Maastricht Aachen Airport

Wat het ook mag kosten, Limburg behoudt vliegveld

Een vliegtuigtrap op Maastricht Aachen Airport.  Beeld ANP
Een vliegtuigtrap op Maastricht Aachen Airport.Beeld ANP

Maastricht Airport blijft bestaan. Dat gaat waarschijnlijk geen geld opleveren, maar miljoenen kosten. Daarbij moet de geluidshinder worden aangepakt, dit kost nog eens negen miljoen.

Tim van der Pal

Het verliesgevende vliegveld Maastricht blijft de komende jaren open. Een meerderheid van het provinciebestuur tekende volgens 1Limburg voor het voortbestaan van de luchthaven.

De afgelopen jaren werd het bestaansrecht van het vliegveld bij Maastricht door velen juist in twijfel getrokken. Verschillende lokale partijen vinden dat Maastricht Aachen Airport (MAA) zijn langste tijd heeft gehad. Het is namelijk duur om open te houden en de vliegtuigen veroorzaken veel overlast voor de nabijgelegen dorpen.

Aan de beslissing van de provincie om toch door te gaan met het vliegveld, zitten wel een aantal voorwaarden. Limburg zal 8,75 miljoen euro investeren in een fonds om overlast te beperken. Dit voor de isolatie van woningen en het uitkopen van mensen die dicht bij het vliegveld wonen. Het Rijk, de omliggende gemeenten en het bedrijfsleven moeten ook mee gaan betalen aan het fonds.

Miljoenen

Het besluit door te gaan kost de provincie opnieuw veel geld en dat terwijl er al jaren miljoenen richting het verliesgevende vliegveld gaan. De afgelopen jaren was dat steeds zo’n 10 miljoen euro. Dat komt doordat er weinig gevlogen wordt vanaf Maastricht Airport. En alleen als er fors wordt uitgebreid kan de luchthaven weer geld gaan opleveren.

Dat gaat niet gebeuren, maar er komt vermoedelijk wel een nieuwe start- en landingsbaan. De provincie Limburg sluit een 30-jarige lening van 35 miljoen euro af met Maastricht Aachen Airport. Verder wordt er 11 miljoen euro uitgetrokken voor extra kosten, zoals de beveiliging en brandweer.

Ook meldt 1Limburg dat het vliegveld in Maastricht het overvolle Schiphol een beetje uit de brand kan helpen. Daar worden nu gesprekken over gevoerd. En de provincie Limburg zal vermoedelijk niet langer de enige aandeelhouder van het vliegveld zijn.

Lees ook:
Limburg wil gewoon een vliegveld, ook al is het duur en vies

Blijft vliegveld Maastricht open? De provincie Limburg beslist er vrijdag over. Op grond van logica of van sentiment? ‘Het is niet te bevatten. Het gezond verstand laat het volledig afweten.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden