Twaalf wetenschappers van het Centre for Gender Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben steun betuigd aan de ontslagen Susanne Täuber. De universitair hoofddocent aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde zou de RUG moeten verlaten omdat ze kritiek leverde op de universiteit.
In een open brief schrijven de wetenschappers dat er bij hen wel plek is voor Täuber. Het Centre for Gender Studies vindt het “jammer” dat de rechter het eens is met de bestuurders van de RUG die Täuber willen ontslaan. Volgens de briefschrijvers leverde zij als medevoorzitter een waardevolle bijdrage aan het Centre for Gender Studies. Ze was al gevraagd om deze rol dit jaar opnieuw te vervullen.
Täuber zou ontslagen zijn omdat ze zich uitsprak tegen discriminatie van vrouwen aan de universiteit. Ook bekritiseerde ze het diversiteitsbeleid van de universiteit, waarvan ze vindt dat het averechts werkt. In mei 2019 schreef ze op basis van haar eigen ervaringen bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) een artikel in het wetenschappelijk vakblad Journal of Management Studies. Daarin beschreef ze hoe programma’s die bedoeld zijn om vrouwen vooruit te helpen, hen juist kunnen hinderen.
Die kritiek viel zo slecht bij Täubers superieuren dat de universiteit haar uiteindelijk ontsloeg. De rechter keurde dat onlangs goed, vooral omdat de arbeidsrelatie inmiddels te zeer was verstoord. In de rechtszaak eiste Täuber onder meer dat de RUG een andere positie voor haar zou zoeken binnen de universiteit. Dat gebeurde niet.
“Kort gezegd is er dus wel een plek voor Dr. Täuber aan deze universiteit, namelijk op het gebied van gender studies bij de Faculteit der Letteren”, schrijven de wetenschappers in de brief, die geplaatst is op de website van universiteitskrant UKrant.
Studentenprotest
Woensdag hielden studenten van de RUG de hal van het Academiegebouw bezet. Ze willen dat de universiteit beter optreedt tegen ongewenst gedrag.
De studenten gaan pas weg, zeggen ze, als ze een gesprek hebben gehad met het college van bestuur, de leiding van de universiteit. Ze vinden dat die niet adequaat optreedt tegen ongewenst en grensoverschrijdend gedrag als discriminatie, intimidatie en pesterij. Slachtoffers krijgen daarvan de schuld en worden in hun carrière dwars gezeten, is het verwijt.
Sociale onveiligheid
Ze verwijzen daarbij naar het recente ontslag van Täuber. Täuber. Volgens een verklaring, in handen van RTV Noord, vinden de studenten de sociale veiligheid binnen de universiteit ‘heel slecht’, voor zowel studenten als personeelsleden. “Er zijn helaas heel veel gevallen van sociale onveiligheid binnen de universiteit. Veel personeelsleden durven zich niet kritisch te uiten, omdat ze bang zijn voor de gevolgen voor hun carrière.”
Inmiddels is een petitie om het ontslag van Täuber terug te draaien overhandigd aan de voorzitter van het college van bestuur Jouke de Vries. Daaronder staan 3700 handtekeningen.
Lees ook:
Kritiek is liefde, dat begrijpt niet elke bestuurder
Susanne Täuber mag ontslagen worden. Täuber werkt bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); ze onderzoekt en onderwijst hoe mensen elkaar buitensluiten en discrimineren. Een werknemer, zou je zeggen, die je als universiteit graag hebt, schrijft columnist Hieke Huistra