Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van justitie en veiligheid, in de Tweede Kamer.

Asielzoekers

Wachttijden IND blijven oplopen, staatssecretaris kondigt onderzoek aan

Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van justitie en veiligheid, in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol kondigt onafhankelijk onderzoek aan naar de IND. Vluchtelingenwerk deed al onderzoek naar de gevolgen van de nog steeds oplopende wachttijden voor de start van asielprocedures.

Petra Vissers

De problemen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) duren voort. Kansrijke asielzoekers moeten steeds langer wachten tot hun asielaanvraag in behandeling wordt genomen, in sommige gevallen tot anderhalf jaar. Daardoor moet de IND steeds meer dwangsommen betalen. De dienst houdt voor 2020 rekening met een bedrag van 17 miljoen euro aan compensatie voor het overschrijden van wettelijke termijnen. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (justitie en veiligheid) kondigt een onderzoek aan naar de manier waarop de IND de asielprocedure uitvoert.

Gaat niet lukken

De IND kampt al bijna twee jaar met lange wachttijden voor de start van asielprocedures van kansrijke asielzoekers. De Tweede Kamer vroeg de staatssecretaris in mei om er uiterlijk in 2020 voor te zorgen dat het overgrote deel van de asielaanvragen binnen de wettelijke termijn van een half jaar in behandeling wordt genomen. Dat gaat niet lukken, schrijft Broekers-Knol maandag aan de Tweede Kamer. Ze schrijft zich ‘tot het uiterste in te spannen’ om ervoor te zorgen dat de hele asielprocedure in 2021 weer op orde zal zijn.

Vluchtelingenwerk Nederland biedt dinsdag een onderzoek aan naar de gevolgen van dat lange wachten. Volgens de organisatie raken opvanglocaties overvol, integreren vluchtelingen die lang moeten wachten minder snel en ontstaat er onrust in asielzoekerscentra. Van de ambitie in het regeerakkoord om kansrijke asielzoekers zo snel mogelijk taallessen aan te bieden, komt niets terecht.

Geen indicatie

Volgens Vluchtelingenwerk krijgen asielzoekers geen indicatie over hun wachttijd, moeten mensen vaak verhuizen terwijl niet duidelijk is waarom en zijn er weinig tot geen mogelijkheden om de dag zinvol te besteden. In het Vluchtelingenwerk-rapport staat het voorbeeld van een man die vrijwilligerswerk deed bij een manege maar daar moest stoppen omdat hij geen BSN-nummer had. Door de achterstanden bij de IND duurt het ook lang voor mensen die krijgen.

Op dit moment wachten achtduizend mensen op de start van hun procedure, onder wie 2.000 kinderen. In september 2019 werd meer dan de helft van alle beslissingen te laat genomen. Kansloze aanvragen worden sneller behandeld dan de kansrijke. Mensen uit veilige landen of die elders in de Europese Unie al eens asiel aanvroegen krijgen prioriteit om het asielsysteem zo min mogelijk te belasten met aanvragen die waarschijnlijk toch worden afgewezen en omdat zogenoemde ‘veilige landers’ oververtegenwoordigd zijn in overlaststatistieken.

Lees ook:

Deze vluchtelingen zijn het wachten op de IND zat: ‘Ik wil een normaal leven’

Asielzoekers moeten lang wachten tot ze hun verhaal mogen doen bij de IND. Het Turkse gezin Akin wacht al meer dan een half jaar op de start van de asielprocedure.

Eén op de vier kansrijke asielzoekers wacht langer dan een halfjaar op een besluit van de IND

Een kwart van de kansrijke asielzoekers wacht langer dan een halfjaar op het oordeel van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Dat is niet alleen tijdverspilling, de lange wachttijden leiden ook tot volle asielzoekerscentra en dwangsommen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden