InterviewMeteoroloog

Wat kunnen we verwachten van storm Corrie? ‘In de loop van de middag minder onstuimig’

Storm Corrie raast over de pier bij IJmuiden.  Beeld ANP
Storm Corrie raast over de pier bij IJmuiden.Beeld ANP

Wie een voet buiten de deur zet, ontmoet Corrie. De storm met deze naam raast vanochtend over Nederland. Vijf vragen aan Rico Schröder, meteoroloog bij Weeronline.

Rianne Oosterom

Goedemorgen. Storm Corrie is net aan land, wat kunnen we van haar verwachten?

“Op dit moment zitten we met windstoten van 97 kilometer per uur op Texel en Vlieland. Dit zal verder toenemen tot windkracht 8 à 9 aan de kust. Het is zeker dat we windstoten van meer dan 100 kilometer per uur gaan krijgen vanmorgen, misschien wel tot 115 kilometer per uur. De storm komt nu op gang, het hoogtepunt verwachten we tussen 10 en 12 uur. Het zal de hele dag flink doorwaaien, maar in de loop van de middag wordt het wel minder onstuimig.”

Hoe erg is Corrie vergeleken met eerdere stormen?

“Storm komt vaker voor in de wintermaanden, dus dat is niet zo raar. Deze maand is het weer ook heel rustig geweest, dus daardoor valt zo’n storm extra op. 22 oktober en 1 december stormde het ook flink, maar die stormen kregen geen namen. Dat gebeurt alleen als het KMNI code oranje afgeeft, wat vandaag het geval is voor de kustprovincies.

“Deze storm krijgt natuurlijk ook extra aandacht omdat-ie Corrie heet, merken wij bij Weeronline vanmorgen. De storm is vernoemd naar Corrie van Dijk, de eerste vrouwelijke meteoroloog van Nederland. Het is de eerste storm van dit jaar, dat is zeker. En waarmee te vergelijken qua zwaarte? Ik overleg even mijn mijn collega’s hoor.” Even later, na geroezemoes: “We denken dat je Corrie het best kunt vergelijken met de zware storm van februari 2019.”

Wat zijn de verwachte gevolgen van Corrie?

“Met windstoten van meer dan 100 kilometer per uur moet je denken aan bomen die omwaaien en dakpannen die eraf springen. Ook is het niet heel handig om met een lege vrachtwagen in de kustgebieden te gaan rijden. Landinwaarts is het onstuimig met een windkracht 6 tot 7, dus hoef je minder bang te zijn om de weg op te gaan. Maar je zult het wel merken.”

En overstromingen? Het is ook springtij, de periode waarin het verschil tussen hoogwater en laagwater het grootst is.

“Door het springtij in combinatie met die noordwestelijke wind, kan het water hoger komen te staan. Dat brengt risico’s met zich mee. Daarom is het goed dat Rijkswaterstaat heel waarschijnlijk de stormvloedkeringen sluit (dat zijn keringen in het water die bij stormvloed of springtij kunnen sluiten, zodat er geen grote hoeveelheden water de rivieren instromen, red). Als je die dingen dichtdoet, moet dat voldoende zijn om overstromingen landinwaarts te voorkomen.”

De Peilerdam vanuit de lucht, de stormvloedkering in Zeeland. Vanwege de storm heeft Rijkswaterstaat de keringen gesloten, om overstromingen te voorkomen.  Beeld Peter Bakker
De Peilerdam vanuit de lucht, de stormvloedkering in Zeeland. Vanwege de storm heeft Rijkswaterstaat de keringen gesloten, om overstromingen te voorkomen.Beeld Peter Bakker

Wie is Corrie van Dijk?

Heel Nederland grapt over die vreemde naam van de storm die over het land raast: Corrie. Achter deze naam gaat een kleine emancipatiegeschiedenis schuil. De inmiddels 83-jarige Corrie van Dijk uit Schiedam was de eerste vrouwelijke meteoroloog van Nederland. “Ik belandde bij mijn opleiding in een klas met alleen maar mannen. Het was toen wel heel bijzonder als vrouw ja,” zegt ze tegen RTL Nieuws.

Van Dijk begon in 1962 op Vliegveld Zestienhoven, en ging later aan de slag bij de KNMI. Vorig jaar werd ze benaderd door een oud-collega, die in een commissie zat die namen bedacht voor toekomstige stormen. Volgens Van Dijk wilden ze meer vrouwen op de lijst. Dat idee kon zij natuurlijk alleen maar toejuichen. Ze hoopt dat de storm die haar naam draagt, een ‘vriendelijke’ blijkt.

Lees ook:
Stormvloedkeringen maandag dicht om hoogwater door storm Corrie

Rijkswaterstaat gaat maandag hoogstwaarschijnlijk enkele stormvloedkeringen sluiten, om wateroverlast in het achterland te voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden