Avondklokrellen

Weer aanhoudingen voor opruiende berichten op sociale media

Een dichtgetimmerd café in het Limburgse Weert.  Beeld ANP
Een dichtgetimmerd café in het Limburgse Weert.Beeld ANP

De politie heeft in het hele land weer een aantal mensen opgepakt wegens opruiing, meldden diverse eenheden op Twitter.

Redactie Trouw

In Arnhem is een 18-jarige vrouw aangehouden. Zij zou eerder deze week opruiende berichten in een chatgroep hebben geplaatst.

In het Limburgse Stein is een jongen van 16 jaar opgepakt. Via social media had hij opruiende berichten geplaatst waarop hij werd aangehouden. Hij mocht na verhoor weer naar huis. Ook is een 30-jarige man uit Eindhoven opgepakt, die op sociale media had opgeroepen om te gaan rellen bij een winkelcentrum in die stad.

Een 17-jarige jongen uit Stede Broec is vrijdagavond aangehouden na rechercheonderzoek naar een WhatsApp-groep waarin hij bedreigingen tegen een politieagent zou hebben geuit. Ook riep hij op te gaan rellen in Enkhuizen. Een ander (21) uit deze groep is al eerder opgepakt en moet maandag verschijnen voor de rechter-commissaris.

Vrijdagavond is een 19-jarige Amsterdammer aangehouden omdat hij een wijkagent online zou hebben bedreigd. De aanhouding volgde na een bericht op Facebook waarin een beloning werd uitgeloofd voor degene die de betreffende wijkagent iets zou aandoen. Absoluut onacceptabel, stellen politie en Openbaar Ministerie. Er is meteen een opsporingsonderzoek gestart om de identiteit van de plaatser van het bericht te achterhalen. De 19-jarige man wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

De politie benadrukt dat opruiing een strafbaar feit is. “Niet alleen het plaatsen van dit soort berichten, maar ook het delen ervan kan grote gevolgen hebben.” Zo levert het een strafblad op. Politie en Openbaar Ministerie noemen bedreigingen van politiemensen bovendien “absoluut onacceptabel”.

Snelrecht

De afgelopen dagen, sinds de avondklok is ingegaan, zijn al veel mensen opgepakt omdat ze op sociale media opruiende berichten of bedreigingen hadden geplaatst. Tijdens (super)snelrechtzittingen zijn hiervoor meerdere onvoorwaardelijke celstraffen opgelegd door de politierechter.

Vrijdagavond werd al bekend dat onder meer een 19-jarige man uit Noordwijkerhout en een 18-jarige inwoner van Tilburg waren aangehouden. De eerste had opgeroepen te gaan rellen in Leiden. Ook een 19-jarige man uit Utrecht was aangehouden. Hij is beheerder van een account op de chat-app Telegram en zou via dat account hebben aangezet tot geweldplegingen in Utrecht.

Burgemeester stond klaar met koffie

Vrijdagavond hebben in Leiden de burgemeester Henri Lenferink en een aantal politiemensen en handhavers koffie en thee uitgedeeld op de Beestenmarkt. Aanleiding was een oproep op sociale media om te gaan ‘koffiedrinken 2.0' op dat plein. Daarbij werd volgens de politie duidelijk gehint op “georganiseerd bij elkaar komen om te rellen en plunderen”. Daarom trokken burgemeester en politiemensen ‘gewapend’ met kannen koffie en thee naar de Beestenmarkt, om zo met mensen in gesprek te gaan. “We hebben veel aanloop gehad en zo verliep de avond gelukkig rustig”, meldt de politie op Facebook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden