Knor-algoritme

Wetenschappers ontrafelen het geknor van varkens; zo hoor je of een varken blij is of niet

Een varken in een stal op een boerderij.  Beeld ANP
Een varken in een stal op een boerderij.Beeld ANP

Varkensgeknor is niet langer onbegrijpelijk voor mensenoren. Onderzoekers hebben ontdekt dat aan de lengte en toon van de knor kan worden afgeleid hoe een varken zich voelt.

Robin Goudsmit

Wetenschappers uit acht Europese landen analyseerden meer dan 7000 opnames van knorrende varkentjes. Met behulp van een algoritme konden ze vaststellen of de knor in kwestie uitdrukking gaf aan een positieve emotie zoals blijdschap of opwinding, of dat het varken stress of angst ervoer.

Wat blijkt: hoe korter de knor, hoe beter het varken in zijn vel zit. Ook een muzikale knor die hoog begint en laag eindigt, duidt op een varken dat zich senang voelt, bijvoorbeeld als er een leuk nieuw speeltje te ontdekken valt. Activiteiten zoals vrijuit draven of op een hoopje slapen met andere varkens zorgen ook voor tevreden, kort geknor. Daarentegen maken varkens een hoge, langdurige knor in stressvolle situaties, zoals een gevecht tussen biggen of transport naar het slachthuis.

De geanalyseerde knorretjes zijn afkomstig van 411 gedomesticeerde varkens van alle leeftijden, van biggetjes tot volwassen dieren. De onderzoekers willen met het knor-algoritme een app ontwikkelen. Die kunnen boeren in hun stal gebruiken om het dierenwelzijn te controleren. Volgens de wetenschappers zou het algoritme mogelijk ook geluiden van andere zoogdieren kunnen duiden.

Lees ook:

De gouden tijden zijn even voorbij: Nederlandse varkenshouders hadden een ‘dramatisch jaar’

Nederlandse varkenshouders zitten – na een bloeiperiode – plots in de overlevingsmodus. Maar er is een ontsnappingsroute: de huid duurzaam verkopen.

Boodschappen doen bij de boer populair: ‘We zijn ver verwijderd geraakt van de bron van ons voedsel’

Op de golf van online bestellen, groeit ook het rechtstreeks kopen van eten bij de boer. Bijvoorbeeld bij Boerschappen (maaltijdboxen) en Grutto (vleespakketten). ‘Mensen willen weten hoe de boer zijn werk doet.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden