Pinksterbloemen. Beeld Koos Dijksterhuis
Pinksterbloemen.Beeld Koos Dijksterhuis

Enquête

Wat doet u met Tweede Pinksterdag? En moeten we deze officiële feestdag wel behouden? Vul de enquête in

Hoe denkt u over Tweede Pinksterdag? Vindt u dat het tijd wordt om die dag in te ruilen en van Keti Koti, Bevrijdingsdag of Eid-el-Fitr een officiële feestdag te maken? Of is het voor u toch een waardevolle dag die u niet liever kwijtraakt? Trouw hoort graag uw mening: vul hier onze enquête in.

Redactie Trouw

Begin jaren negentig opperde de Raad van Kerken het al en bijna twintig jaar geleden stelde de vroegere bisschop van Breda Tiny Muskens (1935-2013) het ook voor: Tweede Pinksterdag opgeven als officiële feestdag. Zijn voorstel was om deze dag in te ruilen voor Eid-el-Fitr, het feest waarmee moslims het einde van de ramadan vieren.

Een van de redenen die Muskens destijds gaf voor zijn voorstel, was dat Tweede Pinksterdag ‘theologische grondslag’ mist. ‘Tweede Pinksterdag’ is een typisch Nederlands verschijnsel, en geen feestdag volgens de kalender van de katholieke kerk. De Paastijd wordt op de vijftigste dag afgesloten, en dat is op Eerste Pinksterdag.

In kerken is er op Tweede Pinksterdag dan ook niet veel te doen: ook niet in orthodox-protestantse kerkgenootschappen als de Gereformeerde Gemeenten. Wel is er elk jaar de grote Pinksterconferentie Opwekking, op een festivalterrein in Biddinghuizen. Die duurt tot en met maandag.

In 2017 herhaalden drie theologen het idee om Tweede Pinksterdag te ruilen voor Eid-el-Fitr nog eens. Christa Anbeek, Peter Nissen en Joost Röselaers vonden dat het tijd was dat er meer ruimte moet komen voor de islam nu die de tweede godsdienst van het land geworden is. “Als geloofsgemeenschap willen wij hier een stem aan geven”, zei Röselaers.

Wat doet u zoal op Tweede Pinksterdag? Uitslapen, of toch naar de ochtendmis? Gaat u de natuur in, of doet u een dag helemaal niets? En hecht u aan de Tweede Pinksterdag als officiële feestdag, of mag er van u wel een officiële feestdag komen op Bevrijdingsdag, Keti Koti (om de afschaffing van de slavernij te vieren), of toch op Eid-el-Fitr?

Wij horen graag uw mening: vul hier onze enquête in.

Lees ook:

Pinksteren voor dummies: wat vieren we vandaag ook alweer?

Pinksteren is van alle christelijke feestdagen het minst bekend. Wat vieren christenen met Pinksteren? Wat is de pinksterbeweging? Waarom is Pinksteren niet op een vaste datum? Alles wat u niet durfde te vragen over Pinksteren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden