Intimidatie

Wie opziet tegen demonstranten bij de abortuskliniek, kan nu een buddy meevragen

Voor de deur van een abortuskliniek in Utrecht wordt gewaarschuwd voor agressieve anti-abortusdemonstranten. Beeld ANP

Anti-abortusdemonstranten blijven bezoeksters van abortusklinieken intimideren. Wie daar tegenop ziet, kan sinds maandag een buddy boeken.

Intimidatie van bezoeksters van abortusklinieken is een hardnekkig verschijnsel. Bufferzones werken niet en de overlast lijkt zich zelfs uit te breiden. Dat zegt de directeur van het Humanistisch Verbond, Christa Compas, na een telefonische rondgang langs de Nederlandse klinieken.

Om vrouwen te ondersteunen heeft de het Humanistisch Verbond samen met onder meer het feministische collectief De Bovengrondse een buddysysteem opgezet, dat maandag van start ging. Wie bezoek aan een abortuskliniek overweegt, en tegen overlast van activisten opziet, kan via de website samennaardekliniek.nl een buddy aanvragen. Een van de initiatiefneemsters is Eva de Goeij. Zij werd een jaar geleden zelf lastiggevallen toen zij voor een nacontrole de abortuskliniek in Den Haag bezocht. “Een man schreeuwde me toe dat abortus moord is en dat ik naar de hel zou gaan”, vertelt zij. “Ik was helemaal beduusd dat dit mij overkwam. Ik probeerde met hem te praten maar hij ging alleen maar harder schreeuwen.”

Regelmatig komen vrouwen overstuur de wachtkamer binnen, omdat ze voor de ingang zijn lastiggevallen of aangesproken. De Goeij wil andere ongewenst zwangeren steunen, en die steun zichtbaar maken. Samen met De Bovengrondse deed zij in mei vorig jaar een oproep voor zogeheten abortusbuddy’s. Een nieuw woord en een nieuwe beweging waren geboren. De Goeij: “Wij hadden zo’n 50 reacties verwacht maar dat waren er binnen een paar dagen 1600. Uit heel Nederland meldden vrijwilligers zich aan, het zijn er inmiddels meer dan 3500.”

In Rotterdam, dat al jaren last heeft van een stuk of zes orthodox-religieuze groeperingen die posten bij de abortuskliniek, meldden zich honderden buddy’s aan: “Uit die groep hebben wij een selectie gemaakt op beschikbaarheid en motivatie.” Samen met een abortusarts is er een training gegeven aan de 22 eerste vrouwen. Een buddy is geen hulpverlener, en geen beveiliger. “Privacy en ondersteuning staan voorop”, aldus De Goeij. De begeleiding begint vandaag in Rotterdam en Den Haag.

Overlast terugdringen

De Tweede Kamer en ook minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) wilden begin vorig jaar al dat de overlast van anti-abortusdemonstranten stopte.  De Jonge vond de bufferzones een goed idee. Maar uit een telefonische rondgang die het Humanistisch Verbond en De Bovengrondse vorige week hielden bij de Nederlandse abortusklinieken, blijkt dat er geen vooruitgang is geboekt.

“Het is te veel gerommel in de marge”, concludeert Christa Compas. “Uit ons overzicht blijkt dat het hetzelfde is gebleven of slechter is geworden. Zo geeft de kliniek in Zwolle aan dat zij meer overlast ervaart. Rotterdam heeft vanouds veel overlast, en vorige week werd er zelfs voor het eerst gedemonstreerd bij de abortuskliniek in Amsterdam.” De directeur van een kliniek stelt dat de bufferzone niet is te handhaven: de paar stappen van de overkant naar de ingang en terug zijn zo gezet.

Minister De Jonge ging in gesprek met gemeentes, en meldde terug dat het ‘moeilijk’ was: “Hij beloofde er in het najaar op terug te komen, maar dat is niet gebeurd”, zegt Compas. Zij benadrukt hoe intimiderend activisten volgens haar bezig zijn met foetuspoppetjes, pamfletten en harde woorden. “Ze staan er met een soort heilig vuur, en zien eruit als je oude tante. Een vrouw die langskomt is moreel ongewapend. Maar dan zeggen ze tegen zo iemand de meest verschrikkelijke dingen.”

Het Humanistisch Verbond en het collectief Bovengrondse hebben kritiek op de gemeentes. Die nemen volgens hen geen maatregelen, handhaven bufferzones niet of verschuilen zich achter het recht op demonstratie of vrijheid van meningsuiting. Volgens Compas is dat niet aan de orde: “Bij de klinieken is sprake van intimidatie of stalken. Een vrouw moet in alle vrijheid een keuze voor abortus kunnen maken, dat is een recht. Het is aan de arts om te beoordelen of dat gebeurd is. Deze demonstranten bedreigen die keuzevrijheid.”

Lees ook:

Bufferzones rond abortusklinieken zijn een goed idee, zegt minister De Jonge

De veertien abortusklinieken in Nederland klagen over vandalisme en demonstranten uit religieuze hoek. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt het terecht dat gemeenten vrouwen die deze klinieken bezoeken, willen steunen door het instellen van een bufferzone. Roermond deed dat onlangs en ook Zwolle en Arnhem namen maatregelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden