Bejaarde gedetineerden

Weerwind gaat gevangenissen voorbereiden op vergrijzing

Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming. Beeld ANP
Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming.Beeld ANP

Hoewel het aantal bejaarde gedetineerden momenteel nog beperkt is, neemt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) alvast maatregelen om het gevangeniswezen beter voor te bereiden op de toekomstige vergrijzing.

ANP

Vorige maand kwam de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) met een advies waarin werd gepleit voor speciale aandacht voor bejaarde gevangenen. Aan de Kamer schrijft Weerwind met een aantal maatregelen te komen.

Volgens de bewindsman is ‘de situatie nu nog beheersbaar doordat het aantal oudere gedetineerden relatief klein is en de problemen met improvisatie zoveel mogelijk verholpen worden’. In 2021 was 2 procent van de gedetineerden 65 jaar en ouder (560 mensen).

Maar net als de hele bevolking is ook de populatie in de gevangenissen aan het vergrijzen. Weerwind vindt niet dat de leeftijd centraal moet staan, ‘maar met name de vitaliteit, kwetsbaarheid en zorgbehoefte van oudere gedetineerden’.

Maatwerk

Hij neemt ook niet alles van de RSJ over. De minister wil inzetten op maatwerk en ziet niets in het advies om de beleidsrichtlijnen van het Openbaar Ministerie en reclassering aan te passen om zoveel mogelijk te voorkomen dat bejaarden in de gevangenis komen.

Weerwind wil dat er in de penitentiaire Inrichting meer kennis komt over ouderenzorg. Ook kijkt hij naar aanpassingen zoals rolstoeltoegankelijke cellen, bredere deuren en liften. Hij laat verder onderzoeken of deze zorg en extra voorzieningen in bepaalde gevangenissen kan worden geconcentreerd.

Oudere gedetineerden krijgen geen aparte dagbesteding. Ze worden gelijkwaardig behandeld bij het aanbieden van en uitdagen met werk, aldus de minister. Wel wordt onderzocht ‘hoe arbeid en zinvolle dagbesteding beter kunnen worden afgestemd op de behoeften van de oudere doelgroep’.

Lees meer:

Belgische gevangenissen zijn te vol en te oud – en dus levert Nederland geen verdachten meer over
Nederland levert geen verdachten over aan België omdat er ‘een reëel gevaar bestaat op een onmenselijke of vernederende behandeling’. Het lukt België maar niet het probleem van de overbevolkte gevangenissen aan te pakken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden