Virus

WHO denkt niet dat apenpokkenvirus is gemuteerd

null Beeld AP
Beeld AP

Inmiddels zijn bij zes mensen in Nederland apenpokken vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. Zaterdag bevestigde het instituut al twee apenpokkengevallen in Nederland.

Redactie Trouw

Tot nu toe zijn alle mensen die besmet zijn geraakt met het apenpokkenvirus mannen die seks hebben met mannen. Een deel van de mannen is bij het Darklands Festival in België geweest, dat eerder al werd aangemerkt als mogelijke brandhaard. Darklands is een groot fetisjfestival en vond plaats in Antwerpen van 4 tot 9 mei. Het is voornamelijk gericht op de homogemeenschap.

Het RIVM benadrukt dat het apenpokkenvirus zich niet alleen verspreidt via seksueel contact en dat niet alleen de homogemeenschap te maken heeft met het virus. Het instituut blijft nieuwe mogelijke gevallen analyseren samen met het Erasmus MC. Het aantal gevallen kan dus nog oplopen.

Snelle opmars

Zo’n vaart loopt het niet, maar de snelle opmars in Europa verbaast virologen wel. Het virus is al opgedoken in onder meer Engeland, Spanje, Portugal, België en sinds vrijdag telt ook Nederland enkele patiënten. In totaal zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie meer dan 80 vastgestelde gevallen in elf landen waar het virus normaal niet voorkwam. In elf andere Afrikaanse landen is het virus al decennia aanwezig.

De uitbraak van apenpokken is volgens hoogleraar Chantal Bleeker-Rovers van het Radboudumc veel beter te stoppen dan corona. “Er is geen reden tot paniek”, zegt Bleeker, gespecialiseerd in uitbraken van infectiezieken, tegen het ANP. Wel verwacht ze dat de ziekte “weer veel inspanning gaat vragen” van het RIVM, de GGD’en “en de hele zorgketen”.

WHO denkt niet dat apenpokkenvirus is gemuteerd

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geen reden om aan te nemen dat het apenpokkenvirus zich heeft gemuteerd. Rosamund Lewis van de pokkenafdeling van de WHO, zei maandag tijdens een informatiebijeenkomst in Genève dat mutaties bij dit virus sowieso weinig voorkomen. Volgens de WHO is de situatie beheersbaar.

Maria van Kerkhove, hoofd opkomende ziektes en zoönoses van de WHO, zei ook in Genève dat de uitbraak te stoppen is. De epidemiologe denkt dat het apenpokkenvirus terug te brengen is naar het gebied waar de ziekte oorspronkelijk voorkomt, West- en Centraal-Afrika. Daarbuiten moeten landen de besmettingen van mens op mens tegengaan.

Ook de Europees gezondheidsdienst ECDC zei maandag dat de kans klein is dat het virus zich grootschalig verspreidt onder de Europese bevolking.

Lees ook:

Hoe besmettelijk is het? Lees hier alles wat je moet weten over het apenpokkenvirus

Besmettingen of vermoedens daarvan moeten vanaf nu worden gemeld. Vijf vragen over deze oprukkende ziekte

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden