Onderzoek Sociale Zaken

Werkgevers discrimineren nog altijd, zij het ietsje minder

Beeld ANP

Bij een sollicitatie maken mensen met een migratieachtergrond nog altijd minder kans op een reactie dan mensen zonder die achtergrond. Deze discriminatie neemt af, maar nog onvoldoende, vindt het ministerie: voortaan kunnen discriminerende werkgevers en uitzendbureaus rekenen op boetes. 

Op leeftijd wordt niet gediscrimineerd. Dat blijkt uit een onderzoek met fictieve cv's, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Deze week startte een campagne om werknemers en werkgevers te informeren over de veranderende regels rond arbeidscontracten en ontslag. Werkgevers zijn straks verplicht om beleid te voeren dat discriminatie bij werving en selectie voorkomt. Een werkgever of tussenpersoon (zoals een uitzendbureau) die zich toch aan discriminatie bezondigt, riskeert straks een boete tot 4500 euro. De boete wordt tevens bekendgemaakt. Niet eerder zette de overheid zulke dwangmaatregelen in om discriminatie tegen te gaan. 

In het onderzoek zijn 707 fictieve cv's op internet geplaatst. Daarna werd gekeken hoe vaak die cv's werden bekeken en hoeveel mailtjes en telefoontjes er van werkgevers en recruiters binnenkwamen. Alleen tussen mensen met en zonder een migratieachtergrond was er een duidelijk verschil in het aantal reacties.

Gunstig effect door krappe arbeidsmarkt

De krappe arbeidsmarkt heeft waarschijnlijk een gunstig effect op de positie van oudere werkenden, en van mensen met een buitenlandse afkomst. Dat houdt in dat, als de economie weer aantrekt, discriminatie ook weer kan toenemen en daarom is er doorlopend aandacht voor nodig. Dat schrijven minister Koolmees en staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindslieden vinden ook dat voortdurend onderzoek moet worden gedaan, omdat uit de verschillende studies op dit gebied niet een eenduidig beeld komt. 

Vier jaar geleden waren er overigens nog wel bewijzen dat werkgevers discrimineren op basis van leeftijd. Van discriminatie op basis van geslacht was toen geen sprake, en ook nu niet.

Lees ook: 

Een foto of mooie cijfers op je cv doen er niet toe als je Ahmed heet

Invechten in de arbeidsmarkt lijkt kansloos voor iemand met een migratieachtergrond. Werkgevers zullen aan de slag moeten om hen op een sollicitatiegesprek evenveel kans te geven te geven als autochtone landgenoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden