Vier vragenRosmalense flatmoord

Was het moord of toch zelfdoding? Het hof in Arnhem buigt zich over de Rosmalense flatmoord

Het Paleis van Justitie in Arnhem. Beeld ANP / Peter Hilz
Het Paleis van Justitie in Arnhem.Beeld ANP / Peter Hilz

Is de zaak die nu bekendstaat als de Rosmalense flatmoord een Rosmalense suïcide geweest? Vier vragen over de zaak, die het gerechtshof in Arnhem herziet. Het OM vraagt om vrijspraak. Op maandag 5 september wordt uitspraak om 13:30 verwacht.

Hannah van der Wurff

Binnenkort zal blijken of de zaak van de Rosmalense flatmoord in het rijtje rechterlijke dwalingen, zoals de Puttense moordzaak, terechtkomt. Sinds zijn partner, de 37-jarige Regie van den Hoogen, dood werd aangetroffen, beweert Rob B. dat zij suïcide beging. De nu 64-jarige B. werd in 2004 schuldig bevonden aan doodslag. Drie jaar later werd hij na hoger beroep verplicht opgenomen in een tbs-kliniek voor schizofrenie. Zijn tbs stopte in 2017.

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren voor het gerechtshof in Arnhem, die de zaak herziet, vrijspraak gevraagd voor B. Volgens het OM is er geen bewijs dat B. de dader is. Het bewijs waarop B. in 2004 schuldig werd bevonden, is in de jaren daarna ondergraven door nieuwe onderzoeken. “Mijn leven is me afgenomen,” sprak B. geëmotioneerd tijdens de zitting gisteren.

Wat gebeurde er in de flat in Rosmalen?

In april 2000 werd Regie van den Hoogen dood gevonden in de hal van de flat in Rosmalen waar zij woonde met haar partner Rob B.. Toen de ­politie en het ambulancepersoneel ter plaatse kwamen, troffen zij een bebloede hal aan, een broodmes bij de arm Van den Hoogen en een grote snee langs haar hals. Hun hondje, Shadow, likte het bloed van het tapijt. Haar vriend Rob zei haar te hebben gevonden en belde het alarmnummer.

Omdat er geen sporen van inbraak werden gevonden in de flat, besliste de politie al snel dat er maar twee mogelijkheden zijn: of Van den Hoogen is vermoord of het ging om zelfdoding.

Hoe is het strafproces verlopen?

B. werd vrijwel direct aangehouden als verdachte in de zaak, die de Rosmalense flatmoord is gaan heten, en werd na vier jaar veroordeeld voor doodslag op zijn partner Van den Hoogen. Drie jaar later ging hij in hoger beroep. In 2008 werd de uitspraak van het hof onherroepelijk. Het hof in Den Bosch baseerde zich toentertijd vooral op twee onderzoeksrapporten. Daarin schrijven ­forensische ­onderzoekers dat de snee in de hals van Van den Hoogen eerder wijst naar moord dan naar zelfdoding.

Dit concluderen zij op basis van het feit dat zijn rechtshandig is en de manier waarop de snee is aangebracht. Ook de bloedspetters in de hal en op de broek en schoenen van B., wijzen er volgens hen op dat het letsel van de vrouw door iemand anders is toegebracht.

Hoe is de twijfel over de moord ontstaan?

De advocaat van B., de Bossche Pieter van der Kruijs, was van meet af aan overtuigd van diens onschuld. In 2007, nadat het gerechtshof in Den Bosch B. dwangverpleging had opgelegd in een tbs-kliniek, stapte hij af op rechtspsycholoog Peter van Koppen. Hij zette vijf van zijn studenten op de zaak. Maandenlang liepen zij alle feiten van het politie onderzoek en de rechtszaak door. Conclusie: ­suïcide lijkt waarschijnlijker dan doodslag.

Bewapend met deze conclusie en een verklaring van een huisarts die Van den Hoogen een paar weken voor haar dood heeft gezien, stapte advocaat Van der Kruijs naar de Hoge Raad om nieuw onderzoek aan te vragen. Het gerechtshof had de verklaring van de huisarts nooit gehoord. Daaruit bleek dat Van den Hoogen haar arts had gevraagd iets uit haar hals weg te snijden, omdat zij dacht dat daar iets zat. Hij deed dat af als een waanidee.

Wat gaat er nu gebeuren?

De aanvraag bij de Hoge Raad leidde tot een onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De eerdere forensische onderzoeken, waar het vonnis vooral op gebaseerd is, worden daarin van tafel geveegd. Ook een hoogleraar forensische geneeskunde kwam tot de conclusie dat zelfdoding waarschijnlijker is dan doodslag. Daarmee stapelden de rapporten en verklaringen die de schuld van B. in twijfel trekken zo hoog op, dat de advocaat-generaal Diederik Aben twee jaar geleden een herzieningsverzoek indiende.

Gisteren was de eerste zitting. Het gerechtshof in Arnhem gaat 22 jaar later de zaak opnieuw onderzoeken en beoordelen. Het OM heeft gevraagd om de vrijspraak van B.

Lees ook:

Bijna 20 jaar na vrijspraak eindelijk excuus voor onterecht veroordeelden Puttense moordzaak

Het staat bekend als een van de grootste dwalingen van politie en justitie ooit: de Puttense moordzaak. De mannen die hiervoor jarenlang onterecht vastzaten, kregen eindelijk officieel excuses aangeboden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden