De Yep van tegenwoordig

Wat voor een yep bent u?

Beeld Suzan Hijink

Onderzoeksbureau I&O Research deelde op basis van een speciaal ontwikkeld waardemodel de (jonge) ouderen van Nederland in in tien groepen. Waar hoort u thuis?

1 Bent u progressief, positief, en sociaal ingesteld? Heeft u affiniteit voor spiritualiteit, andere culturen en duurzaamheid? Bent u ook een tikkeltje moralistisch? Voelt u zich jonger dan u denkt en nog niet erg bezig met de oude dag? Dan behoort u met 17 procent van de 55-plussers tot de duurzaam progressieven.

2 Wilt u tradities behouden en vindt u vaderlandsliefde en veiligheid belangrijk? Bent u laag of middelbaar opgeleid, heeft u een modaal inkomen en woont u in een minder stedelijke gebied? Heeft u het gevoel dat politici niet weten wat er in de samenleving speelt en ook het gevoel dat u geen invloed uit kunnen oefenen? Heeft u een laag vertrouwen in rechters, de media, ministers en de EU, maar een relatief hoog vertrouwen in grote bedrijven. Bent u vrij actief op sociale media over politieke of andere actuele maatschappelijke kwesties. Maar gaat u liever niet zelf naar een inspraakbijeenkomst, omdat daar vaak een bepaald type insprekers komt waar u zich aan ergert? Dan bent u met 10 procent van de 55-plussers een bezorgde traditioneel.

3 Bent u redelijk welvarend en goed opgeleid? Bekommert u zich vooral om problemen in uw directe omgeving. Bekijkt u die problemen vooral feitelijk en lost u deze praktisch op? Bent u ruimdenkendheid, oplossingsgericht en rationeel? Houdt u van hard werken, de beste zijn en carrière maken? Heeft u een laag vertrouwen in de media en de politie, maar bent u tevreden over de democratie? Dan bent u een ruimdenkende pragmaticus en daarmee zeldzaam: slechts 4 procent van de 55-plussers denkt hetzelfde als u.

4 Als u een sociaal, betrokken, sobere en enigszins traditionele burger bent, gedreven door geloof en spiritualiteit. Als u een sterk sociaal netwerk heeft waarbij de aard van de relaties gericht is op het krijgen van goede raad en het geven van hulp en minder op gezelligheid. Als u anderen hulp biedt en ondersteuning. Als u zich ook door anderen laat inspireren om dingen anders te doen. Dan bent u met 17 procent van de 55-plussers een sociaal confessioneel.

Een gezin hebben, doen wat je leuk vindt, genot, een luxe leven leiden, carrière maken, de beste zijn, hard werken, status. Zo’n 6 procent van de 55-plussers leven naar eigen zeggen niet zeer duurzaam en geven minder vaak aan de thermostaat lager te zetten of groene stroom te gebruiken. Het autobezit en -gebruik ligt hoger dan gemiddeld, men bezit relatief vaak twee auto’s. Als u dit bij uzelf herkent bent u een moderne levensgenieter.

6 Zo’n 14 procent van de 55-plussers bestaat uit bescheiden, enigszins conservatieve burgers met respect voor natuur en klimaat. U wilt tradities behouden, vaderlandslievend zijn, eenvoud en nederig zijn, zuinig, in de natuur zijn en duurzaam leven. Minder belangrijk vindt u genot, geluk, doen wat je leuk vindt en carrière maken. U ontvangt minder bezoek, en u gaat ook minder op bezoek. U laat zich niet of nauwelijks door anderen inspireren om dingen anders te doen. U bent een sobere behoudende.

7 Weinig uitgesproken, enigszins teruggetrokken. Slaat dat op u? Heeft u geen pretenties en weinig ambitie? Vindt u zekerheid prettig, bent u nuchter en graag op uzelf? Minder belangrijk zijn voor: duurzaam leven, je spiritueel ontwikkelen, liefde, een gezin hebben. Dan bent u met 4 procent van de 55-plussers een behoudende zekerheidszoeker.

8 U bent (net als 11 procent van de 55-plussers) een op uzelf en de directe omgeving gerichte Nederlander die hecht aan traditie. U bent vaderlandslievend. Daarnaast zijn zekerheid, status en macht relatief belangrijk voor u, maar u geeft er minder om nieuwe culturen te leren kennen en in de natuur zijn. Ruimdenkendheid, zorgzaamheid, rekening houden met anderen, geluk en liefde, scoren minder bij u. Omdat u een traditionele individualist bent.

9 Ziet u uzelf (net als 11 procent van de 55-plussers) als een op anderen gerichte, actieve, gelovige of op verdieping gerichte burger? Vindt u spiritueel ontwikkelen belangrijk, en geloven, zingeving, vergevingsgezind zijn, niet veroordelen, duurzaam leven, nieuwe culturen leren kennen en nederig zijn? Voelt u zich gezond en bent u extreem duurzaam? Dan hoort u bij de betrokken spirituelen.

10 Voor deze categorie moet u bijna wel man zijn. Alhoewel. Bent u net als 7 procent van de 55-plussers een zelfbewuste conservatieve liberaal die hard werkt om lekker te kunnen leven? Vindt u een luxe leven leiden, genot, carrière maken, status, de beste zijn en macht belangrijk? Hoewel dit type aangeeft gemiddeld duurzaam te leven, maakt hij zich niet echt zorgen over klimaatverandering en is hij ook niet echt bereid om minder vlees te gaan eten om het klimaat te sparen. Mensen uit deze groep hebben vaak twee auto’s en gebruiken die ook. Het openbaar vervoer is maar niks. Mee eens? Dan bent u een ambitieuze liberaal.

Meer informatie over deze indeling is te vinden op ioresearch.nl.

Meer lezen over het Yep-onderzoek? Kijk op trouw.nl/yep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden