NieuwsDonorwet

Weinig animo voor donorregistratie

Pia Dijkstra verdedigt als Tweede Kamerlid voor D66 de initiatiefwet donorregistratie in de Eerste Kamer. Met minister van medische zorg, Bruno Bruins (VVD), 2018.Beeld Werry Crone

Precies een jaar voor het ingaan van de nieuwe donorwet loopt het nog geen storm bij het donorregister. 

Ruim 6,4 miljoen Nederlanders hebben zich nu geregistreerd. Van de mensen die de afgelopen maanden hebben vastgelegd of ze na hun dood organen willen doneren of niet, geeft bovendien het leeuwendeel geen toestemming voor orgaandonatie.

In januari 2018 gaf 59,9 procent van de Nederlanders die zich hebben geregistreerd in het donorregister toestemming voor donatie. Vorige maand was dat aandeel gedaald naar 57,7 procent. Het percentage Nederlanders in het register dat geen toestemming geeft voor donatie, steeg in die periode van 28,4 naar 31 procent. Een nieuwe campagne moet verandering brengen in deze trend.

Run op het register

Het nieuwe donorregister, dat iedereen die geen bezwaar maakt aanmerkt als donor, kreeg vorig voorjaar met de kleinst mogelijke meerderheid de zegen van de Eerste Kamer. Sindsdien hebben wel meer mensen hun keuze kenbaar gemaakt dan gemiddeld in de jaren ervoor. Maar in dit tempo zou het nog minstens 25 jaar duren voor iedere volwassen Nederlander zich heeft geregistreerd.

Die tijd is er niet, want het nieuwe stelsel gaat op 1 juli 2020 in. Wie zich dan nog niet heeft ingeschreven in het register, wordt automatisch donor. Als er niet alsnog een run op het donorregister ontstaat, gebeurt dat straks bij zo’ n 7 miljoen mensen.

Het kabinet vraagt daarom aandacht voor het donorregister met een huis-aan-huisfolder, op de radio en op tv. En nu melden die ook de belangrijkste consequentie van het nieuwe stelsel: wie geen bezwaar maakt, wordt automatisch als donor aangemerkt.

Meerdere Kamerleden klaagden afgelopen voorjaar dat de voorlichtingscampagne dat cruciale element wegliet. Maar dat deed het kabinet met opzet: het bouwt de campagne voorzichtig op, uit angst de burger anders te overvoeren. 

Lees ook:

Donorwet aangenomen: wat moet de burger nu doen?

De donorwet van Pia Dijkstra (D66) is zojuist aangenomen in de Eerste Kamer met 38 tegen 36 stemmen. Wat zijn de praktische consequenties voor de burger? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden