Herfst

Warme wind uit het zuiden zorgt voor opvallend hete dagen

Het is officieel herfst, maar je zou zonder jas het bos in kunnen. Beeld ANP
Het is officieel herfst, maar je zou zonder jas het bos in kunnen.Beeld ANP

De laatste dagen van oktober zijn erg warm. Hoe komt het dat het zulk mild weer is?

Jos Smit

Met korte mouwen het terras op de komende dagen – en dat eind oktober. Het is de laatste dagen erg warm, en die hoge temperaturen houden nog wel een paar dagen aan. Dat komt door een warme wind uit Spanje en Noord-Afrika, die onze kant op waait.

De warme lucht uit het zuiden vloeit tussen een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en een hogedrukgebied boven Midden-Europa naar het noorden, precies over West-Europa. Bijzonder aan de huidige situatie is dat de twee gebieden momenteel vrijwel stilliggen.

Veel warmer dan de norm

Hierdoor heeft Nederland voor een langere periode te maken met een warme wind, en dus hoge temperaturen. “Het is deze dagen wel vijf tot tien graden warmer dan normaal,” zegt Hisso Homan, meteoroloog van het KNMI. “Het is toeval dat de gebieden nu stil liggen, dat komt wel vaker voor.”

Regenwolken rondom het lagedrukgebied trekken de laatste dagen over Groot-Brittannië. Doordat het lagedrukgebied nagenoeg stil ligt, bereikt deze regen het vaste land van Europa niet. De zon schijnt, waardoor het kwik verder oploopt. Er is wel wat verandering op komst, zegt Homan. “Na het weekend trekt het lagedrukgebied naar het Noorden en krijgen wij te maken met regen. Dan daalt de temperatuur ook naar een normalere waarde van ongeveer vijftien graden.

null Beeld

De uitzonderlijke temperaturen waarmee Nederland te maken heeft, komen niet uitsluitend door klimaatverandering. Homan: “Dit soort stromen heb je altijd. Wel is de temperatuur hoger door de klimaatverandering. Dezelfde situatie kwam vijftig jaar geleden ook voor, dan werd het echter één of twee graden minder warm.”

Uitgedroogd

De opwarming van de aarde lijkt een effect te hebben op de duur van de warme periode. Doordat de Noordpool sneller opwarmt, wordt het temperatuurverschil tussen de evenaar en de pool kleiner. De luchtstroom die van de evenaar naar de Noordpool loopt, waaiert hierdoor meer dan voorheen. Nu kan het voorkomen dat hoge- en lagedrukgebieden langer op hun plek blijven hangen.

Ook de extreem droge zomer speelt een rol. Grote delen van Zuid-Europa zijn uitgedroogd. Wanneer de zon schijnt, warmt de grond nu sneller op. De lucht die vanuit deze contreien naar het noorden trekt, is daardoor warmer dan andere jaren.

Lees ook:
Klimaatverandering wordt onomkeerbaar als we nu geen actie ondernemen

De klimaatverandering is niet meer te beperken als de wereld niet meteen snel meer actie onderneemt. Er is meer uitstoot van broeikasgassen dan ooit en die moet zo snel mogelijk omlaag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden