Droogte

Waterstand in de grote rivieren is meer gedaald dan verwacht

Een meter voor de waterhoogte in een sloot. Waterschappen moeten steeds meer maatregelen nemen tegen de aanhoudende droogte. Beeld ANP, ROB ENGELAAR
Een meter voor de waterhoogte in een sloot. Waterschappen moeten steeds meer maatregelen nemen tegen de aanhoudende droogte.Beeld ANP, ROB ENGELAAR

De waterstand in de grote rivieren is de afgelopen week meer gedaald dan verwacht. Het Landelijk Coördinatiecentrum Watermanagement (LCW) spreekt van een dreigend watertekort.

ANP

De Rijn voert bij Lobith op dit moment ruim 1150 kubieke meter water per seconde af. Dat is weinig voor de tijd van het jaar en de verwachting is dat het nog minder zal worden. Het LCW bekijkt of er extra maatregelen nodig zijn om de zoetwatervoorraad op peil te houden.

Het heeft de afgelopen tijd weinig geregend in gebieden rond de Rijn, en er komt ook weinig neerslag aan. De kans dat de afvoer van de Rijn laag blijft, is daarom groot. Daardoor staan de andere grote rivieren zoals de Waal en de IJssel ook erg laag. Ook in de Maas staat het water laag.

Als achterlanden van de rivieren verdrogen zorgt dit voor vissterfte en schade aan bijzondere soorten insecten die er leven. Er worden daarom maatregelen genomen zoals de inzet van waterpompen en het maaien van sloten, wat moet bevorderen dat het water kan doorstromen. In gebieden die afhankelijk zijn van regenwater blijven de al bestaande sproeiverboden van kracht.

Lees ook:

Water lozen in zee is zonde, daar kunnen we nog van alles mee

Vanaf de Brabantse Wal vloeien miljoenen liters water naar de Westerschelde. Dat water kan beter worden benut, voor de natuur bijvoorbeeld. Maar hoe?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden