Fietsers

Wethouder Amsterdam: maximumsnelheid voor fietsers van 20 kilometer per uur

Toeristen rijden op gehuurde fatbikes Beeld ANP / Mariette Carstens
Toeristen rijden op gehuurde fatbikesBeeld ANP / Mariette Carstens
Redactie Trouw

Wethouder van Amsterdam Melanie van der Horst pleit in een brief aan de gemeenteraad voor een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur voor fietsers om de verkeersveiligheid in de stad te bevorderen.

Omdat maximumsnelheden bepaald worden in landelijke wetgeving, moeten daar gesprekken over worden gevoerd met de landelijke overheid, zegt portefeuillehouder Verkeer & Openbare Ruimte Van der Horst. De maximumsnelheid zou met name gericht zijn op de toenemende aantallen e-bikes die verkeerssituaties volgens Van der Horst gevaarlijker maken.

Van der Horst wijst op een enquête uit 2021 waaruit bleek dat 70 procent van de Amsterdammers zich zorgen maakt over veiligheid in het verkeer. Volgens dat onderzoek kwam de snelheid van elektrische fietsen en scooters voornamelijk naar voren als reden voor het onveilige gevoel in het verkeer.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nam het aantal ongelukken met een e-bike in 2021 toe. In 2020 overleden 74 e-bikers, in 2021 waren dat er tachtig. De politie meldde afgelopen januari dat e-bikes vorig jaar meer betrokken waren bij ongelukken dan in 2019. Precieze aantallen werden niet genoemd. Een van de oorzaken is volgens de politie dat veel fietspaden niet zijn ingericht op de toenemende diversiteit aan tweewielers, waaronder dus e-bikes.

Lees ook:

Helmplicht? Dan kiezen snorfietsers liever voor een fatbike

Wat gaan snorfietsers doen als zij per 1 januari een helm op moeten? Ze kiezen voor brommer of fatbike, voorspellen ANWB en Rai Vereniging.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden