Whitney Wijngaard

InterviewBloedtekort

Whitney Wijngaard kreeg te vaak verkeerd bloed

Whitney Wijngaard Beeld Inge Van Mill

De Rotterdamse Whitney Wijngaard heeft zo vaak ‘verkeerd’ bloed gekregen dat haar lichaam geen transfusies meer aankan. Als haar bloedvaten verstoppen, moet ze hopen dat haar lichaam dat zelf oplost. 

De Rotterdamse Whitney Wijngaard (31) heeft zo vaak ‘verkeerd’ bloed gekregen dat haar lichaam praktisch geen transfusies meer aankan. Als haar bloedvaten verstoppen, moet ze hopen dat haar lichaam dat zelf oplost. 

Bij elke crise is het weer de vraag of al haar organen het overleven. Wijngaard heeft sikkelcelziekte, een ernstige erfelijke aandoening in het bloed waardoor haar rode bloedcellen de vorm van een sikkeltje hebben. Die sikkeltjes klonteren samen, blokkeren de bloedstroom en dat leidt tot bloedarmoede, ernstige pijnen, heftige infecties en in sommige gevallen orgaanschade. Haar milt moest vanwege een infarct al verwijderd worden. “Maar een milt kun je missen”, zegt ze. “Mijn grootste angst is dat ik een infarct krijg in een orgaan waar ik niet zonder kan.”

Wijngaard is aan het herstellen van de sikkelcelcrisis die ze vorige week doorstond. Tijdens zo’n crisis, ook wel ‘crise’ genoemd, raken bloedvaten verstopt waardoor weefsel niet goed doorbloedt en er een infarct kan ontstaan en schade aan het orgaan. Normaal kunnen patiënten hiervoor een bloedtransfusie krijgen. “Voor de pijnstilling, en omdat het beter is als er minder sikkels in het bloed zitten. Voor de organen is het gevaarlijk om lang met een crise rond te lopen”, zegt Wijngaard. Maar voor haar is dat sinds 2013 geen optie meer. Omdat ze in de loop van haar leven zo vaak bloed heeft gekregen dat net niet juist is voor haar, heeft haar lichaam te veel antistoffen aangemaakt. “Er is niks meer beschikbaar voor mij. Alleen als ze precies het bloed kunnen vinden dat ik ook heb, zou het misschien kunnen.”

De pijn, de vermoeidheid, de infecties; Wijngaard moet het allemaal ondergaan in de hoop dat haar lichaam het zelf oplost. Als er meer bloeddonoren zouden zijn met haar Surinaams-Javaanse wortels zou dat haar een kans geven. “Meer zekerheid”, zegt ze. “Ik weet nooit wat voor organen bij een volgende crise aangetast kunnen worden. Er zijn zo veel vraagtekens.” Wijngaarden heeft behalve sikkelcelziekte ook bèta-thalassamie, een aandoening die bloedarmoede veroorzaakt. Beide ziektes komen vooral voor in families met wortels in Afrika, Zuid- en Midden-Amerika, de Caribische eilanden, landen rond de Middellandse zee en het Midden-Oosten.

Wijngaard is blij dat bloedbank Sanquin op zoek gaat naar meer niet-West-Europese donoren. “In promotiemateriaal zie je altijd blanke mensen. Terwijl je sommige groepen echt aan moet spreken voor ze zich geroepen voelen. Je moet ze betrekken bij de promotie. Dus het is goed dat een campagne ook op hen gericht wordt.”

Door haar ziektes is Wijngaard veel moe en heeft ze vaak pijn. “Ik zou ook weleens normale dingen willen doen. Uitgaan, en dan niet eens naar een discotheek maar gewoon een drankje, zonder dat ik daar twee weken van moet herstellen.” Acht jaar lang was ze helemaal afgekeurd, op dit moment werkt ze twee dagen per week.

Maar eigenlijk heeft ze maar een echt grote wens, mocht een bloedtransfusie weer mogelijk worden. Ze wil graag kinderen, maar een zwangerschap is voor haar op dit moment te gevaarlijk. Het was al eens kantje boord toen ze na een miskraam bloed nodig had omdat de placenta vast bleef zitten in haar baarmoeder. “De rest kan ik allemaal aan”, zegt ze. “Maar als ik mijn kinderwens zou kunnen vervullen, zou ik heel dankbaar zijn.”

Lees ook:

Bloedbank zoekt Marokkaans, Surinaams en Antilliaans bloed

Bloedbank Sanquin is druk op zoek naar meer bloeddonoren met een Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond. De bloedgroepen van deze minderheden wijken iets af van die van West-Europese donoren. 

Bij orgaandonatie zoekt soort naar soort

Niet-westerse allochtonen zijn niet erg geneigd om orgaandonor te worden. Vertellen dat je je eigen groep kunt helpen, verandert de zaak. Dat ontdekte de Nederlandse Transplantatie Stichting in 2016.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden