Vier vragenMuien

Wat is een mui? En wat moet ik doen als ik in zo'n gevaarlijke stroming terecht kom?

Een strandwacht houdt een oogje in het zeil. Beeld ANP
Een strandwacht houdt een oogje in het zeil.Beeld ANP

Het kwik stijgt vandaag als het goed is tot zo'n 27 graden. Voor mening zonaanbidder dé ideale temperatuur om af te koelen op het strand. Maar hoe voorkom je dat je tijdens zo'n verkoelende duik plots in een mui terechtkomt? Het antwoord op die, en drie andere vragen. 

Wat is een mui?

Voor een leek is het met het blote oog lastig waar te nemen, moet Sander Zeilstra van Reddingsbrigade Nederland bekennen. Maar denk je te gaan zwemmen in een rustig stukje zee met minimale golven of zelfs vlak water? Let dan op of de rest van de zee niet behoorlijk onrustig is. Als dat het geval is, zou er zomaar sprake kunnen zijn van een mui.

Een watte, zal diezelfde leek zich misschien wel afvragen. Een mui is, even simpel gezegd, een geul in de zee tussen twee zandbanken in. Juist tussen die twee zandbanken is de stroming het hardst, omdat het water in zo’n geul ofwel mui terug de zee in wil. Op het eerste gezicht dus rustig water, maar wie in de mui terechtkomt, kan met 15 kilometer per uur de zee ingetrokken worden. Afgelopen week kostte zo’n mui aan twee mensen het leven. Een 37-jarige man in Julianadorp en een 15-jarige jongen in Monster.

‘Zee bij Haagse Zuiderstrand nu te gevaarlijk voor zwemmers’

De reddingsbrigade Den Haag heeft de rode vlag gehesen bij het Zuiderstrand. De zee is er momenteel erg gevaarlijk door muien en de sterke getijdenstroming als gevolg van springtij. Daarom is het beter als badgasten op dat strand niet de zee in gaan, aldus de reddingsbrigade.

De afgelopen tijd zijn langs verschillende stranden tientallen mensen in de problemen gekomen door sterke stromingen en muien. Onder meer in Julianadorp (Noord-Holland) kwam een Poolse man om het leven nadat hij drie kinderen uit het water had gered.

Een mui is een geul die loodrecht op het strand staat waardoor water met veel kracht naar zee stroomt. Wie daarin terechtkomt, kan er niet tegenin zwemmen. De enige remedie is je laten meevoeren en als de stroming minder krachtig wordt, schuin weg zwemmen en met een boog terug naar het strand gaan.

Wat moet ik doen als ik in een mui terecht kom?

Niet in paniek raken! Het klinkt gek, maar wie zich met volle kracht tegen de stroming verzet, komt in de problemen, krijgt uiteindelijk water binnen, papperige armen en vermoeide benen. Zelfs een Olympisch zwemmer kan met zijn bijna 5 kilometer per uur niet tegen de harde stroom op zwemmen. Laat je dus meevoeren door het water en trek de aandacht  van een reddingswacht aan de kust. Of zwem, nadat je uit de mui bent  gestroomd, eromheen naar de kant. Let wel: een mui kan zo’n vijftien meter breed zijn. Sommige zijn zelfs 200 meter lang. Ga uit voorzorg niet tot dieper dan je heupen of zelfs je knieën het water in.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Zijn er nu meer muien dan voorheen?

Nederland telt tientallen muien, die zich ook nog eens kunnen verplaatsen. Of er de afgelopen jaren meer bij zijn gekomen? De Reddingsbrigade Nederland vindt het moeilijk om te zeggen. Ook overleg met Rijkswaterstaat bracht niet heel veel verduidelijking, zegt Zeilstra. Wat inmiddels wel met zekerheid te zeggen is: zandmotoren op het strand zorgen niet per se voor een toename van muien. “De afgelopen veertig jaar zijn stranden op exact dezelfde manier onderhouden.”

Dat muien weer volop in het nieuws zijn, heeft vooral te maken met het mooie weer. De Reddingsbrigade omschrijft afgelopen weekend als ‘heftig’. 33 mensen werden gered van een verdrinkingsdood of blijvend letsel. Op vrijdag rukten reddingswachten zo’n 300 keer uit om mensen uit de zee te redden.

Maar als muien zo slecht te herkennen zijn en ook nog eens gevaarlijk, waarom worden ze dan niet massaal afgezet?

Dat gebeurt al. Daar waar de Reddingsbrigade actief is, wordt de mui met rode linten afgezet. Ook hangen er aan de paal op deze stranden waarschuwingsvlaggen. Een gele vlag betekent dat het gevaarlijk is om te zwemmen. Een rode vlag waarschuwt er zelfs voor om überhaupt te gaan zwemmen. Maar, weet Zeilstra ook, op stranden waar lokale overheden er niet kiezen voor preventieve toezicht, wordt er helemaal niets afgezet. Zwemmen in die gebieden, waar geen toezicht is, maakt het herkennen van een mui ook lastiger. Breng daar verandering, zei het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties onlangs in het ‘NOS Journaal’. Er moet veel meer gewaarschuwd worden tegen muien en gemeenten moeten meer strandwachten inzetten, aldus het instituut.

Lees ook:

Reddingsbrigade haalt kinderen uit zee bij Zandvoort

De reddingbrigade heeft bij het strand van Zandvoort drie kinderen uit zee gehaald. Ze waren in de problemen geraakt door een combinatie van sterke stroming en aflandige wind.

Zelfs een ondiep geultje kan al een gevaarlijke stroming in zee veroorzaken

Vanaf woensdag wordt het stralend strandweer. Bij de reddingsbrigade in Katwijk weten ze dat ze het dan druk krijgen. ‘Een geultje van niks kan al een dodelijke stroming veroorzaken.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden