Zorgsalarissen

Werkgevers ziekenhuizen: 1,3 miljard euro voor nieuwe cao

De ingang van het LangeLand Ziekenhuis, een van de ziekenhuizen die vorig jaar in de financiële problemen kwamen en moesten fuseren. Beeld Lex van Lieshout, ANP
De ingang van het LangeLand Ziekenhuis, een van de ziekenhuizen die vorig jaar in de financiële problemen kwamen en moesten fuseren.Beeld Lex van Lieshout, ANP

In de stroef verlopende cao-onderhandelingen hebben de werkgevers van algemene ziekenhuizen een eindbod op tafel gelegd. Daarmee zou structureel 1,3 miljard euro aan extra loon gemoeid zijn. Vakbond FNV kondigt acties aan.

Jeroen den Blijker

Na een dag vol gekibbel over de vraag wie de onderhandelingen maandag had afgebroken, presenteerde de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) gisterenmiddag een eindbod voor de circa 200.000 medewerkers van de algemene ziekenhuizen. Die kunnen er volgens een NVZ-woordvoerder onder andere in totaal dertien procent extra salaris bij krijgen, verspreid over tweeënhalf jaar.

In totaal gaat het dan om 1,3 miljard euro, waarbij de lagere inkomens er meer op vooruit moeten gaan dan bijvoorbeeld artsen. Eerder al sloten de academische ziekenhuizen een cao af die voorziet in een salarisparagraaf die voorziet in een stijging van 10 procent.

Vakbond FNV zegt in een reactie ‘verbijsterd’ te zijn dat na zeventien uur onderhandelen opeens een eindbod op tafel ligt. De vakbond gaat zich samen met de leden beraden op acties. “We merken dat onze achterban al in de startblokken staat”, zegt bestuurder Elise Merlijn. “Ze zijn boos op hun werkgevers en dat is duidelijk merkbaar. In veel ziekenhuizen hangen al wekenlang spandoeken die de grote ontevredenheid en actiebereidheid laten zien.”

Lees ook:

Energieprijs en inflatie nekken ziekenhuizen, financiële nood dreigt

De ziekenhuiszorg loopt spaak. Ziekenhuizen kunnen de toegenomen zorgvraag en de hogere kosten niet meer aan. Vooral de kleinere komen erdoor in problemen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden