Coronavirus

Wat Nederland níet doet tegen het coronavirus, en waarom niet

Beeld ANP

Nederland gaat anders om met het virus dan andere landen. Die eigen koers lijkt na de eerste melding van een besmetting in Tilburg niet te veranderen.

Bij terugkeer in Nederland worden reizigers uit besmet gebied in principe niet afgezonderd, zoals in andere landen wel gebeurt. Roemenië doet dat bijvoorbeeld met arbeidsmigranten die vanuit Noord-Italië naar huis gaan. Ook de cruisegangers van de Diamond Princess hoefden hier niet in quarantaine, terwijl andere landen daar wel voor kozen. Hetzelfde geldt voor de passagiers van de Westerdam, waar een coronaverdenking was.

Nederland plaatst reizigers uit coronagebied pas in isolatie als ze symptomen van de ziekte hebben: koorts in combinatie met hoesten of kortademigheid. Dat lijkt ook te zijn gebeurd in het geval van de man uit Tilburg, die in Italiaanse Lombardije was geweest.

Er was één uitzondering: de reizigers die werden geëvacueerd uit Wuhan en omgeving. Zij moesten 14 dagen in quarantaine in Nederland. Niet omdat het RIVM dat nodig vond, maar omdat China dat als voorwaarde stelde bij hun uitreis.

Het RIVM vindt quarantaine voor reizigers niet nodig. Toch sloot het instituut niet uit dat na een Nederlandse uitbraak wel quarantaine wordt opgelegd, zoals dat in een hotel in het Spaanse Tenerife is gebeurd. “Op het moment dat er een patiënt is, kan de GGD op basis van het contactenonderzoek wel degelijk kiezen voor quarantaine. Dat is maatwerk”, zei woordvoerder Harald Wychgel, enkele uren voordat de melding uit Tilburg kwam.

Ook passagiers van cruiseschip Westerdam hoefden in Nederland niet in quarantaine.Beeld ANP

Grotere groepen testen, wel of niet verstandig?

“Zouden we alle mensen met klachten niet moeten testen op het nieuwe coronavirus, ook als ze niet in besmet gebied zijn geweest?”, vroeg CDA-Tweede Kamerlid Joba van den Berg zich de afgelopen dagen af. Volgens Van den Berg breidt het Verenigd Koninkrijk de groep die getest wordt uit. Maar het RIVM houdt vast aan de definitie van ‘verdachte gevallen’ die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is vastgesteld. Meer mensen testen is volgens de WHO niet nodig. Te veel mensen testen gaat ten koste van testcapaciteit en kost natuurlijk ook geld.

En zou je iedereen die Nederland binnenkomt vanuit besmette regio’s moeten testen, ook als ze niet ziek zijn? Zoals ook alle hotelgasten in Tenerife onderzocht werden? Dat heeft weinig zin. De test werkt niet in de eerste dagen na een besmetting. Het resultaat kan misschien zelfs valse geruststelling veroorzaken. Daarom is de test volgens het RIVM alleen betrouwbaar bij de groep die symptomen heeft van de ziekte.

Meldplicht voor reizigers: lastig te handhaven

Kun je reizigers uit besmet gebied niet verplichten of oproepen zich telefonisch te melden? Dan kun je hen in de gaten houden: de GGD zou ze kunnen bellen om te vragen hoe ze zich voelen. “Daar is niet voor gekozen, want dat is nogal wat”, zegt RIVM-woordvoerder Wychgel. “En wanneer bel je ze dan? Iedere dag?” Het is lastig handhaafbaar en de GGD’s kunnen hun tijd wellicht beter gebruiken. “Op Schiphol staan borden, waarop we mensen oproepen zichzelf te melden. Maar pas als ze klachten ontwikkelen”, zegt Wychgel. Of het zo in Tilburg is gegaan was gisteravond nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden