Complotdenken

Wat voor uitgeverij is De Blauwe Tijger, die wordt genoemd in het Dreigingsbeeld Terrorisme?

Logo van Blue Tiger Studio Beeld
Logo van Blue Tiger Studio

Uitgeverij De Blauwe Tijger wordt genoemd in het Dreigingsbeeld Terrorisme. Wat is dat voor een bedrijf?

Kristel van Teeffelen

De Blauwe Tijger publiceert over zaken die de overheid stil probeert te houden en daarom wil de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de uitgeverij monddood maken. Een video met die strekking verscheen donderdagmiddag op de site van het bedrijf.

Even daarvoor had de NCTV De Blauwe Tijger genoemd in het ‘Dreigingsbeeld Terrorisme’, waarin het gaat over jihadistische dreigingen, maar ook over polarisatie in de samenleving en radicalisering. De Blauwe Tijger is volgens de NCTV “een doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën”.

De man achter de uitgeverij is Groninger Tom Zwitser (1979). De conservatief katholieke filosoof was eerder verbonden aan het omstreden en inmiddels opgeheven blad Catholica en kreeg landelijke bekendheid omdat hij op de mailinglijst van Anders Breivik stond, de Noor die in 2011 een bloedbad aanrichtte op een zomerkamp van jonge sociaaldemocraten. Zwitser heeft altijd gezegd dat hij niet weet hoe hij op die lijst terecht is gekomen.

‘De verzwegen waarheid achter de vaccinatie-industrie’

Sinds de oprichting in 2013 gaf Zwitser een uiteenlopende reeks boeken uit. Bijvoorbeeld van Frank Ruesink over ‘de verzwegen waarheid achter de ethische misstanden binnen de vaccinatie-industrie’. Of ‘De doofpotgeneraal’ van Edwin Giltay over de val van Srebrenica, dat eerst werd verboden door de rechter maar van het hof toch uitgegeven mocht worden. Met De Blauwe Tijger wil Zwitser een nieuw geluid bieden in een boekenwereld die volgens hem vooral in de D66-hoek zit. Hij stond al eens met een boekenstand op een Forum voor Democratie-congres.

De Blauwe Tijger heeft ook een eigen tijdschrift: Epoque. Dat richt zich volgens Zwitser op klassiek rechts en brengt verhalen met achtergronden en trends die je nergens anders leest.

Dat onthullen van zaken die de ‘mainstream media’ verzwijgen, is sowieso een favoriet thema bij De Blauwe Tijger. Vooral op het YouTube-kanaal ‘Blue Tiger Studio’, waar Zwitser en Henk-Jan Prosman, een predikant uit Nieuwkoop die naar eigen zeggen affiniteit heeft met het populisme en conservatisme, allerlei gasten interviewen. Zo komt in een van de laatste video’s Ferdinand van der Neut aan het woord, die op het Plein in Den Haag demonstreerde tegen de coronamaatregelen. Hij spreekt over falende media, bijvoorbeeld rond de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, die Trouw en ‘RTL Nieuws’ aan het licht brachten na intensief onderzoek. Volgens Van der Neut haalden journalisten alleen informatie op bij woordvoerders van het ministerie en lieten ze het daarbij zitten.

‘Het is maar een griepje’

En zo belooft Blue Tiger Studio’s zijn kijkers ‘het echte verhaal’ op tal van thema’s. Van boeren en vissers die worden uitgeknepen tot klimaatverandering – in een van de video’s worden klimaatdemonstranten vergeleken met nazi's.

De laatste maanden domineert vooral corona. Waar Zwitser in een video uit maart nog afgaf op het kabinet omdat zij veel te laks reageerden, is de sfeer inmiddels omgeslagen naar ‘er is niets aan de hand’, ‘het is maar een griepje’ en ‘de overheid misbruikt het virus om meer macht te krijgen’. Het RIVM waarschuwde in het voorjaar al eens dat Zwitser nepnieuws verspreidde over Covid-19.

Via het Youtubekanaal met zo’n 30.500 abonnees, bereikt De Blauwe Tijger online een flink publiek. Toch laat Zwitser in een van de laatste video’s doorschemeren dat het bereik wat terugloopt. Dat wijt hij aan een shadow ban: zijn kanaal zou in stilte door sociale media minder prominent worden gemaakt. Je zou het een verwijt van monddood maken kunnen noemen.

Lees ook:

Een praatje met de premier maken? Dat lijkt verleden tijd te worden

Het aantal bedreigingen en intimidaties van politici neemt toe. Kamerleden worden behoedzamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden