Asielzoekers

Weer erg druk in opvang Ter Apel. ‘Mensen moeten mogelijk in de wachtruimte slapen’

Net aangekomen asielzoekers onderweg naar Ter Apel. Beeld ANP /  ANP
Net aangekomen asielzoekers onderweg naar Ter Apel.Beeld ANP / ANP

Het wordt maandagavond weer erg druk bij de opvang van asielzoekers in Ter Apel, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). “Het wordt weer spannend en het valt niet uit te sluiten dat er mensen de nacht in de wachtruimte moeten doorbrengen.”

ANP

Het COA verwacht halverwege deze week wel extra opvangplekken vanuit de veiligheidsregio’s voor het opvangen van asielzoekers die aankomen in Ter Apel. “Dan krijgen we aanzienlijk meer lucht”, aldus een woordvoerder.

Ter Apel worstelt al tijden met grote drukte. Hierdoor moet het COA vaak op het laatste moment nog extra slaapplekken vinden en slapen asielzoekers soms op stoelen. In Ter Apel is plek voor 2000 mensen. Om Ter Apel te ontlasten moeten de 25 veiligheidsregio’s in Nederland 150 opvangplekken per regio realiseren, werd eerder bekend.

Er zijn inmiddels in vier regio’s voorzieningen gereed. Welke regio’s precies al aan hun toezegging hebben voldaan is onduidelijk. Wel werd vorige week bekend dat Friesland als eerste 150 opvangplekken leverde. Het Veiligheidsberaad verwees voor vragen over andere veiligheidsregio’s naar het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het ministerie was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook:

Inwoners en asielzoekers van Ter Apel voelen zich in de steek gelaten. ‘Dringt het door dat het crisis is?’

Ter Apel en asielzoekers zijn meer dan 25 jaar met elkaar verweven. Maar in de Groningse gemeente lopen de gemoederen op nu het al maanden crisis is in het bekende asielzoekerscentrum. Is er zicht op een oplossing?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden