fors op de klimaattop in Madrid

De fossiele industrie probeert op de VN-klimaattop invloed uit te oefenen op het overleg. De kritiek hierop zwelt aan. Hou ze buiten de deur, klinkt het bij een koepel van grote milieuclubs.

In Madrid is groene waterstof dé klimaatbelofte - voor 2050

Terwijl in Madrid moeizame, technische onderhandelingen worden gevoerd, ademt de VN-klimaattop toch een groene toekomst. Landen dichten groene waterstof nu al een glansrol toe, in 2050.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden