null

Storm

Wandelaar om het leven gekomen door omgewaaide boom

Beeld Anita Huisman
ANP

Een wandelaar in het Limburgse Bemelen is onder een omgewaaide boom terechtgekomen en overleden, meldt de politie. Het ongeval gebeurde rond 11.45 uur op ‘t Schoor. Het slachtoffer is ter plekke aan zijn verwondingen overleden.

Op andere plekken zorgt de overtrekkende storm voor fikse overlast op bijvoorbeeld snelwegen. Meerdere vrachtwagens zijn gekanteld en bomen en takken (deels) op de weg gewaaid, melden Rijkswaterstaat en de ANWB. De Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen is helemaal afgesloten vanwege de harde wind.

Onder meer de A7, in de buurt van het Noord-Hollandse Middenmeer richting Hoorn, is dicht door een gekantelde vrachtwagen. Ook op de Van Brienenoordbrug in Rotterdam (A16) kantelde een vrachtwagen op de parallelrijbaan richting Breda. En op de A67 tussen Venlo en Eindoven is de weg dicht vanwege een omgewaaide aanhanger.

Een grote boom is in Amsterdam bovenop een aantal geparkeerde auto's gevallen tijdens de eerste storm van 2021. Beeld ANP
Een grote boom is in Amsterdam bovenop een aantal geparkeerde auto's gevallen tijdens de eerste storm van 2021.Beeld ANP

Het verkeer heeft vooral in Noord- en Zuid-Holland last van de storm, constateerde de ANWB in de ochtend. Zo waren er ook al problemen gemeld op de A9 richting Amstelveen bij knooppunt Rottepolderplein, en waaide er op de Moerdijkbrug een busje om.

Ook zorgt de storm voor diverse problemen op het spoor, al is de situatie beheersbaar, aldus spoorbeheerder ProRail. Door omgewaaide bomen is bijvoorbeeld het treinverkeer ontregeld tussen Driebergen en Veenendaal. Vanwege de harde wind rijden er geen treinen op de hogesnelheidslijn. Ook tussen Maarssen en Breukelen en op het traject Sittard - Maastricht is een boom op de bovenleiding terechtgekomen. Verder is bij Maarssen en Duivendrecht plastic in de bovenleiding gewaaid.

Veel meldingen van stormschade uit de kustprovincies

Vooral uit de kustprovincies komen veel meldingen van stormschade, leert een rondgang langs regionale media. Voor zover bekend raakte tot het eind van de ochtend niemand gewond. Het openbaar vervoer had er last van, en hier en daar raakten panden beschadigd.

In Rotterdam is een tijdelijk stoplicht op de bovenleiding van openbaarvervoerbedrijf RET gewaaid. Een aantal tramlijnen kan daardoor enige tijd niet rijden. In Rotterdam-Noord viel een boom op het Laurens Lyceum aan het Voorhout. De schade valt mee. Er waren leerlingen in het gebouw, maar er zijn geen berichten over gewonden.

In het Haagse Zuiderpark waaide een boom om die terechtkwam op het dak van een dierencentrum. Ook het kleedkamergebouw van de Haagse voetbalvereniging HMSH aan de Vrederustlaan raakte flink beschadigd door de wind. Het dak waaide van het gebouw af. In Gouda is de warenmarkt afgelast en afgebroken. In Amsterdam rijdt een aantal trams vanwege de weersomstandigheden met vertraging.

In Noord-Brabant komen schademeldingen uit onder meer Bergen op Zoom, Breda, Prinsenbeek, Teteringen, Oisterwijk, Son, Eindhoven en Lierop. Een boswachter uit het westen van de provincie roept iedereen op uit het bos te blijven, vanwege het risico van omvallende bomen en afwaaiende takken.

Op de provinciale weg in Bilthoven (Utrecht) belandde een grote tak op de weg en in Soest en Maarssen werd het verkeer gehinderd door een boom op de weg. In Mijdrecht stortte een schuur in door de harde wind, in Laren werd een schuur getroffen door een omvallende boom.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden